Ga naar inhoud


"De kabel is vol!"


W3ird_N3rd

Aanbevolen berichten

Ik lees de laatste tijd steeds vaker het volgende verhaal op sat4all:

 

"De kabel is vol! Er past niets meer bij! Wanneer nieuwe zenders erbij komen gaan anderen eraf! Het is een lekkermakertje! Straks gaan ze de bandbreedte weer knijpen!"

 

Daar komt het ongeveer op neer. Vooral Littlesat valt op met deze uitspraken, maar er zijn vast ook andere sat4allers die dit vertellen.

 

Maar is het waar?

 

Waar zijn de publieken met 8mbit/s te zien?

Waar is RTL met 8mbit/s te zien?

Waar is Film1Sport1 met hoge bitrates te zien?

Waar zijn alle subkanalen van Sport1 te zien?

Waar zijn de publieke themakanalen te zien?

Waar zijn Extreme Sports, BBC Prime en Boomerang in betere kwaliteit te zien dan bij CDS?

Waar kan je de regionalen met de hoogste bandbreedte vinden?

Welk digitaal platform heeft de grootste kans in de nabije toekomst de lokalo's uit te zenden?

En waar kan je je nu abonneren op Nederlandse HD-kanalen?

 

Het antwoord op al deze vragen is hetzelfde: Op de kabel, en niet bij CanalDigitaal.

 

Je kan de kabel van veel betichten: analoog cashen om het digitale platform op te zetten, een sterk oligopolie, het niet ondersteunen van een CAM, het opdringen van belachelijke mediaboxen, LiveShop! op 11 zetten, maar bandbreedte is nou net iets waar ze sterk in staan!

 

Nu zal het me niet verbazen als alle frequenties op de kabel nu in gebruik zijn, maar vergeet dan niet: de kabel is niet vol, de kabel is goed gevuld. Vrijwel alles waar CanalDigitaal abonnees al jaren om smeken heeft de kabel. En hoeveel potentiële bandbreedte er op de satelliet voor CanalDigitaal is doet er helemaal niet toe als CanalDigitaal geen geld heeft om die transponders af te huren.

 

En de dreiging dat de kabel in de toekomst kanalen gaat knijpen moet ik ook nog zien gebeuren eigenlijk. Ik lees dit nu al weet ik het hoe lang, maar de enige providers die ik zie knijpen zijn Digitenne (begrijpelijk) en Canal Digitaal.

 

Mijn mening: de kabel zit helemaal niet zo vol, hij is alleen goed gevuld.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

^^wat hij zegt^^

 

Als CanalDigitaal niet snel ook met betere kwaliteit komt en met meer zenders dan zal ik mijn Toppakket per maart opzeggen.

 

Ik hou mijn schotel set er dan puur bij voor de hobby.

 

Vindt het echt jammer dat CanalDigitaal dat ooit zo vooruit strevend was nu zo achterblijft.

 

Maar ja dat krijg je als het eigendom wordt van investerings maatschappijen, die denken alleen aan hun eigen portomonee.

CDS: Wij bieden goede beeldkwaliteit, dat u geen goed beeld heeft ligt niet aan onze bandbreedte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De satelliet is ook echt nog niet "vol" hoor.

Transponderruimte (bandbreedte) kost geld. En als CDS dat niet uitgeven wil moet je niet de satelliet de schuld geven.

Ik zie trouwens over een tijd het gebeuren naar misschien wel naar de 30 GHz ka band gaan. Ze doen er niet voor niks proeven mee op verschillende satellieten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik zie trouwens over een tijd het gebeuren naar misschien wel naar de 30 GHz ka band gaan. Ze doen er niet voor niks proeven mee op verschillende satellieten.

Maar die zijn ook niet gratis en die hoge freq zijn niet blij met regenbuien.

Laat ze eerst maar wat huren op 23.5 en dan zien we wel weer verder.

Wavefrontier T90, Vu+ Duo 4k SE (DVB-S2x/FBC & DVB-T2), Octagon SF4008 (2x DVB-S2x & 1x DVB-T2), Mut@nt HD51 (DVB-S2x & DVB-C), TBS6920 & TBS6925

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wat lastig om uitspraken te doen over "De Kabel", want er zijn meerdere kabelbedrijven, met elk een eigen beleid.

 

UPC bijvoorbeeld heeft nu 37 transportstreams in gebruik. Maar daarvan zijn er 7 in gebruik voor Near Video On Demand (Arrivo). Als straks echt VOD overal beschikbaar hebben ze die niet meer nodig, en kan deze ruimte ingezet worden voor gewone zenders. UPC heeft daarnaast nog 30+ analoge zenders.

 

De Zesko kabelbedrijven (@Home, Casema, Multikabel) hebben allemaal nog een volledig analoog pakket (30+ zenders), en daarnaast 20 tot 24 digitale streams in gebruik. Ik heb bij @Home begin augustus de streams gescanned op ruimte. Van de 23 streams zijn er 9 met meer dan 5 Mbit/sec vrij. Laten we voor het gemak eens uitgaan van 5 Mbit per TV-kanaal. Dan is er met de onderstaande vrije ruimte nog plek voor 13 zenders, en met wat slim herindelen nog meer.

 

13.7 Mbits vrij

13.7

12.8

11.3

7.7

7.6

7.3

7.1

6.2

 

Dit is ruimte die nu vrij is, zonder extra streams in te schakelen. Maar in de frequentierasters van de meeste netwerken is ook nog wel vrije ruimte te vinden, zonder analoge zenders uit te schakelen.

 

Caiw heeft daartegen gekozen om het analoge aanbod te verminderen tot 24 zenders om ruimte te maken voor digitaal. Hoeveel streams ze nu gebruiken weet ik niet.

 

In de toekomst zal er meer ruimte kunnen komen door analoge kanalen af te schakelen, maar ook door andere modulatie. Bij @Home wordt nu getest met QAM256. T.o.v. het nu gebruikte QAM64 betekent dit 8 bits per symbol, ipv 6, een winst van 33%. De bestaande decoders kunnen deze modulatie aan (in ieder geval in theorie <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> )

 

Dus dat "De Kabel" vol is denk ik niet, al zullen er best netten zijn waar op dit moment moeilijk zenders bij kunnen zonder extra transportstreams in te schakelen.

 

Overigens denk ik niet dat kabelbedrijven de hele kabel "Vol" zullen stoppen met TV-signalen. Er zal wel een basisaanbod (200, 300??) komen van kanalen die gebroadcast worden, maar voor de meer specialistische kanalen zal wel VOD gebruikt gaan worden.

 

(Voor de duidelijk, ik ben de beheerder van digitalekabeltelevisie.nl)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
UPC bijvoorbeeld heeft nu 37 transportstreams in gebruik.


Interessant, deze pagina had ik nog niet gezien op je site! Alleen jammer dat de gehanteerde bitrates er niet bij staan. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Als "Ted Verhagen" nog eens tijd over heeft... <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Btw, hoeveel bandbreedte (Mbit/s) kan nu één zo'n stream aan video bevatten op het UPC netwerk?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Interessant, deze pagina had ik nog niet gezien op je site! Alleen jammer dat de gehanteerde bitrates er niet bij staan. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Als "Ted Verhagen" nog eens tijd over heeft... <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Die pagina staat er ook nog niet zo lang. Ik ben al lang blij als mensen de moeite nemen om dit soort informatie toe te sturen. En het meten van bitrates per stream is een nogal moeizame klus om met de hand te doen (en ik weet geen software om het te automatiseren <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> )

Citaat:
Btw, hoeveel bandbreedte (Mbit/s) kan nu één zo'n stream aan video bevatten op het UPC netwerk?

UPC gebruikt net als de rest QAM64, alleen de symbolrate is 6,900 kSym/sec (6,875 bij de meeste andere), 6 bits per symbol, 188/204 voor foutcorrectie.(dit is een redelijk veilige aanname, maar staat niet in de data die ik specifiek voor UPC heb.)

Het sommetje wordt dan 6900000 * 6 * (188/204)=38.152941 Mbits netto. Maar daar moet behalve video ook het geluid, teletext, ondertiteling, en encryptiedata overheen. En wat algemene serviceinformatie zoals EPG. Reken voor de overhead van serviceinformatie op 0.5 Mbits.

Overigens, als er mensen in staat zijn om voor mij een transportstream op te nemen van een kabelaar die er nog niet bij staat, dan graag een PM. Analyseren wil ik dan wel doen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar ik het telkens over heb is dat de kabel oneerlijke concurrentie is. De schotel heb je met een SetTop Pakket al voor ietsje meer dan 4 Euro per maand. Het goedkoopste kabelpakket (UPC, @Home, Casema - dus niet waar de kabel nog van de gemeente is) is minimaal bijna 16 Euro. Met deze 16 Euro wordt namelijk een groot deel van de digitale ombouw betaald en daarbij heeft de kabel ook nog winst. Die 16 Euro minimaal is namelijk wat iedereen vergeet. Het is normaal voor te betalen. Ook als je Internet via de kabel en telefonie hebt via de kabel wordt deze "bias" snel vergeten.

 

CDS heeft het hier moeilijker. Voor in verhouding het doelgebied Nederland moeten ze relatief duurdere transponders huren, en bovendien ook nog concurerend zijn. En ze krijgen geen bias inkomsten binnen. Tja voor de minimaal betalers net 4 euro nog iets per maand...

 

Een hele andere situatie dus(!)

 

Feit is nu dat de kabel hun signaal 8 Mbit/sec direct uit H'sum haalt (ik d8 dat het officeele kanaal zelfs 15 Mbit/sec was) en ze daardoor voor SD-TV zelfs beter beeld leveren dan een gemiddelde DVD. CDS moet het met ca. 3 Mbit/sec doen met alle nadelen nadien. Wil CDS ook op 8 Mbit/sec (alleen een paar Duitsers doen dat een beetje) dan zou CDS alleen voor Nederland 1,2,3 en de RTL zenders al snel een transponder erbij moeten huren... Het SetTop pakket later verdwijnen want anders wordt dat te duur(!)... enz... Is dat wat de meeste HTK kijkers willen??? Of alles overlaten gaan naar DVB-S2/MPEG4 dan hebben ze ook hetzelfde beeld maar moeten we allemaal een nieuwe ontvanger etc... is dit commercieel aantrekkelijk???

 

Ja wij freeks willen het maximum uit onze flatscreen halen. Dus daar waar het beste beeld is nemen we het. Of het nu minimaal 16 Euro meer kost per maand... so what(?) Als het maar het beste is(!)

 

Mijn simpele eindconclusie.... Al meer dan 10 jaar heeft de schotel altijd het beste beeld gehad. Dat werd altijd hier geprezen. De Sat was zelfs de bron voor de kabel en zelfs nu nog steeds als de verbinding met H'sum uitvalt (die kan net als een sneeuwstorm ook storing krijgen...). Nu is eindelijk de kabel beter. Dat klopt(!).... Nu zeuren we CDS moet nu beter omdat de kabel beter is... Maar een andere discussie, waarom had dat niet eerder bij de kabel beter gekund(?!).

 

Tja CDS zit in een lastig pakket kwa digitale kwaliteit op dit moment. Misschien een tip voor ze maar dan moeten ze durven. Alle Nederlandse kanalen verhuizen naar 23.5 Oost en dan Nederland 1,2,3 en de RTL zenders via een transpondertje extra, gelijke kosten aanbieden in minstends gemiddeld 5 Mbit/sec... die 3 Mbit/sec minder zijn praktisch niet zichtbaar als je die als het nodig hebt via "nulbytes" regelt.

Binnenkort is bijna alles in MPEG4 bij CanalDigitaal... je SD ontvanger kan dus in de Kliko
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Voor in verhouding het doelgebied Nederland moeten ze relatief duurdere transponders huren


Ik vraag me trouwens wel eens af of het nou echt zo "onbetaalbaar" is, die transponderruimte. Als je ziet hoe de BBC met transponderruimte strooit dat is gewoon niet leuk meer. Die zenden iedere zender, incl. BBC-HD, in veelvoud uit op diverse transponders. Alsof het niets kost.

Nou weet ik wel dat dit gesponsord wordt uit de Engelse kijk-/luistergelden, maar is dat dan maar een reden om zo verkwistend met je bandbreedte om te gaan?

Persoonlijk heb ik daarom het idee dat áls CanalDigitaal dat zou willen, ze heus wel extra transponderruimte in zouden kunnen huren. Dan maar wat minder winst aan het eind van het boekjaar. Maar de "ellende" is dat de boel in handen is van investeringsmaatschappijen. Ieder dubbeltje wat ze kunnen besparen/verdienen zullen ze niet nalaten, ook al gaat dat ten koste van kwaliteit. En dat blijkt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Transponders kosten enkele honderdduizenden euro's per jaar. De publieke omroep heeft een budget van zo'n 700 miljoen euro per jaar, dus men zou makkelijk enkele transponders kunnen huren indien men dat gewenst acht. De BBC heeft een veelvoud aan budget, en zie daar, men kan de halve Astra-2 afhuren.

 

Bij Canal Digitaal praten we over "iets" kleinere budgetten, zeker gezien minimaal de helft van de kijkers settopbox heeft. Maak maar een schatting. De oplossing is eenvoudig: meer schotelkijkers = meer transponders. Ik heb zo het idee dat veel afhangt van het succes van TV Vlaanderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...