Jump to content

Old Satterhand

Members
 • Content Count

  220
 • Joined

 • Last visited

About Old Satterhand

 • Rank
  Lid

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Het wilde Westen
 • Interesses
  De technische aspecten van Satelliet ontvangst en alles wat daar omheen hoort. Van schotel tot Media Server.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik heb voor dit doel diverse tools gebruikt, ook die van de fabrikanten van de SSDs. Maar bv de Samsung tool zet niet alle partities over. De beste resultaten haalde ik met Partition Wizard. De laatste versie heette MiniTool Partition Wizard Free.
 2. Bij korte HDMI kabels speelt reflectie een grote rol, vooral bij kabels van hoge kwaliteit (lage demping). Je bent dan gek genoeg beter af met goedkope kabels, dus die veel demping geven. Ik zal het proberen uit te leggen. De frequenties die de kabel moet transporteren liggen in de Giga Hertzen. Wat cijfers: Een clock frequentie van 600 MHz markeert de start van 10 seriële bits (8 + 2 correctiebits). Maar om die te kunnen decoderen is een 3 voudige frequentie nodig. Dus dan kom je dus aan 18 Ghz. Bij die frequenties treden bij de meeste apparaten (STB, TV) reflecties op. Door misaanpassing wordt een groot deel van de energie weer terug gestuurd naar de bron. Daar gebeurt hetzelfde en de reflectie's verstoren het oorspronkelijke signaal, doordat die niet tegelijk aankomen. En dan zie je dat je peperdure High Speed kabel meer problemen geeft dan die goedkope van de chinees. Er zijn maar weinig fabrikanten die hier aandacht aan besteden. Dat komt omdat de aanpassing van de printbaantjes voor die hoge frequenties (zorgen voor een perfecte staande golf verhouding bij een impedantie van 100 ohm) strookt met de kosten die daarmee gepaard gaan. High speed kabels komen dus het best tot hun recht bij langere lengtes. Voor deep color (nodig voor HDR) tot 10 meter. Voor langere afstanden zijn er optische kabels, hoewel die ook weer haar eigen problemen kennen.
 3. Ja die 5 volt pen zal wat dieper zitten. dat doet men om te voorkomen dat die eerder connectie maakt dan de andere (stroomloze) pennen. Zo zie je ook vaak bij verbindingskabels dat de 0 volt of aarde juist langer is, zodat die als eerste contact maakt. Dat voorkomt schade door ESD (Electro Static Discharge). Samenvattend, 1) die 5 volt pen is en moet aanwezig zijn. 2) verschillen in de diverse kabels betreffen de soort aders die in de kabel zitten, niet de pen bezetting.
 4. Ik mis mijn programma in deze discussie. TS-doctor. Dat is een commercieel programma. Dat is een nadeel, maar heeft als voordeel dat het ze het blijven ondersteunen. Inmiddels versie 3. Het programma heeft alleen .ts files als output. Maar voor de Enigma gebruiker wel met de originele EPG. Je kunt de audio kanalen maar ook de ondertiteling kiezen die je wilt bewaren. Ook de teletext subtitles. Prima af te spelen met VLC maar natuurlijk ook met je receiver. Dus zoals vermeld met de EPG en dat is erg fijn bij series. Ik sla alles op mijn homebrew servertje, ook de opnames worden daarop gemaakt. Het editten met TS doctor doe op mijn PC, zonder files te hoeven verplaatsen.
 5. Je hebt gelijk. Het was ook niet bedoeld om je te corrigeren of zo. Slechts der verduidelijking. Daarom had ik het aan jou gericht omdat jij de technische man in dit draadje bent. Mijn reactie is overigens niet geheel accuraat wb de HDMI versie. Maar ik kan mijn post om de een of andere duistere reden nooit wijzigen als ik uitgelogd ben geweest. ARC (en HEC, ethernet) zijn geintroduceerd in 1.4 . Maar er zijn in die tijd heel wat 1.4 kabels verkocht zonder ondersteuning voor ethernet. Met de komst van versie 2 werd een hogere bitrate over ARC ondersteund. Dus met een 2.0 (of 4K) kabel zit je altijd goed.
 6. ARC is geintroduceerd vanaf HDMI 2.0 Door de kabel iets aan te passen en een tot dan ongebruikte pin (14) te benutten kon dit worden geïmplementeerd. Dat houdt wel in dat er een andere kabel nodig is om ARC te kunnen gebruiken! In bovenstaande posten kom ik dit niet tegen, dus wel controleren of je een HDMI 2.0 kabel gebruikt. Aan Tonskidutch: dit heeft dus niets met de betere beveiliging (HDCP 2.x) te maken, is gewoon hardware, een bekabeling kwestie.
 7. Dat moet natuurlijk 512 Bytes zijn. Typo, ik kan eerdere posten hier niet wijzigen. Gek eigenlijk.
 8. Nee niet alle apparaten zijn "EDID driven". d.w.z. trekken zich minder aan van wat de EDID te melden heeft. Het lijkt erop dat in ieder geval OpenPli een setting heeft om dat te wijzigen voor de VU+. Kijk eens bij AV instellingen, "Sla de HDMI EDID controle over". Wellicht is dat je oplossing. Ook voor anderen met dezelfde combinatie.
 9. Dat is snel uitgelegd. Versie 2.0 is de opvolger van 1.3 en dus maakt de Extended EDID daar deel van uit. Is gewoon een uitbreiding van het protocol. De EDID (256 Bytes) was al onderdeel van de DVI standaard en met de toevoeging van de E-EDID werd de HDMI standaard een feit. Elke HDMI standaard leunt nog steeds zwaar op de E-EDID, het 2e 256 Bytes block van de totale EDID die dus nu 516 Bytes groot is. En elke nieuwe HDMI standaard moet downwards compatible zijn uiteraard.
 10. Bij deze combinatie altijd eerst de TV aanzetten. Heeft te maken met de dynamische E-EDID. En dus een gebrekkige (no-go) HDCP handshake. Altijd een zwak punt geweest bij DENON. Het klopt dat de frontaansluiting dit niet heeft. Maar dat betekent soms ook geen beeld omdat de (fixed) E-EDID niet correct is.
 11. Geen enkele receiver zal de 2 gekozen ingangen tegelijkertijd laten horen. De receiver maakt een keuze. Is er geen HDMI audio, dan kiest hij de SPDIF. De topic starter is niet erg duidelijk. Hij heeft de Sat Tuner waarschijnlijk aangesloten op de TV en daarbij ook de SPDIF op de AVR aangesloten. Alleen dan krijg je ze allebei te horen. Het geluid van de AVR is vroeger dan dat van de TV. Dat is normaal, dus vandaar de echo. Er zijn 2 oplossingen. Allereerst zou ik proberen om m.b.v. de audio delay instelling (van de AVR) de echo te elimineren. De 2e oplossing is om de mute functie van de TV te gebruiken als je de AVR wilt gebruiken.
 12. Helemaal mee eens. Maar zonder die processoren klinkt het helaas ook niet best. Het probleem zit niet in het apparaat, maar in de persoon die dat dat ding inregelt. Als dat goed gebeurt, door de juiste man/vrouw, is er niets aan de hand. Helaas hebben ze die mensen allemaal naar huis gestuurd. Een echte soundartiest zoals onze Niek Lucas weet daar wel raad mee. Ja ik zeg onze Niek, omdat we hem in de jaren 80 hebben "geadopteerd" middels een pagina grote advertentie in de G&E en een doneer aktie. Hij was zijn baan kwijt, maar we konden niet zonder hem. En daarna konden we nog jaren genieten van zijn geluidsprestaties.
 13. Was dat niet de sampling frequentie van de fameuze Super Audio CD. Waar is die gebleven? Laten we niet vergeten dat geluid in oorsprong analoog is en mits lineair overgezet ook het best klinkt in het analoge domein. De SACD benaderde dat nog het best.
 14. Als je probleemloos wil streamen met welke streaming client dan ook, dan gebruik je het NFS protocol. Maar dat moet je server / PC / whatever dat wel ondersteunen. Ik gebruik Hanewin als NFS server op een eenvoudige Shuttle. Geen gedoe met wachtwoorden. Alleen de juiste mounts (exports) instellen. Je mag het verder zelf uitzoeken, ik geef geen verdere ondersteuning. 😎
 15. Ja, dat kan, dat hangt af van het type. De klassieke versterkers met buizen/MOSFETS etc uiteraard niet, die zijn ontworpen voor audiofielen en die houden niet van electronische vervuiling. De moderne AVRs hebben dat wel. De AVR gebruikt een DSP (Digital Signal Processor) voor alle processing zoals Dolby decoding en equalising. Elke audiobron wordt eerst omgezet naar het digitale domein, dan geprocessed en weer naar het analoge domein (eindversterker) teruggezet. Er zal dus daardoor altijd een minimale vertraging optreden, maar die is erg klein. Het maakt wel de weg vrij voor de auto lipsync feature. Hoe werkt dat dat en waarom is dit nodig zul je je afvragen. Het is nodig omdat je display (TV, projector) tijd (40-200 mSec) nodig heeft om het beeldsignaal te tonen. Het geluid van de AVR komt dus vroeger dan het bijbehorende beeld, beeld en geluid zijn dan niet synchroon. Als je de auto lipsync inschakelt dan gebeurt het volgende: 1. De AVR vraagt aan het display: wat is jouw (video) vertraging? oftewel leest de Extended EDID chip, het CEA-861 deel. 2. De AVR (DSP chip) zorgt voor de nodige audiovertraging naar de luidsprekers toe. 3. Beeld (TV) en geluid (speakers) zijn synchroon! (in het ideale geval dan he?) Waarom gaat dat dan zo vaak fout? 1. De TV geeft geen informatie over de vertraging, dus kan er ook geen vertraging worden ingesteld. 2. De Extended Edid is dynamisch, verandert dus voortdurend zodra er een ander weergave profiel wordt gekozen. De AVR houdt dat niet goed bij omdat daar een HDMI handshake voor nodig is en daar houdt de kijker niet van (zwart beeld) Gelukkig kun je de vertraging ook met de hand instellen, dus het komt altijd goed.
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy