Ga naar inhoud

Vrij zicht op de satelliet bepalen


Sprietje
 Delen

Aanbevolen berichten

 • V.I.P.

Over vier weken is het weer zo ver. Dan draait de zon precies achter de satellieten door die op de Clarkebelt staan, de sun outage.
Voor velen weer een mooie kans om te controleren of de schotel nog vrij zicht heeft op de satelliet.
Met behulp van deze calculator kunt U precies uitrekenen op welk tijdstip de zon precies achter de satelliet staat: http://www.satellite-calculations.com/Satellite/suninterference.php
Vooral bij bomen die elk jaar hoger en breder worden een mooie gelegenheid om te kijken of er geen schaduw op de schotel valt maar ook voor andere situaties een mooie controle zoals:

Waar moet ik op zolder de schotel zetten zodat de signalen die door het dakraam vallen precies op de schotel vallen. Idem geldt dit een schotel achter een verticaal raam.
Ook is eenvoudig te controleren of een overhangende overstek of een balkon een deel van de signalen tegenhoudt.
Als de signalen nagenoeg evenwijdig met de muur lopen waar de schotel tegenaan is gemonteerd is goed te controleren of de muur of dakgoot misschien een deel van de signalen tegenhoudt. Een langere beugel zodat de schotel wat verder van de muur af komt kan dan een oplossing zijn.

Voorwaarde is wel dat de zon moet schijnen op vernoemde datums om dit te kunnen controleren maar ja, U heeft een aantal dagen de tijd om deze controle uit te voeren.

Ik maak er nu al vast melding van zodat iemand zich vast kan voorbereiden op deze controle als hij daar gebruik van wil maken.
Tevens zal de zon de satellietontvangst op betreffende tijdstippen storen en bij zwakke zenders kan het beeld tijdelijk wegvallen.
De zon staat momenteel nog 10 graden hoger aan de hemel dan de satelliet.
 

post-60869-0-24141400-1473932027_thumb.jpg

 • Like 2
Link naar bericht
Delen op andere sites


 • V.I.P.

Nog even een update omtrent de sun outage.
Mensen die van dit fenomeen gebruik willen maken moeten er rekening mee houden dat dit in Europa niet in alle landen op dezelfde dag valt.
De maximum sun outage is in Nederland op 11 okt. maar in de Algarve al op 7 okt. en in Finland pas op 13 okt.
Met maximum sun outage wordt bedoeld dat de zon dan bijna helemaal precies achter de satelliet door draait. Enkele dagen er voor draait de zon nog een fractie hoger achter de satelliet door en enkele dagen later een fractie lager onder de satelliet door. Ook dan is het vrije zicht op de satelliet zeker te gebruiken.
Vandaag draait de zon 7 graden boven de satellieten langs in Nederland.
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • 2 weken later...
 • V.I.P.

Morgen 4 okt. vindt op de Canarische eilanden de maximale sun outage plaats om 10:53uur voor de Astra 23,5.
Je kunt dan controleren of de schotel vrij zicht heeft. Valt er op dat tijdstip schaduw op de schotel van een dakrand, muur of andere zaken, dan staat de schotel niet op een ideale plaats en zul je geen optimaal signaal ontvangen.
Het tijdstip voor de Astra 19,2 is om 11:12uur.

Op de betreffende tijdstippen kan de ontvangst gedurende enige tijd wegvallen.
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Vandaag draait de zon bijna langs de Clarkebelt en morgen draai de zon precies over de Clarkebelt waar de geostationaire satellieten zich bevinden voor de zuidelijkste delen van de landen in Zuid-Europa.
Het gaat dan om de Algarve, Costa del Sol, Kreta en zuidelijke stranden van Turkijke zoals o.a. Antalya.

Ook hier kan nu precies het vrije zicht op de satelliet bepaald worden.
Bij zwakke signalen kan het beeld gedurende enige tijd op zwart gaan.

Bekijk het juiste tijdstip m.b.v de calculator die in bericht 1 vermeld staat.
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Even een nuance: de Zon draait helemaal niet langs de Arthus C. Clarke belt.  Dat is hetzelfde als beweren dat de aarde plat is.

 

De Aarde zit nu in een positie in de baan om de zon heen terwijl de Aarde zelf ook nog draait. Dat in combinatie met de scheefstand zorgt voor dit fenomeen (en de seizoenen op Noordelijk en Zuidelijk halfrond).

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Natuurlijk  beste erwinnaar draait de zon niet achter de Clarkebelt door maar laten we het simpel houden zodat iedereen op dit forum begrijpt wat we bedoelen met dit fantastische fenomeen.
Het is een perfecte manier om het vrij zicht op je schotel te bepalen voor de diverse satellieten. Het geeft in veel gevallen veel meer mogelijkheden dit te controleren en vooral nauwkeurig te controleren.

Eén van de situaties die een aantal jaren geleden op dit forum aan de orde kwam was iemand in Ardennen.
Hij woonde langs een weg en had ontvangst van de Astra 19,2. Toen de zenders stuk voor stuk werden overgezet naar naar de Astra 23,5e, moest hij ook deze satelliet kunnen ontvangen maar dat lukte niet. Het had waarschijnlijk te maken met een lange met bomen begroeide heuvelrug van ongeveer 150 meter hoog die op  een paar honderd meter afstand lag.
Inderdaad m.b.v. de zon kon hij zien dat zijn huis op het bewuste tijdstip tijdens de sun outage in de schaduw lag en de Astra 23,5 dus niet kon ontvangen.
Gelukkig had deze persoon nog een flinke grote weide achter zijn huis en kon hij op het bewuste tijdstip zien waar de grens tussen zon en schaduw op zijn wei viel.
Hij heeft de schotel dus voorbij de schaduwgrens gezet en met een flinke lange coaxkabel naar zijn huis had hij ontvangst van de Astra 23,5.
Ik zou de app voor het zichtbaar maken van de satellieten op een mobile telefoon niet erg vertrouwen als het om afstanden gaat van honderden meters.
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Morgen 9 okt. is de maximale sun outage in Zuid-Frankrijk, Toscane Italië en voormalig Joegoslavië ongeveer ter hoogte van Dubrovnic.
Voor de precieze tijd gebruikt U de de calculator, zie: http://www.satellite-calculations.com/Satellite/suninterference.php
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

De maximale sun outage voor morgen 10 okt. vindt plaats ter hoogte van Midden Frankrijk, Zwitserland, Noord Italië, het zuiden van Oostenrijk en Hongarije.

Voor de precieze tijd gebruikt U de calculator, zie: http://www.satellite...nterference.php
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Morgen 11 okt. is de maximale sun outage o.a in de zuidelijke helft van Nederland, België, midden Duitsland en de zuidelijke helft van Polen.
Voor de precieze tijd gebruikt U de calculator, zie: http://www.satellite...nterference.php

Zijn er vragen over de tijdstippen per satelliet, vraag het dan gerust.
 

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Morgen 12 okt. is de maximale sun outage o.a. in de Noord Nederland, Midden en Noord Engeland, Noord Duitsland, Denemarken, het zuidelijkste puntje van Zweden, Noord Polen, Letland en Litouwen.

Voor de precieze tijd gebruikt U de calculator, zie: http://www.satellite-calculations.com/Satellite/suninterference.php
 

aangepast door Sprietje
Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator alvorens het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

 • Wie is er online   0 leden

  • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.