Ga naar inhoud


Kamer pleit voor 'gedoogzone' radiopiraten


Avalon

Aanbevolen berichten

EINDELIJK !!!!!

 

 

 

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of er een 'gedoogzone' voor radiopiraten kan komen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de radiofrequenties, die onlangs werden verdeeld.

 

Door een actie van het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, worden momenteel diverse piraten uit de lucht gehaald. Ze storen de ontvangst van radiozenders die wel een vergunning hebben.

 

Kamerleden vinden dat daardoor de creativiteit in ether ver te zoeken is en pleiten voor een plekje op de etherband waarop piraten alle ruimte hebben. Ze refereren aan Nieuw-Zeeland, waar ook een dergelijke gedoogzone zou bestaan.

 

CDA'er Atsma kwam er rond voor uit dat hij de liedjes van bijvoorbeeld smartlappenzangeres Marianne Weber miste in de ether. Dat genre muziek wordt doorgaans door piraten gedraaid en veel Kamerleden hebben daar sympathie voor.

 

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) stelde voorstander te zijn van creativiteit op de radio en gaat daarom onderzoeken of het toelaten van piraten mogelijk is. Maar hij maakte meteen duidelijk dat de etherband in Nederland maximaal is benut en dat het moeilijk zal zijn een plaatsje te vinden. ,,Ook moeten we ons afvragen of we een systeem moeten invoeren met ruimte voor mensen zonder een vergunning'', analyseerde de D66-bewindsman.

 

Mazlzl

Avalon

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 33
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Dat lijkt me dan erg lastig worden op de FM omroepband. Met het huidige "zero beat" beleid is de hele band volgepland.

Misschien een idee om de 60cm band als gedoogzone in te stellen. Breedband FM stereo uitzendingen zijn hier prima mogelijk, en met een relatief simpele converter kan het gewoon op een huis tuin en keukentuner worden ontvangen.

Of gaat op deze band DVB-T roet in het eten gooien ??

 

Verder lijkt het idee me ook niet echt haalbaar. voordat je het weet heb je een aantal semi-commerciele stations die met kilowatten aan het uitzenden slaan elkaar links en rechts van de band af proberend te drukken.

 

De oude situatie waarbij er pas werd opgetreden bij overlast door storingen en er ruimte genoeg was voor iedereen was zo slecht nog niet. Zolang een piraat zijn kop niet te hoog boven het maaiveld uitstak (lees storing veroorzaakte of met exeptioneel veel vermogen uitzond) gebeurde er meestal niets en werd er niet opgetreden.

 

Ook een stukje korte of middengolf lijkt me trouwens wel leuk als gedoogzone, en als ze nu toch bezig zijn laat ze dan ook een stukje reserveren voor dx-ers !

 

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat men er inmiddels achter was dat alles maar gedogen niet de goede weg is, kennelijk moet de nieuwe generatie politice dat weer opnieuw ontdekken.

Het gaat er ook niet om of je zoete liedje mooi vindt of niet, maar om de storing die de piraten veroorzaken.

Politici hebben dan ook nergens verstand van en kunnen alleen dom kletsen, vooral uit hun nek.

 

Afgelopen week heb ik weer last van zo'n idioot gehad.

Ik werk als techneut in een ziekenhuis, bij ons vielen een aantal telemetrie zenders (of eigelijk de ontvangers ) uit.

De hartpatienten die er aanvast zitten worden dan niet meer bewaakt, de gevolgen laten zich raden.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
weer last van zo'n idioot gehad.

Waarschijnlijk een amateur die na 10x met de hakken over de sloot z'n papiertje heeft gehaald <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Sjaak

Link naar reactie
Delen op andere sites

lijkt me een beetje te vergezocht stardust meeste jongens hadden het prima voormekaar alleen het probleem zat hem meer bij de 2 meter amateurs met vergunning de hebben dus al meer storing veroorzaakt dan de jongens van de 3 meter met elkaar goed voorbeeld was wirdum maar ja dat is leegaal

en dan mag het ga het eerst een uitzoeken en geef dan een oordeel jou konkluzie lijkt me wat overdreven.

gr.kj

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo

 

Ik meende als je hart patient was dat je beter zendvermogens uit de weg kon gaan <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />. En jullie gebruiken dergelijke zenders om ze in de gaten te houden <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> is volgens mij ook niet gezond.

 

Maar goed. als er een gedoog-zone zal komen dan zal dit per regio gaan en er zal altijd wel een plaatsje vrij zijn op de FM-Band. Ik neem dan ook aan dat we hier over zenders gaan spreken die net het dorp / wijk of stad uitdraaien en dat het vermogen een spelende factor zal zijn.

 

Storing is 1 van de ergste dingen die er bestaat als je mij een zaag geeft dan zaag ik die grote TOREN op Smilde wel om daar zit meer storing dan menig piraat verspreid & daar word nooit wat aangedaan.

 

Wat betreft over de Nederlandse muziek Je hoort het bijna nergens. Menig mens kan de inhoud van engelse muziek niet begrijpen het zit soms tegen technisch engels aan. noem mij nu eens een legaal radiostation op waar ze de muziek draaien die de Piraat de lucht inslingerd. Ik weet wel zeker dat je het nergens zal vinden geen enkel radiostation zal deze muziek draaien. Ze worden allemaal vet gesponsord uit de platen wereld en dan draaien ze echt niet de muziek van Lucas & Gea Hulshof.

 

Mazlzlz

Avalon

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen last van 2 meter spiegels, de spectrum analyzer staat al standby... ergens rond de 100 mhz.

 

Fabrieks app voldoet aan bepaalde normen en zelfbouw moet gekeurd worden, de gemiddelde piraat bied zijn spullen echt niet ter keuring aan.

 

De zender die een patient mee krijgt heeft een zend vermogen van enkele mW.

Er hangt dat ook om de 25m een antenne.

Er is dus ook maar weinig storing van buiten nodig om de zaak omzeep te helpen.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Storing is 1 van de ergste dingen die er bestaat als je mij een zaag geeft dan zaag ik die grote TOREN op Smilde wel om daar zit meer storing dan menig piraat verspreid & daar word nooit wat aangedaan.

Wist niet dat ze zover ( Uit: São Leopoldo( Brasil ) konden storen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

2e harm. van 50 Mhz <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />

M-II card

Nieuwe smartcard met snelle 50MHz microprocessor en 64 Kilobyte intern en 64 Kilobyte extern geheugen! Deze kaart kan geprogrammeerd worden met een Phoenix interface of multiprogrammer. De M-II card is erg populair in Scandinavië. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

 

 

Sjaak

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jongens, dit kan toch niet serieus zijn hé...!!

Eerst laat de regering de frequenties verkavelen, vangt hier dus goed veel geld voor en dan willen ze het ook nog mogelijk maken piraten toe te staan, die op hun beurt weer luisteraars weghalen, die de andere commercieele zenders hard nodig hebben om te overleven.

Het is echt om je te bescheuren.

Als ik een licentie voor veel geld zou hebben verworven, zou ik gelijk een rechtszaak tegen de staat aanspannen en een schadevergoeding eisen, indien ze piraten zouden toelaten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het idee is leuk maar de praktijk wordt helemaal niks..jammer genoeg.

 

De aktiefronten van de piraten in tegenflits vertegenwoordigt zijn alweer gespleten en je hebt nu te maken met meerdere groepen en ook is nog eens uit een intern onderzoek door deze groep aktievoerende piraten gebleken dat meer dan 40 % niets ziet in legaal uitzenden en zeker niet met kleine vermogens.

 

Waar in het debat op wordt gedoeld is de kleine zender vermogens in Nieuw-Zeeland waar je dus op relatief weinig frequenties in het hele land laag vermogen zender kan gedogen die voor een zeer lokaal publiek uitzenden. Je moet dan denken dat een grotere stad als Rotterdam of Amsterdam in 10 kleine gedeelten wordt opgedeeld en voor elk gedeelte is er dan een laag vermogen zender beschikbaar. In Nederland met de Nederlandse mentaliteit die er heerst onder de huidige radiopiraten zal dit niet goed gaan om dat meer dan de helft van de zenders die uitzenden kicken op het uitzendvermogen en dus zeker met opgevoerde laag vermogen zenders dit hele idee laten ontploffen.

 

Ik zou zeggen...herinricht de lokale omroepen. Maak er goede en duidelijke wetgeving voor waarin ook de geldstroom naar die omroepen wordt geregeld zodat ze niet commercieel hoeven te handelen om aan de benodigde geldstroom te komen en je gaat al heel ver komen om die muziek die nu niet te horen is weer te kunnen horen. Je kan dat namelijk als voorwaarde verbinden aan een geldstroom of het verkrijgen van een vergunning. Overigens moet de heer Atsma niet zo schijnheilig doen want zijn regering heeft een Nederlands kavel gegeven aan een organisatie waarvan je van te voren had kunnen verwachten dat deze met dit kavel nou juist niet de Marianne Webers en Frans Bauertjes ging draaien. Dan hadden ze in plaats van RTL maar Nationaal die vergunning moeten geven.

 

Gelukkig hebben een aantal Lokale Omroepen had wel door en zijn deze bezig langszamerhand het format te verschuiven naar een aangepast MOR format met invoeging van Nederlandstalige muziek. Deze hebben het volgens mij goed bekeken omdat het met andere formats in de vaarwater gaat komen van de commerciele omroepen en daar kan je het toch niet van winnen.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

't Ja deze regering zit er net een blauwe maandag en begint nou al wartaal uit te slaan.

Ze moeten eerst maar eens zien hoe ze dat wettelijk voor elkaar willen krijgen, maar ja Nederland kennende met het gedogen.....

 

Waarom gaan de "piraten" als ze zonodig die plaatjes willen draaien niet allemaal naar een Lokale Omroep in de stad/dorp en meld je daar aan om als vrijwilliger daar als DJ te gaan draaien.

Je wordt er met open armen ontvangen, vele lokale omroepen zitten met personeelsgebrek en weten niet hoe ze hun zendtijd vol moeten krijgen!!!

 

Kijk eens in Enkhuizen daar draait de piraat van weleer nu de gehele zaterdag hun programma op de lokale zender.

Ook in Stadskanaal zit "lucky joe" op de zondag dat te doen wat hij vroeger illegaal deed.

 

Lijkt mij een prima oplossing en de overheid is van het "piratenprobleem" af.

 

Groeten JOHANM

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben zelf vroeger ook piraat geweest en heb 6 jaar als techneut bij de lokale omroep hier gezeten .

Het is gewoon niet hetzelfde .

Je kan bij de lokale omroep wel een klein beetje je ei kwijt , maar het weegt niet op tegen je eigen zender hebben en daarmee omknoeien.

Sommige plaatjes die sommige piraten draai(d)en zul je nooit op een lokale omroep horen , zelfs niet op de gerenomeerde zenders.

En vaak gaat het niet eens zozeer om het plaatjes draaien maar meer om het "DX 'en " en zoveel mogelijk contact te hebben met andere piraten op de 3 meter band , zover mogelijk komen met zo weinig mogelijk wattage .

De lokale omroep zend in de ether altijd uit in mono , omdat het signaal anders te breed wordt , als piraat heb je dat nadeel niet en kun je er gerust een stereo coder ertussen zetten .

Het feit is je stopt het toch niet er zullen altijd mensen blijven die dit als hobby houden , illegaal of niet .

Bovendien had je de mensen moeten horen die in de flat woonden waar de ptt goedgekeurde zender staat/stond van de lokale omroep , hoezo spiegels. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" />

 

 

 

 

 

Melle
DM500HD, Funke 99cm & StabHH120 & Smart Lnb, Funke 68cm & Duo Lnb Quad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad een overstap van piraat naar lokale omroep is toch moeilijker dan je denk. Op de piraat kun je doen wat je zelf wil. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Bij een lokale omroep moet dat wel en als je eens een keer iets doet waar het bestuur het niet mee eens is is het tot ziens en je hoeft niet meer terug te komen. Gelukkig zijn er ook lokale omroepen waar dit regime niet zo geldt. Maar het merendeel wel.

Ook is het zo dat er over het algemeen veel jongeren bij de lokale omroepen werken. Deze vinden het nog leuk. En ik zie echt niet iemand van een jaar of 16 twee uur vullen met marianne weber en frans bauwer.

Verder nog even een opmerking dat lokale omroepen geen stereo mogen uitzenden. Dat is dus nu wel het geval. Hier in de regio Eindhoven zijn op dit moment zat omroepen die vol in stereo te ontvangen zijn. Of dit mag weet ik niet, maar ze bestaan nog steeds <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

1x Dreambox 7000 met externe harddisk

1x Dreambox 500

1x AZBox Premium HD

Draaibare schotel met Maximum Twin 0,3 db LNB

Gentoo Linux Server en nog andere computer zooi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, enig idee wat er gaat gebeuren met de vermogens van de zenders?

Die zullen waarschijnlijk tot het absurde worden opgeschroefd waarbij elk station elkaar probeert weg te concureren.

Fijn hoor, 8 radiostations in de straat die 5 kilowatt aan vermogen uitsralen!

En als het nog even meezit beconcureren ze elkaar op dezelfde frequentie wat het gevalletje storing nog veel erger maakt.

Houd maar eens 2 porto's naast je tv en laat ze op dezelfde frequentie maar eens uitzenden.

Wedden dat het beeld al verdwijnt bij een vermogen van 100mW?

Laat staan met honderd watt! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

"Een leven dat niet kritisch naar zichzelf kijkt, is het niet waard om geleefd te worden."

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk is een piratenbestaan anders dan het bestaan bij een lokale omroep. Ik heb zelf hele mooie tijden op radiogebied meegemaakt in de jaren 80 en je moet gewoon tot de conclussie komen dat die nooit meer terugkomen en je moet die als goede herinneringen koesteren en gewoon vaststellen dat die tijd nooit meer terugkomt.

 

Met de huidige frequentieplannen blijft er te weinig ruimte over om uit te zenden. En als er al een ruimte komt is die zo klein dat er met zulke laag vermogen zenders gewerkt moet gaan worden dat dan de lol voor de hedendaagse piraat die met minimaal 400 Watt schijnt te moeten uitzenden er al gauw van af is. Je moet in dit soort laag vermogen gevallen namelijk denken in zenders met een vermogen van misschien 2 tot 5 watt. Dat is een uitnodiging om weer met opgevoerde zenders te gaan werken dus lijkt me deze oplossing niet geschikt en juist meer problemen oproepen dan te voorkomen.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...