Ga naar inhoud


2 ontvangers: Twin LNB in een 4/1 switch?


Fritsjof

Aanbevolen berichten

Na veel zoeken en de eerste 10+ pagina’s van deze rubriek te hebben bekeken heb ik niet gevonden wat ik zoek, dus vandaar een post.

 

Een paar maanden geleden werd ik de trotse eigenaar van een Triax 88 met multi-rail en 4x ALPS LNB’s voor Astra 1-2-3 en Hotbird die beeld geven via een EMP Centauri 4/1 switch aan een Dreambox DM500HD in de woonkamer. Werkt goed, zeer tevreden.

 

(misschien dat iemand zich mijn gestuntel herinnert: http://www.sat4all.c...07#entry2016107)

 

Blij dat het werkt maar inmiddels getrouwd en dan krijg je het: er moet ook op de slaapkamer TV worden gekeken want Holland got talent next top model dancing on ice with stars in the jungle komt op, of zoiets ;-)

 

Nu zoek ik naar de meest simpele manier om dit voor elkaar te krijgen (zonder Digitenne te nemen…). En daarbij heb ik hulp nodig, die ik hoop hier te vinden (zoals altijd, waarvoor mijn dank).

 

Mijn plan is om de single LNB die in de volgende opstelling 19.2 ontvangt,(ik heb ze inmiddels de juiste ‘skew’ gegeven en ook de kabels netjes gebonden), te vervangen door een twin LNB (met 2 uitgangen dus) en de eerste uitgang van deze LNB netjes in de switch te prikken en de tweede uitgang direct in een Dreambox in de slaapkamer te prikken, en dan mijn abo in huis te delen.

11j44gm.jpg

Mijn vraag is nu: kan dit? Accepteert de switch dit signaal uit de twin LNB gewoon en werkt dat?

Maw: Kan ik de ene uitgang uit de twin LNB op een swtich aansluiten en de andere uitgang direct op een ontvanger, of moet ik een andere switch kopen?

Het doel is enkel de NL SD zenders te ontvangen in de slaapkamer omdat de ontvanger een SD box is.

 

Ik hoop dat iemand enige ervaring (of gewoon gezond verstand) heeft en mij kan zeggen of deze opstelling gaat werken.

 

Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor de hulp!

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste Fritsof

Wat jij wil kan inderdaad. Geen enkel probleem.

Mooi dat je een foto van de schotel hebt meegezonden. Helaas zie ik daar een aantal zaken op die niet kloppen.

Allereerst de rail. Die staat links lager dan rechts en dat kan helemaal niet. Het signaal van de Hotbird valt op de rechtse lnb. De Hotbird staat vanuit Nederland gezien het hoogste aan de hemel dus moet via de reflectie van de schotel de lnb het laagste staan.

Het signaal van de Astra 28,2 valt op de linker lnb. De Astra 28,2 staat het laagste aan de hemel dus moet via de reflectie van de schotel het hoogste staan.

Ik weet niet waar je schotel staat opgesteld maar voor Utrecht moet de rail 10,2 graden schuin staan waarbij de rechter zijde omlaag moet staan zoals je er tegenaan kijkt zoals op de foto.

Ten tweede zie ik dat de skew van de lnb’s niet goed staan afgesteld.

Voor Utrecht moeten ze als volgt staan:

Hotbird: 6,1 graad rechtsom

Astra 1: 3,2 graden rechtsom

Astra 3: 6,3 graden rechtsom

Astra 2: 9,5 graden rechtsom

Dit alles vanaf de voorzijde van de schotel bekeken zoals op de foto.

Misschien dat de linker lnb, die van de Astra 28,2 bijna goed staat maar de rest staat allemaal linksom gedraaid terwijl het dus rechtsom moet zijn.

Nadat je de rail in de juiste stand hebt gezet, moet de skew van alle vier de lnb’s dus weer opnieuw t.o.v. verticaal waterpas instellen.

Gebruik hiervoor een klein gradenboogje t.o.v. verticaal waterpas. Heb je zo’n gradenboogje niet, dan heb je hier een site waar je het gradenboogje kunt uitprinten, zie: http://etc.usf.edu/clipart/42000/42035/pro_r10_42035_lg.gif

Maar helaas blijft het niet bij deze twee fouten. Als ik naar de lnb-afstanden kijk, dan zie ik dat de Hotbird-lnb ongeveer even ver van de Astra 1-lnb af staat dan de Astra 2-lnb van de Astra 3-lnb. Misschien staan deze twee laatste lnb’s zelfs nog wel iets verder uit elkaar dan de eerste twee en dat kan natuurlijk niet.

Je hoeft hier geen schotelspecialist voor te zijn om dat te beredeneren.

Kijk, de Hotbird 13 graden en de Astra 19,2 graden staan 6,2 graden uit elkaar.

De Astra 28,2 en de Astra 23,5 staan 4,7 graden uit elkaar. Hieruit kun je dus zo al beredeneren dat de afstand tussen de Hotbird-lnb en de Astra 19,2-lnb een stuk groter moet zijn dan de afstand tussen de Astra 28,2 en de Astra 23,5 graden.

Bij jou is het gelijk of zelfs andersom.

Ik hoor niet dat je problemen hebt met de ontvangst van de vier satellieten maar veel regenreserve zul je toch ook niet hebben want alles bij elkaar staat het geheel dus behoorlijk fout afgesteld, zowel de schuinstand van de rail, de skew van de lnb’s en de afstanden van de lnb’s.

Krijg je misschien op een later tijdstip toch nog behoefte om alles goed af te stellen, dan zal ik je vast de maten geven voor de lnb-afstellingen uitgaande van Utrecht, een Triax 88 en Alps-lnb’s.

De afstand tussen de Hotbird en Astra 1 lnb moet 85mm zijn

De afstand tussen de Astra 1 en de Astra 3 moet 57mm zijn

De afstand tussen de Astra 3 en de Astra 2 moet 61,5mm zijn

Dit gemeten vanaf het kuiltje wat zich in de voorzijde lnb bevindt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goeiemorgen!

 

Bedankt voor jullie hulp/bevestiging, ik ga gelijk op zoek naar een Twin LNB! :-)

 

@Sprietje: mijn openingspost is wat langdradig, ik denk dat je daarom over mijn opmerking dat ik de skew inmiddels heb bijgesteld hebt heengelezen. Deze foto heb ik gemaakt toen ik bezig was met de opstelling, inmiddels staan de LNB's en de rail zo gedraaid dat ik op alle satellieten erg goede ontvangst heb.

Ik geef toe dat het verwarrend is dat ik een foto heb gepost die uitnodigt tot commentaar, en waardeer je opmerkingen dan ook zeer.

Mocht ik na een verhuizing, verbouwing of hevige storm opnieuw moeten afstellen dan neem ik je aanbevelingen ter harte om snel weer op de rail(s) te zijn ;-)

 

Nogmaals dank aan de posters voor hun reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...