Ga naar inhoud


Prijs Steviapoeder


Jan Ambers

Aanbevolen berichten

Pure voedingsmiddelen hebben hun originele smaak. Met suiker, zout en een scala aan E-nummers kun je die smaak aanpassen zodat je het produkt nauwelijks of helemaal niet meer proeft maar voornamelijk de toevoegingen. Zo is suiker te vervangen door "zoetjes", of aspartaam zoals in de 0 calorie cola en in de kauwgom etc. Er is een waslijst aan E-nummers die kleur, smaak, kleur etc aan onze "voeding" in de super geven. Probeer die E-nummers zoveel mogelijk te vermijden (lees de verpakking en stop na 2-E nummers). Maar stop deze troep er vooral niet zelf in (stevia) want dat gun ik zelfs Belgen niet.

aangepast door gladys
Link naar reactie
Delen op andere sites


De prijs is inderdaad geen probleem. Daarbij komt nog dat de vraag naar stevia waarschijnlijk heel sterk gaat toenemen. Tot voor kort was het als voedingsstof niet toegelaten in de EU, maar wel bijv. in Zwitserland. Omdat het een natuurlijks stof is verwacht men dat het de bekende kunstmatige zoetstoffen grotendeels zal vervangen op termijn.

aangepast door grunnsat
Link naar reactie
Delen op andere sites

Pure voedingsmiddelen hebben hun originele smaak. Met suiker, zout en een scala aan E-nummers kun je die smaak aanpassen zodat je het produkt nauwelijks of helemaal niet meer proeft maar voornamelijk de toevoegingen. Zo is suiker te vervangen door "zoetjes", of aspartaam zoals in de 0 calorie cola en in de kauwgom etc. Er is een waslijst aan E-nummers die kleur, smaak, kleur etc aan onze "voeding" in de super geven. Probeer die E-nummers zoveel mogelijk te vermijden (lees de verpakking en stop na 2-E nummers). Maar stop deze troep er vooral niet zelf in (stevia) want dat gun ik zelfs Belgen niet.

 

De hysterie omtrent die E nummers is volstrekt overdreven. Ik zie bijvoorbeeld op een pakje snoepjes de volgende E nummers staan: E297, E100, E120, E171. En wat zijn dat nou voor stoffen:

  • E297:Fumaarzuur - Fumaarzuur is een natuurlijk zuur, dat voorkomt in de meeste vruchten en groentes. Commercieel verkregen door fermentatie van suikerstroop (melasse) door schimmels, of door chemische synthese. Het is een onderdeel van het stofwisselingsproces in iedere levende cel.
  • E100:Curcumine - Natuurlijke kleurstof geisoleerd uit de wortels en de stengel van de Geelwortel (Curcuma longa en Curcuma domestica). Turmeric (geelwortel) is het ruwe extract, curcumine de pure stof. Het is de kleur van kerriepoeder.
  • E120:Karmijn - Natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus, die leeft op verschillende soorten schijfcactussen. E120 (i) is de pure kleurstof, E120 (ii) het ruwe extract.
  • E171 Titaniumdioxide - Witte kleurstof voor oppervlaktekleuring, scheidingsmiddel om lagen in een product te scheiden en in tandpasta (witmaker).

Kortom allemaal volkomen natuurlijke stoffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren over de "Mythen in Voeding" op NDR...

De dieet produkten bevatten minder suiker maar meer vet!

Dan werd de slogan: slank je dik met de "light" produkten

 

Voor onze voeding worden we stilaan van de ene mafiosi geruild voor de andere...

Zie maar hoe carnberries verkocht worden als kersen of krieken of frambozen...

Alleen omdat de cranberries goedkoper zijn.

één lichtpuntje, cranberries zijn goed tegen blaas en nierontstekingen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om nog even op de E nummers door te gaan, de navolgende stoffen worden ook vermeld op het pakje snoepjes, maar dan met naam en niet met E nummer. Die E nummers heb ik er zelf bij gezocht, waaruit je kunt afleiden dat de verpakkingen van veel voedselproducten nog veel meer E nummers zouden kunnen noemen in plaats van de voluit geschreven ingrediënten.

  • E296: Appelzuur - Appelzuur is een natuurlijk zuur, dat voorkomt in de meeste vruchten en groentes. Commercieel verkregen door chemische synthese. Het is een onderdeel van het stofwisselingsproces in iedere levende cel.
  • E330: Citroenzuur - Citroenzuur is een onderdeel van iedere levende cel, aangezien het een sleutelrol speelt in de stofwisseling van de cel. In hoge concentraties komt het voor in citrusvruchten, maar ook in kiwi aardbeien en ander zacht fruit. Commercieel wordt het gemaakt door fermentatie van melasse door de schimmel Aspergillus niger.
  • E901: Bijenwas - Natuurlijk polymeer, uitgescheiden door bijen. Witte was is gebleekt met zonlicht of waterstofperoxide.
  • E903: Carnaubawas - Natuurlijk polymeer, gewonnen uit de Carnauba palm (Copernica cerifera) en aanverwante soorten uit Brazilie.
  • E904: Schellak - Natuurlijk polymeer, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen.

Dus afhankelijk van wat de fabrikant wil kan hij geen E nummers op zijn pakje plaatsen (alle ingrediënten voluit schrijven) of tot negen E nummers plaatsen. Het product verandert er niet door, maar als je helemaal allergisch bent voor E nummers zul je het pakje met de negen E nummers nooit kopen.

aangepast door grunnsat
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het leuke is dat we ons dit soort onzin zelf aandoen. De gekte begon toen we ineens geen suiker meer wilden hebben. Gesterkt door allerlei wonderbaarlijke genezingen van mensen die geen suiker meer aten. Met aspartaam als gevolg. Klaar ben je. Inmiddels is die gekte al lang weer voorbij. Er is geen enkel probleem met suiker. Wel natuurlijk als je er teveel van neemt. Maar dat geldt voor alles.

 

Daarom denk ik niet dat er een grote toekomst is voor die stevia rommel. Als die light gekte afneemt dan verdwijnt die stevia gewoon. Let gewoon op wat je eet en drinkt. Snoepen en iedere avond 1,5 liter cola naar binnen gieten, tja dan vraag je erom.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal onzin is het niet als je ziet hoeveel suiker er in bijvoorbeeld frisdrank zit. Vaak proef je voornamelijk suiker, ik vind dat niet lekker en het is niet gezond. Met suiker is op zich niet zoveel mis, maar wel als je er te veel van binnen krijgt. Stevia komt uit de blaadjes van een plant, en er is ook niets mis mee. Het heeft alleen een bijsmaak zoals alle zoetstoffen, en dat is ook niet lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...