Ga naar inhoud


Hoe Astra 2 erbij krijgen?


Lutz

Aanbevolen berichten

Gast Tha Great Mac

Je wilt A1,A3,A2 toch? Dan kun je het beste de schotel op A3 uitrichten.

 

Om je verder te kunnen helpen, is het ook handig als je even een paar foto's plaatst.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 42
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste Lutz

 

Ik begrijp dat je de Astra 1, 2 en 3 wilt ontvangen met 4 aansluitingen en het niet te ingewikkeld wilt maken. Een superaantrekkelijke installatie is een Triax 110cm schotel met de triple-lnb. Daarom heb ik enige tijd geleden al het volgende geschreven:

 

CanalDigitaal heeft bij Technisat de Triplesat laten ontwikkelen waarbij uit de Multytenne 1 lnb is verwijderd. Voor veel mensen is deze schotel een mooie keuze. Ten eerste is deze schotel simpel te plaatsen, bovendien is hij klein en in sommige situaties is dat juist een voordeel.

Een nadeel is echter dat zo’n kleine schotel weinig regenreserve heeft en dat is voor vele mensen dan ook weer een reden om hem niet te nemen.

Het alternatief is dan een schotel met losse lnb en diseqc-switches. Maar als je dan bijv. 4 uitgangen wilt hebben, dat wordt het voor veel mensen een te gecompliseerde installatie en niet onterecht.

Om de 3 satellieten, Astra 19,2, Astra 23,5 en de Astra 28,2 graden te ontvangen, heb je 3 losse lnb’s nodig met 4 uitgangen en 4 diseqc-switches. Dat is een hele bos van maar liefst 12 coaxkabels. Bovendien is zo’n bos kabels en switches niet echt een fraai gezicht.

Nu zijn er in Amerika monoblock-lnb’s te koop met 3 koppen, de zogenaamde triple-lnb quad. Deze zijn gemaakt voor de Amerikaanse satellietposities, 101, 110 en 119 graden west onder de naam “DIRECTV PHASE 3 TRIPLE LNB , zoek op Google: DIRECTV PHASE 3 TRIPLE LNB LNBF

 

Nu zou je zeggen, deze satellieten staan 9 graden uit elkaar, maar deze lnb is gemaakt voor een relatief kleine schotel van 45x50cm. Er is een afspraak dat de F/D verhouding van een schotel ongeveer een factor 0,65 moet zijn, dat wil dus zeggen dat de lnb op een factor 0,65 van de diameter van de schotel staat. Je kunt bijvoorbeeld een triax 110cm met een duo-lnb van 6 graden nemen die bedoeld is voor de Astra 1 en de Hotbird, de Maximum MBQS-24. Dit werkt perfect en je hebt 4 aansluitingen. Deze hebben een hart op hart afstand van de lnb’s van 65mm. Dat is ook precies de berekende afstand bij een Triax met een F/D-factor van 0,6. Ik heb deze combinatie al bij diverse mensen geplaatst en heb hem zelf ook.

Je kunt ook de lnb van de DIRECTV PHASE 3 TRIPLE LNB nemen om de Astra 1, 2 en 3 te ontvangen.

Het mooie aan deze lnb is ook nog, dat de middelste lnb lager zit dan de twee buitenste. Er is dus ook rekening gehouden met de Clarkebelt ronding.

 

Wat heeft de Triax 110 met deze DIRECTV PHASE 3 TRIPLE LNB nu als voordeel:

1e Hij is zeer eenvoudig te plaatsen, iets wat belangrijk is voor veel doe het zelvers. Je zet de middelste lnb in de klem en richt de schotel uit op de Astra 23,5 graden en zet het monoblok in Nederland 10 graden schuin.

2e Het ziet er netjes uit. Geen bossen met draden, geen diseqc-switches enz.

3e Je kunt er maar liefst 4 TV of opname apparatuur op aansluiten.

4e Het is hartstikke goedkoop. De triple-lnb is in Amerika te koop voor minder dan 30 dollar. Zoek op Google: DirecTV TRIPLE LNB Phase III 18X20 Dish 4 Ports 18" 20"

 

5e Deze schotelset heeft een maximale regenreserve. Dus mensen die de Triplesat daarom niet willen hebben, zullen met deze set zeer tevreden zijn. Er moet al een enorme hoosbui zijn voordat de zenders wegvallen.

 

De installatie is vele malen goedkoper dan bijv. een Visiosat BIG Bisatellite schotel als je die met 4 aansluitingen wilt hebben.

 

Het enige nadeel is dat je deze triple-lnb zelf in de USA moet bestellen want ik ken geen enkele dealer of groothandel die deze hier in Nederland verkoopt.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eerst had ik in mijn schotel een duoLNB voor Astra 1 en 3. Deze heb ik vervangen door een mulitblock houder en 3 quad lnb's.

 

Begonnen ben ik met richten van Astra 1. Vreemd genoeg kon ik dan met de LNB voor Astra 1 zowel Astra 1 als ook Astra 3 ontvangen.

 

Struikelblokken tot nu toe:

neiging van mulitblock in houder: heb ik gelijk gehouden aan de neiging van de originele houder.

 

LNB houders kan je per stuk op 2 manieren monteren. Ik heb geprobeerd het net zou te doen als connexion op dit forum.

 

Plaatjes: schotel van boven: rechts lnb voor Astra 1, link voor Astra 3.

 

P1170391.jpg

 

Neiging van houder:

 

P1170393.jpg

 

Momenteel gebruik ik nog geen DiseQ switches...

 

Tot nu toe heb ik alleen de schotel naar rechts en links gedraaid. Ik kan nog proberen om Astra 3 te richten en dan te kijken of ik nog Astra 1 erbij kan krijgen.

 

De ultra geheime telefoon: twee lege blikken erwtensoep en 10m touwtje ...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac
Origineel bericht van: Lutz
Begonnen ben ik met richten van Astra 1. Vreemd genoeg kon ik dan met de LNB voor Astra 1 zowel Astra 1 als ook Astra 3 ontvangen.

Er staan vast overlappende frequenties in de transponderlijst, waardoor het zo lijkt.

Nu een paar tips (bekeken van standpunt vóór de schotel):
1. Monteer een LNB exact in het midden op de LNB-rail en richt deze op A3 (voor elevatie van de schotel, kijk op de dishpointer site).
2. Monteer dan een LNB rechts van het midden (A1) en richt deze uit op A1. Bij deze stap zul je de LNB-houder moeten kantelen, waardoor A1 lager hangt dan A3. Denk ook aan de skew, draaiing van de LNB in de houder.
3. Pas nu de skew van A3 aan, die is bij stap 2 veranderd en dus moet je die corrigeren.
4. Monteer de LNB voor A2, links van het midden en richt deze uit. Als het goed is hoef je aan de kanteling van de rail niets meer te doen. Indien dat wel zo is, ga je erna naar A1 en uiteindelijk weer naar A3 qua fine tuning.

Na deze stappen zijn je LNB's in ieder geval individueel goed uitgericht en kun je verder met switches.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het eerste mysterie heb ik opgelost: BVN wordt op Astra 1 uitgezonden en niet op Astra 3, wat ik dacht.

 

Is het met de skew niet zo, dat ik eerst op alle LNB's ontvangst moet hebben, en vervolgens kan ik proberen of ik met verdraaien van de lnb's not wat kan verbeteren?

De ultra geheime telefoon: twee lege blikken erwtensoep en 10m touwtje ...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac

Dat is in meer of mindere mate inderdaad wel redelijk waar smile

Als de skew teveel afwijkt heb je helemaal geen ontvangst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Lutz

Het is onmogelijk dat je met 1 lnb zowel de Astra 1, 2 als 3 kunt ontvangen. Daarvoor liggen de satellietpositie te ver uit elkaar. Dit kan bijv. wel met de Astra 2 die op 28,2 graden staat en de Eurobird 1 die op 28,5 graden staat. Dit verschil is zo klein, dat deze twee satellieten prima met één lnb ontvangen kunnen worden. Er is dan ook met de transponderfrequenties van deze twee satellieten rekening gehouden, dat die geen overeenkomstige transponderfrequenties gebruiken in verticale en horizontale frequenties. Wil je met een satelliet alle gebruikelijke transponderfrequenties gebruiken, dan zal de satelliet ook voldoende ver van een bestaande satelliet moeten staan en dat valt niet mee want de Clarkebelt (de cirkel op ongeveer 36.000km hoogte boven de evenaar) hangt al gigantisch vol met satellieten. Krijg je toch zogenaamd zenders van de Astra 2 terwijl je op de Astra 1 bent uitgericht, dan vraag ik me af of je misschien de Diseqc-switch nog op 1.0 hebt staan in je tuner terwijl je toch maar 1 lnb hebt aangesloten.

 

Natuurlijk moet de lnb van de Astra 3 in de middelste klem geplaats worden zodat deze het maximale signaal krijgt in het brandpunt van de schotel. Het signaal van de Astra 3 is zwakker dan van de Astra 1 maar verlangt ook meer signaalkwaliteit omdat daar de moeilijker te ontvangen HD-kanalen op zitten die vooral door de codering die CanalDigitaal gebruikt in combinatie met de 8PSK-modulatie meer problemen geeft dan bijv. de ongecodeerde HD-zenders op de Astra 1 van bijv. ARD en ZDF. Een mooi voorbeeld hiervan is History-HD en Eurosport-HD.

 

De lnb-houder zal in Nederland ongeveer 10 graden gekanteld moeten zijn om er voor te zorgen dat de lnb’s van de Astra 1 en 2 hun maximale signaal krijgen.

 

Wat betreft de scew kun je natuurlijk naar de signaalkwaliteit kijken maar je kunt dit ook bekijken op de site: http://www.dishpointer.com/ waar je de exacte scew kunt aflezen. Deze is dan met een eenvoudig gradenboogje van de kinderen per lnb in te stellen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac

Qua 2 satellieten op 1 LNB was hier duidelijk de verwarring ontstaan door het bestaan van dezelfde frequenties op beide satellieten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is nou eenmaal het eeuwige (beginners)probleem als je meerdere sats wil ontvangen, je krijgt een groen balkje bij satelliet X maar in werkelijkheid ontvang je een andere sat op dezelfde frequentie en dan kan je blijven schuiven met je wok en LNB's eek

Een andere frustratie is soms dat de eerste transponder van satelliet X in je ontvanger ondertussen niet meer in gebruik is en dan krijg je nooit een groen balkje eek

Ik heb ooit iemand moeten helpen die me vertelde dat hij prima ontvangst had op voorwaarde dat hij de polarisatie van alle transponders omwisselde, ik dacht aan een probleem met de 22kHz of het LNB maar eens ter plaatse zag ik al vanop de straat dat ie z'n LNB horizontaal had gemonteerd :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac
Origineel bericht van: alleyoop
maar eens ter plaatse zag ik al vanop de straat dat ie z'n LNB horizontaal had gemonteerd :D

Geniaal gewoon, geniaal smile
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac

Progressie dus... Maar... Middels sat-finder, dat wil hopelijk ook zeggen dat je getest hebt dat je beeld hebt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, heb ik niet getest. Om satellieten te vinden gebruik ik een dm500+, en die had eerst 2 satellieten. Nadat ik het op een enkel satelliet had gezet was mijn hele favorietenlijst gewist. Maar ik heb per satelliet bij king of sat een transponder gezocht en op deze transponder met de satfinder functie gericht.

 

Astra 1 werkt, da loopt een kabel naar de woonkamer toe.

 

Astra 3 heeft 14,5dB snr en 0 bij BER dus dat zal wel goed gaan.

 

Voor Astra 1 en 3 heb ik het rail al gekanteld, en ik heb ook gekeken of skew iets verbeterd. Maar Astra 2 heb ik nog niet kunnen vinden.

De ultra geheime telefoon: twee lege blikken erwtensoep en 10m touwtje ...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nergens iets kunnen vinden wat voor neiging ik de multifeed houder moet geven ten opzichte van de lnb houderarm. Is dat goed indien ik heb net zo afstel als bij de originele single lnb houder?

De ultra geheime telefoon: twee lege blikken erwtensoep en 10m touwtje ...

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Tha Great Mac

Nou, morgen eerst maar beginnen met testen of je beeld hebt alvorens je verder gaat. Lijkt me heel erg verstandig, anders weet je toch echt niet zeker of je op de juiste weg bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...