Ga naar inhoud


wifi-router


Gast

Aanbevolen berichten

hallo allemaal

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/cool.gif" alt="" />Ik heb adsl met een router deze heeft 4 aansluit mogelijkheden, <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />nu wil ik over stappen naar wifi, ook hier 4 aansluitingen (netwerkkabels) voor een pc maar hoeveel draadloze (wifi) aansluitingen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />zitten er dan op of verschilt dit per router. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />Ik heb bij verschillende leveranciers gekeken en geen een spreekt over de hoeveelheid wifi verbindigen alleen over de hoeveelheidvaste verbindingen.

 

alvast bedankt

 

me

Link naar reactie
Delen op andere sites


Met het aantal vaste aansluitingen wordt het aantal "utp gaten" bedoeld. Met behulp van bijv een hub of switch is dit aantal eenvoudig uit te breiden.

 

Als je de ingebouwde DHCP server op de router wilt gebruiken ben je gebonden aan de subnet classificering die de DHCP server aan kan. (De meeste "simpele" routers ondersteunen alleen een klasse C subnet. Dit betekent dat ie max 253 client adressen uit kan delen)

 

In principe kun je dus met 1 routertje 253 actieve clients bedienen. (netwerk met meerdere subnetten buiten beschouwing gelaten)

 

Voor zover ik weet is het max aantal WIFI verbindingen theoretisch onbeperkt (dus 253 - aantal vaste connecties)

 

Echter bij een groot aantal WIFI clients zullen de verbindings en reactiesnelheden waarschijnlijk wel terugzakken. (of zelfs in elkaar zakken, al naar gelang de betrouwbaarheid van de software)

 

In de praktijk zullen 10 WIFI clients geen probleem zijn. Dus voor normaal thuisgebruik is 1 accesspoint ruim voldoende. (tenzij je met bereik in de knoei komt natuurlijk)

 

Hoop dat je hier een beetje meer vooruit komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
volgens de doos kan een Sweex draadloze router 253 draadloze verbindingen aan

 

Dit betekent dus dat ie 1 klasse C subnet kan bedienen. (256 - network /broadcast + ip router = 253 adressen)

 

Alleen of en hoe de boel nog performed met 250 actieve wifi connecties.. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het aantal draadloze connecties op een router is in principe onbeperkt (bij een Linksys router). 10 Substations is geen probleem bij internetten (als ik uitga van een 54mb router en een 1,5 MB breedbandverbinding). Wel als je bijvoorbeeld een draadloze printer aansluit, want die genereert nogal wat dataverkeer. Veel meer dan voor zeg internetten nodig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Netwerkverkeer verloopt serieel. Dus alle berichten, aanvragen etc na elkaar.

Hier geld: "Wie het eerst komt...."

Of je nu 13 kanalen hebt of een kabel met 2 aderparen, maakt dus uiteindelijk niet uit. Er kan altijd maar een verbinding tegelijk bestaan.

Het aantal aan te sluiten clienten is alleen afhankelijk van de beschikbare IP range.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij hebben julie het over compleet iets anders dan de TS vroeg namelijk hoeveel clients kunnen er maximaal op een AP/ROUTER inloggen.

Dit heeft helemaal niets met het aantal kanalen van doen, maar met de de max beperking van een ip-range dus ongeveer 253 verbindingen .

 

Het recht van de sterkste geldt inderdaad wanneer je 2 AP's vlak bijelkaar op hetzelfde kanaal zou zetten.

Maar voor normale clients die onder normale omstandigheden op een accesspoint inloggen is het recht van de sterkste niet van toepassing omdat het ap bepaald wie er zenden mag.

Anders zou het complete wifi protocol geen zin meer hebben als het recht van de sterkste gold.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Jan, ik denk dat dit toch duidelijk is

Aan de ontvangkant bij een ander kunnen er meerdere op aangesloten worden, maar hij vraagt hoeveel erop zijn router kunnen, en dat zou 13 kunnen zijn maar de praktijk is toch anders, die leveranciers doen daar maar wazig over omdat ze ook niet het naadje van de kous weten

 

Ik begrijp niet wat je hiermee wilt zeggen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

 

Maar je kunt een Access point op een van de 13 voor WIFI gereserveerde kanalen instellen. (tenminste in Nederland mag je deze wettelijk gezien allemaal gebruiken)

Het kanaal heeft NIETS met het aantal gelijktijdige verbindingen te maken. Dit is puur om er voor te zorgen dat jouw access point niet gaat conflicteren met dat van de buren <img src="/ubbthreads/images/graemlins/shocked.gif" alt="" />

Dus 1 access point zal wel degelijk meerdere clients bedienen via hetzelfde kanaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sjaak,

 

Ik ben bang dat je dan toch de vraag niet goed begrepen hebt. de Slimste vraagt hoeveel WIFI clients hij met zijn wireless router/accesspoint kan bedienen.

 

Daarnaast heeft het aantal kanalen nog steeds niets te maken met het aantal accesspoints dat je aan een router kunt koppelen.

Een kanaal wordt alleen gebruikt om conflict situaties te voorkomen als 2 accesspoints binnen elkaars bereik staan. (net zoals je op elke huis tuin en keukenzender (bijv draadloze deurbel) kanalen kunt instellen)

 

Dus als je vraagt hoeveel accesspoints kun je op een legale werkbare manier op een vierkante meter krijgen, dan zou je antwoord inderdaad 13 zijn.

Maar in de praktijk is 13 kanalen ruim voldoende om op een zinnige manier een groot aantal accesspoints aan een netwerk te koppelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn vraag was eigenlijk hoeveel 1 AP aan kan (253 dus)

dit is in de praktijk natuurlijk heel veel, maar voor werkbaar internet is

10 wel maximaal. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

10 clients is voor mij ruim voldoende <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />, maar ik wist niet wat de mogelijkheden <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

waren. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" /> als er bv. maar 2 clients mogelijkwaren zou dit onvoldoende zijn geweest... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/mad.gif" alt="" />

 

groetjes me

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sjaak(k);

 

Ik ben al geruime tijd je postings aan het lezen, en ik moet zeggen dat ik er af en toe echt niet uitkom wat jij probeert op te schrijven..... Dit is een van die keren...

 

Citaat:
Het punt is namelijk dat als je in je eigen huis een AP opsteld dan zou je er 253 clients mee kunnen bedienen, maar men vergeet dan dat als je dat in dat zelfde huis zou doen, waar óók de AP staat, dan zouden die 253 pc's allemaal op hetzelfde kanaal zitten om contakt te maken met die AP, want de AP kan maar op 1 kanaal tegelijk zitten

 

Wat bedoel je nou met deze lange zin? Ik heb hier twee accesspoints in een huis staan, allebei op hun eigen kanaal, en ik heb geen problemen.. Jij gaat ervan uit dat de clients alleen maar naar de eerste accesspoint luisteren. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn.. Hangt helemaal af van hoe je het configureert..

 

Citaat:
En als dus die clients op een afstand zitten dan is het probleem wat minder, zij het dat je er dan nog geen 253 client mee kan verbinden, of ze zouden op een dusdanige afstand moeten zitten met richt antennes dan zou het wel gaan

Dus als er maar één client sterker is op de AP, die verpest de verbindingen voor de andere clients, de data komt er eenvoudig weg niet door.

 

Ook de bewering dat het onmogelijk is om alle 253 clients te bedienen is geheel afhankelijk van de situatie. Als je b.v. op Schiphol in een wachtruimte een AP zou ophangen met 253 beschikbare IP adressen, dan is het goed mogelijk dat ze allemaal in gebruik zullen raken.. We hebben het niet over wat de performance zal zijn, alleen maar of het zal werken..

 

Met de laatste opmerking over sterkere clients zou ik het eens kunnen zijn, ware het niet dat ( zover als ik weet ) in de standaard is opgenomen dat de client het vermogen reduceert tot het minimale niveau noodzakelijk om te communiceren met het AP . Echter de opmerking dat het met richt antennes wel zou gaan werken staat haaks hierop. Als je met een richt antenne op een client gaat werken dan wordt die client veel harder ontvangen dan de andere clients...

Het grootste probleem binnen de WiFi standaard is als je clients hebt op een AP die elkaar ( de clients onderling dus ) niet kunnen ontvangen.. In dat geval kan je mid-air collisions krijgen... Het zou mooier zijn geweest als het een soort DAMA systeem zou zijn geweest.....

 

Dus, terug naar de vraag, ja je kan 253 clients hebben, hangt echter van een aantal factoren af of dit gaat werken..

 

Big fellow, ook een gelicenseerde radio amateur....

 

P.S. Van de 13 802.11b kanalen kan je er maar een stuk of 3 á 4 tegelijktijdig gebruiken vanwege de overlap tussen de verschillende kanalen...

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry hoor maar waarvoor denk je dat ze het wireless protocol dan hebben bedacht? voor Jan met de korte achternaam zekers <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Snap nou eens dat het recht van de sterkste in dit geval niet opgaat omdat er gecommuniceerd wordt wie er zenden mag en wie er ontvangen gaat , dit regelt het protocol namelijk en niet de client wie de sterkste zender heeft! .

Simpel gezegd: je AP weet wie er allemaal geconnect is en zegt tegen Client 1 kom maar op met je data, daarna is client2 aan de beurt etc . De andere clients wachten ondertussen netjes totdat ze aan de beurt zijn.

Als dit namelijk niet het geval zou zijn dan zou men elkaar uit de lucht drukken zoals jij beweerd en dat is dus niet het geval. anders zou toch nooit een wireless netwerk kunnen werken? en had men het fenomeen wel kunnen opdoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel clients je via de ingebouwde DHCP server ondersteund of hoeveel wireless clients je in theorie kan ondersteunen is afhankelijk van de implementatie van een fabrikant. Maar indien niet gelimiteerd kan je DHCP server net zoveel clients ondersteunen als je met je subnetmask aangeeft.

Een fabrikant kan om praktische redenen en/of om beschikbaar geheugen op een AP kiezen voor meer of minder clients toe te laten.

 

Praktisch gezien wil je beneden de 10 clients blijven aangezien je snelheid min of meer wordt gehalveerd per client die erbij komt indien ze allemaal data staan te pompen.

 

@Sjaak:

Je verhaal klopt niet, in principe kun je op de 2,4 GHz band maar 3 APs op aparte kanalen naast elkaar hebben. Dit komt omdat de 2,4 GHz band 83,5 MHz ruimte biedt, en een 11b/g tranmissie bandbreedte 22 MHz bestrijkt. Om praktische redenen wordt hiervoor 30 MHz aangehouden.

Concluderend hieruit kunnen kanaal 1, 7 en 13 naast elkaar gedraaid worden. Als je twee APs respectievelijk op kanaal 1 en 2 zou draaien, zouden beide elkaars signaal verstoren omdat de kanalen elkaar overlappen. Op de 5GHz band gaat dit verhaal niet op en kun je alle APs op de beschikbare naast elkaar liggende kanalen instellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...