Ga naar inhoud

JohnnyBee

Leden
 • Aantal items

  1057
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Over JohnnyBee

 • Titel
  Sat4all Core Member
 • Verjaardag 07/19/1963

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Antwerpen
 • Interesses
  Modelbouwvliegen - Skydiven - Satellietontvangst - Electronica - Zendamateur.

Recente bezoekers van dit profiel

497 profielweergaven
 1. Ja, inderdaad, is dus toch beperkt door het aantal polen. Ook weer met jou het eens Big Fellow! Bedankt !
 2. https://electronics.stackexchange.com/questions/217828/calculating-the-capacitor-values-to-control-ceiling-fan-speed Hier ook eenzelfde discussie, zeer interessant, daar lees ik dan weer dat de snelheid toch zou oplopen als de condensator waarde verhoogt, maar dat tegelijkertijd ook de stroom in de wikkeling zou toenemen.....pffff Laat het ons hier maar bij houden, is moeilijke materie en zeker om te berekenen. Bedankt iedereen om mee te denken !!! Johnny. Helemaal mee eens Ceesv !
 3. Zou nu toch nog graag eens iemand tegenkomen die die condensator berekening effe kan maken hihi πŸ˜‡
 4. Bij deze plafondventilator gaat het dus mijn gedacht om 16 polen of 32 polen afhankelijk van hoe geschakeld. Of nog beter om 8 poolparen of 16 poolparen. Dit zou dan neerkomen op 375 toeren of 187 toeren/minuut. Als we dan schrijven: n=(F*60)/p n=toerental ; F=50Hz ; p=poolparen. Zijn we het daar al over eens? OK, we regelen de faseverschuiving als het ware en dit dan in beide richtingen neem ik aan zowel bij een te kleine waarde als bij een te grote waarde van de condensator.....
 5. Dus moet ik er van uit gaan dat die 1,5uF de enige juiste is hΓ©, zelf narekenen zit er niet in. Enne die fabrikant van de motor is een Chinees hΓ©, vandaar mijn argwaan πŸ˜πŸ˜…πŸ€£ Heb ondertussen al wel geleerd dat ik voldoende contrast moet hebben voor mijn toerentalmetertje, moet achtergrond donkerder oftewel lichter maken, ga dat morgen nog eens proberen, niet dat ik er veel beter van ga worden, maar tochπŸ‘¨β€πŸŽ“ Groetjes en iedereen bedank voor het meedenken en met uitleg komen ! Johnny.
 6. Zeer interessante link, waarvoor dank. Maar, ik ken die Chinezen, ze slaan er dikwijls toch maar een beetje met de pet naar toe en of deze ventilator nu 1300 toeren of 1500 toeren draait dat maakt hun niet echt veel uit denk ik, zolang deze maar niet teveel stroom trekt en daardoor warm loopt zit dat wel snor voor hun denk ik. Dus spijtig dat ik zelf niet direct kan berekenen of die 1,5uF nu wel de beste waarde is of niet. En meten aan de wikkelingen is natuurlijk ook niet mogelijk... Conclusie: ervan uitgaande dat die 1,5uF correct berekend is door hun, zal de waarde naar
 7. Hmmm, tegenslag, wou het toerental even checken met de toerentaltester van mijn modelbouw vliegtuige motors, maar dit lukt niet, misschien om dat de schoepen te dicht tegen het plafond hangen, ....???
 8. Dit is een uitleg die ik mij ook reeds had voorgeschoteld, maar ik zoek altijd het wetenschappelijk bewijs achter zo'n redenering. Voorlopig kan ik enkel het toerental nu al eens checken, eens zien wat dat me leert. Ik kom hier nog mee terug. Johnny.
 9. Ok, maar hoe kan ik dan zeker weten of de 1,5uF genoeg is, misschien is 2uF dan wel net iets beter? Wat kunnen jullie daarop zeggen ? Met dank alvast voor jullie bijdragen ! Johnny.
 10. Ok, maar waarom gaat deze dan wel trager wanneer de waarde terugloopt ?
 11. Hoi vrienden, Een vraagje, de condensator van 1,5uF in onze ventilator was verlopen naar net geen 1 uF, waardoor de ventilator niet meer op snelheid kwam. Voorlopig vervangen door een nieuwe van 1,5 uF en snelheid terug ok. Nu de vraag, kan ik de snelheid nog opvoeren door er eentje in te steken van 2uF of meer ? En zo ja, hoever kan je daar in gaan? Groetjes, Johnny.
Γ—
Γ—
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.