Ga naar inhoud


Radiatorkranen vastzetten? Hoe?


TangoBravo

Aanbevolen berichten

Ik zag hier al een paar verwarmingsvragen langskomen... ik heb de volgende:

 

Mijn zwager zit in een tehuis voor geestelijk gehandicapten. Niets dan lof voor alle begeleiders enz. alleen hebben we daar het volgende probleem: regelmatig zet men het raam open in zijn appartement, en de verwarming laag. Als hij thuiskomt doet hij wel het raam dicht, maar hij vergeet steeds de verwarming weer aan te zetten. Nu hebben we daar een Chronotherm Vision thermostaatklok gehangen, die wordt vergrendeld, dus dat kan niet meer vergeten of permanent uitgeschakeld worden. Alleen helpt dat weer niet als de radiatorkranen worden dichtgedraaid...

 

Omdat er steeds weer nieuwe begeleiders, (stagiares), of schoonmakers, zijn, helpt het simpelweg doorgeven dat men niet aan de radiatorkranen mag draaien niet, en overwegen we ook die dingen maar op de één of andere manier vast te zetten. Wie weet daar een afdoende, maar toch elegante oplossing voor? We kunnen natuurlijk de knoppen eraf (laten) halen, maar dat staat dan weer niet zo mooi vindt zijn moeder, is er nog een andere mogelijkheid?

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites


Even wat losse knoppen kopen, en daarvan het gat van die knop aan de binnenkant wat groter maken. Dan kan je draaien wat je wil maar heeft dan geen houvast meer op de eigenlijke kraan. Je kan natuurlijk ook de huidige knoppen gebruiken maar die zijn dan naar de knoppen.

 

gr.D.Quijote

2x M7 sat 801, Amiko HD 8155 en HD 8165 + combo

4 schotels op het dak, en 5 in de kelder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn voor radiatorkranen speciale plaatjes die je in de kraan kunt zetten. een voor de minimale stand en een voor de maximale stand.

 

 

Hebben we hier op kantoor ook gedaan. Elke keer stond dat ding op 5 terwijl 3 goed is. Gewoon van die plaatjes erin en klaar. Je hebt ff wat gezeik maar alles went.

 

mvg

Olav

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het ligt er aan wat zijn het voor een kranen,enkelvoudig, thermostatisch,dubbel instelbaar? Bij een gewone kraan kan je de pakking moer aandraaien, deze zit onder de knop, dan staat hij vast en is met de hand niet meer te verdraaien

Gr. Geth

Alles van waarde is weerloos

 

Topfield 5000ci, Visiosat G4,3x smart,1x alps lnb,Matrix Reborn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even naar de wortels.

 

Waarom zetten de ramen open en de kranen dicht?

Is het te warm of is het om te luchten?

 

Doen ze dit op gezette tijden?

 

En, ook niet onbelangrijk, is er budget?

 

Hier is wel een oplossing voor te bedenken

maar dat moet dan wel 100% afgepast aan de

situatie zijn. Dus geef even de antwoorden.

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over het wie, wanneer, hoe, en waarom ben ik ook al bezig met de leiding van het tehuis. Tot op heden gaat het als volgt:

 

Mijn zwager woonde in een tehuis waar hij een eigen slaapkamertje had, met bureautje en wastafel. Daar werd 's ochtends tijdens het schoonmaken het raam opengezet om te luchten, en de verwarming uit om op energie te besparen. Ondertussen was hij naar het dagverblijf, en 's middags rond half vier kwam hij weer thuis. Dan ging hij naar zijn kamer, soms om zich om te kleden omdat hij 's avonds weer weg ging, soms om te schrijven (het is zijn hobby om boeken over te schrijven). Wanneer wij dan 's avonds hem kwamen halen merkten we heel vaak dat hij wel het raam had dichtgedaan, maar de verwarming nog uit stond. Briefjes op de verwarming, boven de verwarming, naast de verwarming, en op de deur hielpen niet, wanneer we de leidster vroegen waarom hij in de kou had gezeten kregen we een schuldbewust sorry te horen, ze was het vergeten, want tsja, ze had een groep met 5-7 bewoners te verzorgen, en sommigen eisten al haar aandacht op. En dat was eigenlijk ook wel begrijpelijk.

 

Toen is hij tijdelijk verhuisd, heeft een jaar of twee in een voormalig bejaardentehuis gezeten terwijl het oude gebouw plat ging en een nieuwbouw werd neergezet. In de tijdelijke huisvesting bleef hetzelfde probleem zich voordoen, men opende de ramen voor ventilatie en sloot de verwarming tegelijk om energie te sparen. Diverse malen hebben we aangedrongen op afspraken omdat mijn zwager zelf gewoon vergeet de kachel aan te doen, even zovele malen ging het weer mis, of omdat er bij de wisseling van de wacht iets wordt vergeten door te geven, of omdat een andere bewoner opeens weer alle aandacht opeist, of, of, enz.

 

Nu zijn wij bezig zijn nieuwe appartement in te richten. Heel mooi, woonkamertje met keukenblokje, slaapkamer, badkamer, hal en berging. Een eigen CV installatie met een oersimpel thermostaatje tegen de wand in de woonkamer (met twee temperatuurwaarden, 5 ergens onderaan, 30 ergens bovenaan, en de rest moet je zelf maar verzinnen). Nu hebben we die door een klokthermostaat vervangen die vergrendeld kan worden, waarmee 's morgens de temperatuur laag gaat, en 's middags voor zijn thuiskomst de kamer weer verwarmd wordt. Als het raam nog openstaat bij zijn thuiskomst dan ziet hij dat wel, dat doet hij wel dicht.

 

Alleen verwachten we toch weer problemen. Bij de andere ruim 20 appartementen gaat men vanzelf weer volgens het oude patroon te werk, kachel uit (of thermostaat laag) en ramen open voor de ventilatie. Maar als ze bij mijn zwager de thermostaat niet laag kunnen zetten (die ondertussen al wel naar laag is geschakeld...) is er vast wel iemand zo 'slim' om dan maar de radiatorkraan dicht te draaien, en we hebben al gemerkt dat je van alles af kunt spreken, maar als die afspraak dan toch weer niet wordt doorgegeven aan de uitvoerenden, dan heb je er niks aan. Vandaar dat wij van twee kanten willen werken: ten eerste afspreken met de leiding hoe het moet, en ten tweede de uitvoerenden via hulpmiddelen dwingen het precies zo te doen. En vandaar dat we dan zoeken naar een methode dat men niets kan met de radiotorkraan, waarbij de thermostaat al doet wat nodig is om energie te sparen.

 

Je vroeg naar de tijden: inderdaad dus vaste tijden, op werkdagen wordt er geventileerd, in de loop van de midddag komt hij weer thuis en moet het warm worden, en voorlopig gaat hij de weekenden nog naar huis, dus dan zetten we de thermostaat ook laag. Of er dan geventileerd wordt weten we niet.

 

Budget is er niet, dat wil zeggen, hijzelf heeft geen geld, maar uiteraard springen wij bij en zorgen er voor dat het noodzakelijke wordt uitgevoerd. De thermostaat hebben wij dus gewoon voor hem gekocht. En als er nog meer gekocht moet worden doen we dat ook.

 

Is dit voldoende info?

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu ik wat meer weet zijn er uit de losse pols een aantal oplossingen.

Ik zal de details nog nader onderzoeken.

 

Er zijn thermostaatkranen met een ingebouwde klok, dit is dus alleen mogelijk

indien op gezette tijden het raam open wordt gedaan. Of deze kranen te

vergrendelen zijn moet ik uitzoeken, er zijn meerdere fabrikanten.

 

Je kunt ook een vandaalbestendige kraan monteren, zowel conventioneel

als thermostatisch. Je moet dan met speciaal gereedschap de kraan verstellen.

 

Er zijn ook radiatorkranen die een slagbegrenzing hebben (zeker niet allemaal).

 

En vervolgens kun je de meeste thermostaatkranen een minimale en maximale

stand meegeven.

 

Waar ligt jouw voorkeur bij voornoemde opties.

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als eerste de klokthermostaatkraan. Ik heb niet kunnen ontdekken

of de instellingen zijn te blokkeren, bij intresse zal ik Honeywell

wel even bellen. Wel heeft deze thermostaat de eigenschap om met

te openen ramen rekening te houden, eigenlijk wat je zoekt.

Maar dan moet iedereen nog steeds er met z'n tengels vanaf blijven.

 

1077343-ScreenShot006.jpg

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Con,

 

Zowel uit kostenoverweging, als praktisch, heb ik een voorkeur voor de conventionele kraan, wellicht die met slagbegrenzing.

 

Ik moet bijvoorbeeld rekening houden met de radiator in de badkamer, daar lijkt een klokthermostaat in de vochtige ruimte minder handig, aan de andere kant is het te verwachten dat men daar ook de deur wijd open zet voor ventilatie, en dus de radiator uit.

 

Ik moet ook rekening houden met de moeder van mijn zwager, mijn schoonmoeder die als 83-jarige Friezin soms haar voorkeuren heeft <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> en als het volgens haar niet mooi staat kan ik lang en breed praten, maar zij "is nog steeds baas"... (gelukkig heeft ze een knappe dochter, maar anders...)

 

Er zijn in totaal 5 radiatoren en 5 klokken lijkt mij ook een tikje aan de dure kant te worden. Mijn uitgangspunt was: als alle 5 radiatoren gewoon vast open staan, dan regelt de centrale klokthermostaat de rest. Bovendien moet het 's avonds goed warm worden, want mijn zwager is erg bevattellijk en iedere winter meerdere keren verkouden met keelpijn. Ik hoef nergens, ook niet in de slaapkamer, rekening te houden dat een ruimte koeler moet zijn dan de rest.

 

Alvast hartelijk dank voor het meedenken,

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet even zoeken, niet iedere fabrikant heeft dat met

conventionele kranen. Bij thermostaatkranen ligt dat anders.

 

Dus even geduld, wellicht heeft een andere lezer dit paraat.

Vroeger had SAR dat, moet ik nu even nakijken.

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Con,

 

Uiteraard heb ik geduld, ik wacht wel even af, in ieder geval ben ik met jou al een stuk verder dan de plaatselijke installateur, die het advies gaf de knoppen er gewoon af te halen, en verder was er volgens hem niks.

 

Overigens, ook mijn dank voor iedereen die hier verder heeft meegedacht!

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...