Ga naar inhoud


UPS voeden via 12 volt auto-aansluiting???


Gast

Aanbevolen berichten

Is het mogelijk om een UPS te voeden in de auto via de 12V aansluiting zodat deze 220V~ levert...... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Is dat een kewstie van de 12 volt parallel over de in de UPS anwezige accu zetten of dient deze accu verwijders te worden??? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Dit lijkt mij een praktischere oplossig dan de aanschaf van een zgn. inverter.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Een UPS is hier natuurlijk niet voor bedoeld maar het zal best kunnen als de UPS zelf ook op een 12vdc accu werkt.

Heb je dus zo'n ding liggen dan kan je er eens mee experimenteren. Het enige is dat een UPS (Uninterruptable Power Supply) is in eerste instantie bedoeld om korte perioden van netspanningsuitval te overbruggen of spijkers op de netspanning weg te filteren.

Wat jij waarschijnlijk wil is continue uit acu's 220vac maken. Een inverter heeft hiervoor voldoende koeling, de meest UPS units houden vollast maar een minuut of maximaal een paar minuten vol. daarna zijn normaalgesproken de accu's leeg, of gaat de thermische beveiliging eruit.

Die paar minuten is normaalgesproken ook meer dan lang genoeg om de apparatuur die erachter hangt op een goede manier af te schakelen (vaak servers of procescomputers).

Moet je dus iets aanschaffen voor continuegebruik dan zou ik maar voor een inverter kiezen. Heb je ergens in de schuur een oude UPS liggen dan kan je hiermee gaan experimenteren. Wil je de UPS op een externe accu aansluiten terwijl de interne accu erinblijft zet er dan minimaal een dikke schakelaar tussen zodat je de externe accu niet gaat voeden met de accu uit de UPS, of met het laadcircuit van de UPS. Zeker als de externe accu via bv. een dynamo van een verbrandingsmotor wordt geladen moet je de zaak beregoed beveiligen. Nooit en te nimmer accu's parallel gaan schakelen, minimaal 1 ervan gaat ploffen (grote knal) en dat zal de bedoeling niet zijn.

Gebruik je natte loodaccu's wees dan helemaal supervoorzichtig. accuzuur (14% zwavelzuuroplossing) in je ogen is redelijk irritant (ervaring).

 

Ik sleutel regelmatig electrisch aan NSA (NoodStroomAggregaat) en WKK (WarmteKrachtKoppeling) installaties en heb dus ook regelmatig met UPS units van doen die de plc's van prik voorzien bij spanningsuitval of spijkers bij overschakelen. 2 keer een accu zien ploffen door "experimenten" van de klant. 1 keer met een sisser afgelopen, 1 keer klant aan 1 oog blind en loods (gedeeltelijk) afgebrand.

 

Voorzichtig dus, en alleen doen als je ZEKER WEET !

succes,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prutsie,

 

dank voor het vlotte en uitgebreide antwoord. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Bedoeling was inderdaad om langduriger een aantal apparaten te voeden (laptop (+laden) en evt. portable TV, sat-ontvanger).

Zal dus toch moeten kijken voor een inverter, maar loop hier tegen de 10A begrenzing aan van de sigarette-aansteker-aansluiting en zal dus een (zwaardere) inverter rechtstreks moeten aansluiten op de accu.

 

Of misschien toch maar kijken voor een kleinere en lichtere inverter en deze m.n. gebruiken voor laptop en voor sat-ontvanger.

Oplossing is wellicht (ipv portable tv) een TFT-scherm, nu die gevoed worden via een 12V-adapter. Maar dan weer het aansluiten van de D15-vga connector op een scart aansluiting ...... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Nooit en te nimmer accu's parallel gaan schakelen, minimaal 1 ervan gaat ploffen (grote knal) en dat zal de bedoeling niet zijn

 

Als je een automobilist met startkabels helpt doe je dat toch ook <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarschijnlijk bedoelt ie "anti-parralel".

Het verschil tussen theorie en praktijk is mijn uitdaging .
Octagon SF8008 4K   Edision Primo IP S2  Dr.HD F16  

1.8 m ChannelMaster Offset in tuin 53º E - 45º W Jaeger SMR 1224 Usals met 5 Lnb wisselaar 2x Ka - Ku - C band Lin / Circ

1.2 m Echostar Offset  aan schuur  53º E    34.5 W   Twoteck Twinrotor met 3 Lnb wisselaar Ku - Ku low - Ka

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik bedoel parallel. Als je je auto "overstart" sluit je inderdaad de accu's parallel aan, maar dan is 1 an de 2 accu's volledig leeg. De volle accu voed de lege, maar de lege is zo leeg dat 'ie niet zal gaan koken.

Zijn beide accu's vol of bijna vol dan bestaat de kans op een kokende accu. Dit resulteert in een wolk knalgas boven de accu, en in de accu zullen de platen krom gaan trekken en uiteindelijk zullen ze kortsluiting maken.

Het kleinste vonkje is dan genoeg om met een grote knal een einde aan je experiment te maken.

 

Bij 2 accu's parallel zal de ene de andere (zonder beveiligingen) altijd gaan voeden. De inwendige weerstand is immers nooit gelijk.

 

Het lijkt me niet nodig te zeggen dat knalgas (een fijn mengseltje van zuurstof en waterstofgas) bij ontbranding dusdanig snel verbrand dat je een behoorlijke plof krijgt.

Daarom mijn uitdrukkelijke verzoek alleen hiermee te gaan experimenteren als je echt heel zeker van je zaak bent, en niet maar wat te gaan experimenteren zonder enige vorm van kennis.

Een accu voor prof. gebruik wordt niet voor niets altijd in een stalen accubak geplaatst. Bij eventuele ontploffingen vliegen de scherven tenminste niet overal naartoe.

 

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog een laatste opmerking over een inverter.

Je zal er wel vanuit moeten gaan dat je niet al te lang van een inverter op een auto accu gebruik kan maken. Stel dat je een accu gebruikt van 60A/H dan betekent dat dat als de accu in nieuwstaat is deze 60Ampere gedurende een uur kan leveren. Als je dus 10A gebruikt voor je inverter dan zou je dus maximaal (in theorie) 6 uur gebruik kunnen maken van deze accu.

Niet nodig te zeggen dat je dit dus nooit zal gaan redden.

10A is trouwens maar 120Watt, dus je zal nog zuinig aan moeten doen met je apparatuur ook. Ervan uitgegaan dat je een rendement hebt van 80% van je inverter (is dus goede inverter) dan hou je nog 96Watt voor aan te sluiten apparatuur over !

 

Wil je dus een satellietontvanger en een klein model kleurentelevisie van een inverter voeden dan heb je al snel een hele dikke accu nodig om een paar uur tv te kunnen kijken. Als ik jou was zou ik hier dus niet voor kiezen, maar proberen een kleine aggregaat op de kop te tikken en hiermee alles te voeden. De kans dat je de gebruikte accu te ver leegtrekt met een inverter is gewoon te groot. In het geval je dit gebeurt is de accu kapot, en zal je een nieuwe moeten kopen.

 

Inverters en UPS units zijn leuke dingen om noodvoorzieningen in de lucht te houden voor een korte tijd, maar vaak minder geschikt voor continuegebruik. Een aggregaat met een kabelhaspel met een lange kabel is vaak in dit soort situaties de oplossing. De aggregaat gooi je ergens in een greppel, en je tentje staat 75 meter verder. Zo heb je geen last van het geluid van de aggregaat. In kampeerauto's bouwt men tegenwoordig trouwens supergeluidgedempte aggregaten in. Deze kan je nauwelijks nog horen draaien. Een zacht gebrom is het enige wat je eraan herinnert dat er een aggregaat draait.

 

 

Groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of het zaakje zo ombouwen dat het wel op 12 volt werkt.

 

Kijk welke spaning je lcd schem en je satelliet ontvanger nodig heeft. Bij een beter elektronica zaken zijn voedingen te koop die van 12 verschillende spanning maken met zo min mogelijk verlies.

 

Op deze manier heb je het langst kijk plezier op je accu maar vereist wel wat hobby werk.

 

(Je kan de accu natuurlijk ook weer beetje opladen met zo zonnecolectro. (of hoe het heet.))

Link naar reactie
Delen op andere sites

je trekt je accu wel snel leeg

er zijn kleine schakelaars in de handel dat wanneer je motor loopt werk b.v.b. de ups

ik heb zelf een victron voor 220v die is goed stabiel met een bosch schakelaar

voorheen moest ik nog wel eens de anwb laten komen accu leeg met die schakelaar kun je ook twee accu's bedienen dan kun je in ieder geval nog starten

suc6 <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Groeten Fred.

 

AZbox premium , AZbox premium+ , AZbox elite

Dreambox 8000 2maal SAB sky 4800 mini , DVB zelfbouw decoder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedereen dank voor het meedenken en goede adviezen.

 

Heb toch maar besloten om de (overtollige) UPS te gebruiken waarvoor hij oorspronkelijk gemaakt is en heb een losse omvormer/inverter gekocht (12V DC/220V~AC en max. 400 watt continu belasting en 800 watt piek). <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Nu nog mensen die meedenken met de aansluiting van de TFT-monitor op SAT-ontvanger of DVD..... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

(zie mijn ander bericht in deze groep).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...