Jump to content


Triple LNB, Triax 80, wel signaal, geen beeld


BFG
Go to solution Solved by BFG,

Recommended Posts

Beste satellietexperts, ik weet dat er diverse triple lnb topics zijn, maar mijn probleem is iets anders: hier in Duitsland heb ik al jaren een schotel, mij verkocht als zijnde een Triax 80. Er staat alleen nergens Triax op, dus weet ik het niet zeker. De afmetingen zijn 71x79 cm. Afstand draagarm tot schotel op 40% van de hoogte is 55 cm. Midden feedhorn tot midden schotel is 57 cm.

Daarop heb ik een CD Triple LNB (f/D 0,6), waarop 2 ontvangers zijn aangesloten: op de ene aansluiting een Homecast HS2100, op de andere sinds een half jaar een VU+ Uno 4k SE met OpenATV.

Gemeten met een Xarius HD Easy meter heb ik op Astra 23,5 zo’n 78 signaal en 76 kwaliteit. Draaien (oost-west) of kantelen (noord-zuid) geeft geen hogere waarde. Skew heb ik op 12 gezet.

Op mijn TV (met de VU) geven NPO, Veronica, Net5 etc. 92 signaal maar daarbij of helemaal geen beeld, of blokkerig/mozaïek beeld (zie foto’s in bijlage).
Het vreemde daarbij is dat (bijna) alle RTL’s wel redelijk tot goed doorkomen, soms een klein beetje schitteren.

Engeland en Duitsland geven op de TV tussen de 55 en 82 signaal en altijd goed beeld.

Het vreemde is dat mijn schoonouders (op de Homecast aangesloten), overal beeld hebben! Nederlands, Duits of Engels, maakt niet uit. Maar de Homecast is geen HD ontvanger.

Mijn voorgaande ontvanger was een SAB Sky en die gaf ook overal beeld op.

Ik weet dat een triple LNB eigenlijk voor een 60cm schotel is, maar Sprietje heeft ooit een stuk geplaatst dat het op een 80cm schotel ook moet lukken, maar dat het lastiger afstellen is. Hier bij mij –net over de grens bij Emmer-Compascuum- heb ik zeker voor Engeland denk ik wel die 80cm nodig (gezien de footprint van Astra 2).

Kan het zijn dat de VU ongevoeliger is qua tuner? Ik hoop dat jullie mij een oplossingsrichting kunnen aangeven, waarbij ik hoop dat ik niet een andere ontvanger hoef aan te schaffen.
(ik heb namelijk 2 VU+-en ….).

Bij voorbaat mijn dank voor elk idee of suggestie!

Groeten, BFG

 

NB
In het bijgevoegde document heb ik wat foto’s van mijn schotel, Dishpointer info en foto’s van de signaalsterkte op mijn TV geplakt omdat het dan allemaal bij elkaar is. Willen jullie echte foto’s of meer info dan hoor ik het graag.

Astra-3B-schotelfoto's-tv-schermen.docx

Link to comment
Share on other sites


De schotel is een Triax 78 die dezelfde schotelmaat heeft dan de huidige Triax 80. Dat zie ik aan de 5 bevestigingsschroeven die alleen op de Triax 78 gebruikt worden en daarop is een triple-lnb goed bruikbaar. Wel moet het uitrichten heel precies gebeuren omdat anders de Astra 19,2 of de Astra 28,2 te weinig signaal krijgen. De skew van 12° voor de triple-lnb is in orde.
Vreemd dat je met een prima signaal van 92% SNR blokvorming krijgt. Zet hem eens op de zender "CD Info & Nieuws" op positie 44, heb je dan ook blokvorming?

 

TD78.jpg

Link to comment
Share on other sites

CD Info & Nieuws is ongecodeerd en daar heb je dus geen problemen mee. Dan lijkt het er op dat de blokvorming iets met het decoderen te maken heeft.

Het was al vreemd om met 90% SNR blokvorming te hebben wegens slecht signaal.

Link to comment
Share on other sites

Ik snap wat je bedoelt, maar de RTL's zijn toch ook gecodeerd en daar zijn een aantal wel redelijk tot goed van. Mijn 2e VU zal ik met OpenPLI flashen; misschien gaat die anders met de CD-module om. Wordt vervolgd!

BFG

Link to comment
Share on other sites

Een even makkelijk te ontvangen ongecodeerde zender is "Rebel" op positie 244 van de CD-zenderlijst. Een ongecodeerde zender die moeilijker te ontvangen is, is de zender "RTS Svet" op 11914H. Die zit op positie 247. Als het aan het signaal zou liggen, zou je deze laatste helemaal niet kunnen ontvangen. Dus trek je conclusie: Het ligt niet aan het signaal maar aan het niet goed kunnen decoderen van het signaal.

 

Link to comment
Share on other sites

6 minuten geleden, Ventura zei:

Het lijkt er op dat de triple lnb beetje aan het overlijden is. Toevallig een losse LNB in huis om mee te testen? 

Ik zou willen dat dat zo was! Had ik ook overwogen, maar helaas.

Link to comment
Share on other sites

  • Solution

Nou, een deel van het probleem is opgelost! Op mijn 2e VU+ had ik eerst OpenPLI geflashed, maar de tunerconfiguratie lukte niet echt. Daarom er VTi opgezet, want daarvan had ik een handleiding hier op het forum gevonden.

En ja hoor! Ik heb nu -ook- de Nederlandse CD zenders!

Ik heb nog niet echt een goeie zenderlijst gevonden, want op de een of andere manier krijg ik met mijn vaste lijst (van Hans) de Nederlandse zenders helemaal niet, alleen met een oude van 2016 die ik met de ontvanger kon downloaden.

 

Om te controleren heb ik mijn andere ontvanger met OpenATV weer aangesloten en daar heb ik nog steeds geen Nederlandse zenders! Nog steeds storing en mozaïek. Ik begrijp niet waar dat verschil in kan zitten. Maar dat is het minst erge; ik heb beeld!

Ik ga rustig verder zoeken, maar het begin is er. Mijn hartelijke dank aan met name @Sprietje voor zijn suggesties etc.

Link to comment
Share on other sites

Tja je hebt het probleem zelf opgelost blijkt uit je laatste bericht maar in je eerste vraag wist je toch niet waar je het zoeken moest. Je dacht dat het kwam omdat je schotel met lnb niet goed afgesteld was of misschien niet paste. Ik heb je gevraagd om te kijken bij zenders die niet gecodeerd waren en die gaven prima beeld, duidelijk dus niets met het afstellen van de schotel of de triple-lnb te maken maar een decoderingsprobleem. Dat was dus het juiste antwoord.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik zal je zeker niet tegenspreken, ongecodeerd was wel goed. Maar woensdag zei ik ook dat sommige RTL's (ook gecodeerd) wel redelijk goed waren. Kan software dan zo'n verschil uitmaken?

Maar dat is waarschijnlijk meer iets voor een nieuw topic.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.