Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast Drs. IJzerbout

Vraag aan vaatwasmachine reparatie specialisten

Aanbevolen berichten

Gast Drs. IJzerbout

Hallo, ik heb een AEG Öko_Favorit 475i vaatwasser met een defekt.

 

De pomp bleef maar doordraaien ook al was de machine uitgeschakeld. Alleen door de stekker uit het stopkontakt te trekken stopte hij ermee.

 

In de opvangbak onderaan de vaatwasser lag water, dus het drijvertje kwam in actie en liet de machine maar pompen.

De vaatwasser op de kop gezet en alles gekontroleerd. Het bleek dat er in de kleine pomp die de draaiarmen door waterdruk laat draaien, een stukje garen of iets dergelijks om het asje zat en door de rubber waterkeerring is gekomen. Hierdoor onstond de lekkage. Het stukje garen is verwijderd en de lekkage is over.

Nu heb ik de machine weer aangesloten en een programma laten draaien maar nu heb ik het probleem dat ie geen water meer tot zich neemt.

Bij het eerste starten nam ie meteen water en begon met voorspoelen, daarna weggepompt en sinsdien neemt ie geen water meer.

De kraan staat open. Aan de slang bij de kraan zit een elektomagnetisch ventiel. Dat heb ik even apart 220 volt gegeven en het schijnt naar behoren te werken Je hoort duidelijk dat het open en dicht gaat. Deze impuls komt kennelijk niet vanuit de machine.

 

Ik hoop dat iemand kan helpen en weet waar het probleem zit.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

onderste twee programma toetsen enige seconden samen indrukken

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Heb zelf ook zo'n apparaat (wel een uiterst handig geval overigens) en heb me even afgevraagd of het iets met het aqua control system te maken kan hebben (veronderstel dat je bij het "op de kop zetten" geen water in de electronica hebt laten lopen), maar dan is het vreemd dat hij na het eerste starten wel even water nam.

(Handleiding pagina 34)

Ben bang dat ik je hier niet veel mee help, maar wie weet krijg je een idee.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hallo Fred, ik heb in een vorig leven (prof)afwasmachines gerepareerd. Meestal was er een zgn "prestostaat"(niveau regelaar) defect. Vaak zitten er daar 2 van in, 1 voor het hoogste waterniveau en 1 voor het leeg pompen. Nu is het maar de vraag welke van de 2. Als ik jou verhaal hoor zou ik het in de laatste zoeken, degene voor het leegpompen.

Je herkent deze "prestostaten" aan een ronde platte schijf(membraam) met bovenop een slangetje die druk moet geven aan de schakelaar in het ronde schijf geval. Je kunt deze checken door in het slangetje te blazen met de stekker eruit :D

Je hoort het switchje tikken als het goed is, en je kunt de 2 aansluit contacten even doorpiepen met je uni meter.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Drs. IJzerbout

Das een goeie tip Sjaak.

 

Het zou inderdaad kunnen zijn dat de machine geen water neemt omdat de (defekte) niveau melder aangeeft dat er water inzit terwijl dat niet zo is. En daardoor krijgt het ventiel bij de kraan niet het bevel om open te gaan.

Dat verklaard ook dat ie het in het begin wel deed en later niet meer omdat de machine op de kop heeft gestaan. Misschien is heeft daardoor de niveau melder eerst wel gewerkt en later niet meer.

Ik ga vannavond weer aan de gang.

Het is wel een enorm gehannes omdat de machine in de keuken ingebouwd is en de aan en afvoer, stroom zit nogal lastig om aan en af te sluiten.

Maar het is goed voor de conditie. :D

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Origineel bericht van: Drs. IJzerbout
Hallo, ik heb een AEG Öko_Favorit 475i vaatwasser met een defekt.

De pomp bleef maar doordraaien ook al was de machine uitgeschakeld. Alleen door de stekker uit het stopkontakt te trekken stopte hij ermee.

In de opvangbak onderaan de vaatwasser lag water, dus het drijvertje kwam in actie en liet de machine maar pompen.
De vaatwasser op de kop gezet en alles gekontroleerd. Het bleek dat er in de kleine pomp die de draaiarmen door waterdruk laat draaien, een stukje garen of iets dergelijks om het asje zat

Ik hoop dat iemand kan helpen en weet waar het probleem zit.


Meestal is de kleine pomp de afvoerpomp .
Laatst had ik ook een probleem met onze öko favorit en bleek de waaier van de afvoerpomp tot jonge kaas geworden te zijn , waardoor hij wel draaide , maar niets weg pompte .
Heb je al gekeken of de machine wel echt leeg is ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Drs. IJzerbout

Mede door de tip van Sjaak(k) draait de vaatwasser weer als vanouds.

 

Ik heb die niveau schakelaar aan een onderzoek onderworpen en door blazen en zuigen kon ik een klikje horen en de multimeter gaf aan dat er een kontakt gemaakt en verbroken werd.

Een langer slangetje er aan gezet en de machine laten lopen. Op het moment dat de machine weer geen water nam heb ik in het slangetje geblazen en......hij nam weer water.

Zodoende wist ik dat er door één of andere oorzaak geen over of onderdruk aanwezig was om die niveau schakelaar te doen schakelen.

En ik merkte dat hij ook weer begon te lekken...de oorspronkelijke fout was er dus ook weer.

Na lang zoeken en gehannes zag ik eindelijk dat er water uit de onderkant van het labyrint lekte. Dat labyrint bestaat uit 2 helften plastik of kunstof die op elkaar gelijmt of gesmolten zijn. En precies op die naad lekte er water uit.

Machine weer uitgebouwd, op de kop en ik heb die naad met 5 minuten-epoxie helemaal bewerkt en dichtgelijmt. Doordat het labyrint weer helemaal dicht is, komt er ook weer over- en onderdruk op de niveau schakelaar waardoor de machine weer perfekt werkt.

Mocht het labyrint toch weer gaan lekken, dan zet ik er een nieuw labirint in. Ik denk niet dat het nodig is.

 

Sjaak(k) en alle anderen..hartelijk dank voor de tips.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.