Jump to content

Old Satterhand

Members
 • Posts

  853
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by Old Satterhand

 1. Ik vermoed toch dat het aan OpenPli versie 8.1 ligt. In vorige versies van OpenPli kreeg mijn STB (VU+ Ultimo 4K) keurig een CEC adres toegewezen. In de laatste versie lijkt dit niet het geval te zijn. Misschien kunnen jullie ook eens checken? Dat getoonde CEC adres 0.0.0.0 is ongeldig. Dat is het adres van de TV. Het adres zou moeten zijn X.0.0.0 waarbij de X staat voor het nummer van de TV input. Of als je een AVR gebruikt X.Y.0.0 waarbij de Y staat voor de ingang van de AVR. Een voorbeeld uit de praktijk: TV input 3 - HDMI switch input 1 - AVR input 1 - VU+ Ultimo 4K - NV Shield 0.0.0.0 - 3.0.0.0 - 3.1.0.0 - ???? - 3.1.1.0 In dit voorbeeld krijgt de Shield 3.1.1.0 toegewezen, dat zou dus het CEC adres moeten zijn van de STB en de Shield zou dan 3.1.1.1 krijgen. Dus dat bevestigt dat de STB geen CEC adres krijgt en dus niet zal reageren op commando's van de TV. Andersom reageert in dit geval de AVR wel op het CEC commando om eventueel van input te veranderen, als de STB aangezet wordt. Bij de commits zie ik overigens een opmerking over het CEC-adress. Dit bevestigt mijn vermoeden.
 2. Ik had je verkeerd begrepen. (Dat heb ik wel vaker). Ik dacht dat je 2 verschillende protocollen koppelde aan de 2 verschillende ingangen. Maar om alle misverstanden uit de weg te ruimen: CEC werkt op alle ingangen, ARC op maar 1. Dus op de ARC ingang werkt ook CEC, naast elkaar.
 3. Wat je hier noemt zijn allemaal CEC functies. ARC en CEC zijn totaal verschillende zaken en gebruiken ook verschillende aders in de HDMI kabel. En kunnen dus naast elkaar bestaan. ARC wordt uitsluitend gebruikt voor het terugvoeren van het audiosignaal naar de AVR. Vandaar dat er ook maar 1 ingang van de TV voor geschikt wordt gemaakt.
 4. Ik zie nu ook (op FlySat) dat de transponder gegevens op 11 oktober zijn gewijzigd. Wat er gewijzigd is kan ik niet nagaan.
 5. Nee dat lijkt maar zo. HDMI CEC is een bus systeem, alle deelnemers kunnen met elkaar communiceren, met de TV als root. Om dat mogelijk te maken worden er adressen uitgedeeld aan alle onderliggende apparaten. Dit proces loopt overigens over de DDC (I2C) verbinding, die ook gebruikt wordt door de EDID en HDCP chips. Als je iets wijzigt in de opstelling, dan moeten de CEC adressen worden gecorrigeerd, en dat gaat niet altijd goed, waardoor het CEC commando (tijdelijk) niet aan komt. Vaak is de enige oplossing om alle apparaten opnieuw op te starten. voorbeeld van de CEC hiërarchie.
 6. Ik denk dat het probleem zit in de tuner van je ontvanger. Je maakt jammer genoeg geen melding van het door jou gebruikte type. Het heeft te maken met het feit dat er te weinig ruimte zit tussen deze transponder en de naastliggende 11097V. Beide maken gebruik van een SR van 23000, terwijl de afstand maar 29 MHz is. Normaal is dit 30. Dat is geen probleem als je tuner een accuraat bandpass filter heeft, maar er is maar weinig nodig om problemen te krijgen, zoals wel blijkt. Op mijn ontvanger, een VU+ Ultimo 4K met een 45208FBC tuner merk ik helemaal niets van een trage lock. Ook mijn satelliet analyzers locken even snel op deze transponder. Bij een moderne tuner is het geen probleem als het verschil slechts enige MHz bedraagt. Je kunt heel eenvoudig controleren hoeveel de afwijking bedraagt in het info menu van de tuner. Vergelijk de 'tuner live waardes' met de 'tuner settings waardes' Bij OpenPli: Hoofdmenu > Informatie > Zender > blauwe toets
 7. Dat is de Indian. Mag nou niet meer gebruikt worden! Maar ik heb hem nog voor je.In 16x9 zelfs. En voor de projector focus kun je deze beter gebruiken.
 8. Als je op het meest rechtse icoontje drukt onderin de player dan kun je het ook zonder bril zien.😁
 9. Grappig dat jij de linkse opname scherper vindt. De resolutie is bij beide plaatjes teruggebracht naar 720x1280 om het hier te kunnen weergeven, ivm de beperkte afmeting van de file. Het verschil tussen beide opnames is echter de beeldverversing. Bij de rechtse opname wordt elk beeldje 1x herhaald. De tussenliggende beeldjes ontbreken. Bij de linkse opname zijn alle beeldjes uniek. Jij ervaart dit als onscherpte. En ik denk dat de meeste kijkers het beeld van de CD App om die reden ook als minder ervaren. Ja dat klopt. Vooral de mensen die van de filmacademie komen, willen alles op 25p opnemen, omdat ze dat zo is aangeleerd. Ik begrijp hun argument, maar ik ben net als jij van mening dat het niet altijd nodig of gewenst is. Bij documentaires is het tegenwoordig eigenlijk al standaard. Maar de grap is nu dat de meeste moderne TVs er weer vrolijk 50p of meer van maken, tenzij de TV is ingesteld op 'true cinema'. Maar ik ben wel blij met jouw reactie. Jij hebt gelukkig wel begrepen wat er bij de CD app aan de hand is zonder dat er ook maar 1 technische term aan te pas komt. Hoe die beelden technisch gezien bij de kijker aankomen doet er eigenlijk niet toe.
 10. Ja dat is een lastig punt. Gelukkig ben ik in de gelegenheid om de HDMI output van 2 bronnen naast elkaar te monteren. Deze montage is de halve snelheid en het is 3x herhaald. Aandachtspunt is natuurlijk de "motion" kwaliteit. Links de output van de VU Ultimo 4K (CD satelliet) en rechts de output van de NV Shield met daarop de CD app. Dus 50 beelden versus 25 beelden per seconde. Oordeel zelf. 50Pvs25Px3.mp4 Je kunt het niet laten om je denigrerend tegenover mij uit te laten. Het zegt meer over jou dan over mij. Ik heb je reactie verder niet gelezen en zal er dus ook niet op in gaan.
 11. Nou ja zeg. Dank je wel voor deze denigrerende kwalificatie. Je hebt kennelijk geen idee wie je voor je hebt. Ik probeer vanuit mijn professie dit lekenforum wat videotechniek bij te brengen. Maar kennelijk is het kwartje bij jou nog niet gevallen! Geeft niks. Ik heb in mijn actieve periode aan cameramensen, editors en collega technici vele malen moeten uitleggen wat het verschil is tussen interlaced en progressive video. Het is ook geen eenvoudige materie. Ik beperk me maar even tot de framerate, beeldverversingssnelheid. Laten we beginnen bij de TV camera. Die neemt, in tegenstelling tot een filmcamera, 50 verschillende beelden per seconde op. Jawel. Maar dan komt het. Er is helaas onvoldoende bandbreedte beschikbaar, in de transportketen, om die 50 beelden ongewijzigd door te geven. Maar gelukkig is er al in de begintijd van de TV een oplossing bedacht. Interlacing. Je propt gewoon 2 beeldjes in 1 TV frame. Daar heb je die 25 frames waar jij het over hebt. Van elk camera frame worden resp. de even en oneven beeldlijnen geskipt, jawel gewoon weggegooid en gecombineerd in 1 video frame. Dat ziet er dan ongeveer zo uit: Natuurlijk gaat dat gepaard met verliezen, maar vooral de laatste 10 jaar zijn de de-interlacing technieken sterk verbeterd. Het gaat er natuurlijk om, die ontbrekende lijnen terug te berekenen. De technieken die daarbij worden gebruikt lijken sterk op de technieken die voor mpeg compressie worden gebruikt. Maar het eindresultaat mag er zijn, van interlacing artefacts is nauwelijks nog sprake these days. Enige belangrijke weetjes: Film (op TV) is altijd 25p. Er gaat, en ging dus altijd al, niets verloren door de interlace techniek. 25p is een effect. Door gewoon 50i videomateriaal naar 25p te converteren ontstaat een dramatisch of filmisch effect. Daarvan wordt veel gebruik gemaakt in documentaires, zelfs die van sportwedstrijden. De korte montage van wedstrijdbeelden aan het einde van Studio Sport is ook in 25p. Bij TV werd dit effect voor het eerst live toegepast door Rolf Wouters in zijn Tandenborstel Show. Op sommige momenten in de show werd overgeschakeld naar 25p. Dit ging dan gepaard met heftige camera bewegingen en stamp muziek. De oudere jongere zal zich dat nog herinneren.
 12. Nee het is geen papieren vergelijking, maar harde realiteit uit de praktijk. Ik heb ze hier allebei draaien op de NV Shield. Maar waarom zou je ze naast elkaar moeten hebben? Heb je zelf de CD app wel eens kunnen gebruiken? Als dan de lagere framerate zelfs jou niet is opgevallen, dan denk ik inderdaad dat CD een juiste keuze heeft gemaakt! Ik zie het zelf wel onmiddellijk, ook bij gewone uitzendingen. Maar ik lees ook regelmatig klachten van mensen die het beeld niet vloeiend vinden, dus ik sta niet alleen. Het is wel zo dat moderne displays de ontbrekende beelden grotendeels kunnen herstellen. Bij rustige bewegingen van het onderwerp of de camera gaat dat prima. Maar zodra er te veel beweging in het signaal zit, gaat dat mis. Goed te zien bij voetbalwedstrijden, waarbij de bal bij snelle passes bijna niet te volgen is door de judder.
 13. Ja dat is inderdaad het geval. De scherpte indruk is vergelijkbaar, maar het grote verschil is de framerate of beeldherhalings frequentie. Televisie wordt al sinds de 50er jaren uitgezonden met een frequentie van 50 beelden (frames) per seconde. Dat is vooral voor sport een groot voordeel, wat mij persoonlijk betreft een vereiste. Weliswaar wordt er een techniek gebruikt om die tot 50 halfbeelden (fields) terug te brengen, omwille van de benodigde bandbreedte, maar uiteindelijk komt dat in het toestel weer in orde. Die techniek heet interlacing, interliniëring. De interlace techniek leent zich echter niet voor tablets en smartphones. De-interlacing is (was) een te zware taak voor de processor. Voor streaming wordt daarom vrijwel altijd gebruik gemaakt van progressieve signalen, dus zonder interliniëring. Canal digitaal kiest er voor om de 50 beelden per seconde van de zender te veranderen naar 25 beelden per seconde, met behoud van de resolutie. Voor films is dat geen probleem, voor sport funest! Ziggo (Ziggo Go app) kiest ervoor om de resolutie te verlagen naar 720p met behoudt van 50 beelden. Ook de KPN app is 50p, maar de resolutie zou 720 kunnen zijn, ik kan het helaas niet vaststellen, het is een gesloten systeem.
 14. Als je de Vu (of eender welke E2 ontvanger) gebruikt om die opnames terug te zien, dan is het gunstig om die bestandjes mee te kopiëren. Je behoudt dan de EPG informatie. Handig bij series, om te zien om welke episode het gaat. Het neemt weinig ruimte in beslag.
 15. Dat was inderdaad lang geleden het geval. Dat was toen voor de Duitsers aanleiding om 720p50 te kiezen voor HD. Het artikel wat je aanhaalt geldt nu echt niet meer en het getoonde voorbeeld is gemanipuleerd. Gelukkig staat de techniek niet stil en is dat probleem opgelost door de toepassing van veel betere de-interlacing. Je moet interlacing nu puur zien als onderdeel van datacompressie, bandbreedte beperking. Dat is niet zo vreemd, KPN gebruikt voor de gewone TV kanalen een verouderde techniek, hoewel die de laatste jaren wel verbeterd is. Alleen de 'glas' kanalen zijn vergelijkbaar met bv Ziggo. Het nadeel van KPN Digitenne is de, voor het gebruik van H265 compressie, te lage bitrate. Er ontstaat dan bij snelle bewegende beelden een storend effect, dat we mosquito noise noemen. Het beste waar te nemen rondom het logo. Hoewel het dan strikt genomen geen mosquito noise genoemd wordt. Mosquito noise in MPEG.pdf Om ontopic af te sluiten mijn lijstje. op 1 en 2 ex aequo: KPN ITV (glas) en Ziggo op 3 Canal Digitaal op 4 Digitenne op 5 KPN ITV (koper) op 6 KPN ITV App (gecast naar NVidia Shield) op 7 Ziggo Go (720p50) Android TV app. op 10 CD Android TV App omdat dat nog steeds 25p is, dus onbruikbaar voor sport.
 16. Ik had eigenlijk verwacht dat hier wel op zou worden gereageerd. Bij een eerdere melding van mij over dit onderwerp werd ik toch aardig teruggefloten. Het kwam er op neer dat AGC niet werd gebruikt in de LNB maar uitsluitend in de tuner. Nou kwam er vandaag eindelijk een redelijke bui overlangs en heb ik dit kunnen staven. 2 metingen voor en tijdens de bui van een transponder van Astra 2. Deze heb ik vervolgens gecombineerd in 1 plaatje. Duidelijk is dat de ruisvloer omhoog komt tijdens de bui, een typisch effect van AGC. Deze meting is van de Inverto Ultra PLL.
 17. Ik begrijp deze bewering niet. Kun je dat eens uitleggen? Is 1080 interlaced bij jou dan minder scherp? Zoals verder in dit draadje al is uitgelegd is de aanvoer 1080i50. Hoe kan dat 1080p50 plaatje dan scherper zijn? Dat is toch gewoon hetzelfde. Het signaal van jouw STBox is voor 99% zeker ook 1080p50 bij ontvangst van elke HD zender, behalve de Duitse.
 18. Je moet even opnieuw de betreffende transponder scannen. Ze zitten er n.l. allebei op. De service ID en video/audio pids zijn verschillend, dus het zijn verschillende zenders. De inhoud is (nu) gelijk.
 19. Ja, Steve 'rulez' hier in dit subforum. Vergeet niet zijn post als oplossing te vermelden!
 20. Ceesv legt het hier al uit, maar ik zal het proberen te verduidelijken Het frequentiespectrum is verschillend voor alle satellieten. Maar er zijn wel grote overeenkomsten in delen van het frequentiespectrum. Vergelijk maar eens het spectrum van een van de kwadranten (VL) van Astra 1 en Astra 2. Om dat wat makkelijker te maken heb ik beide plaatjes gecombineerd. De witte lijnen zijn hier van Astra 2. Ik heb ook het besproken scenario nagebootst op mijn analyser. Ik denk hier af te stemmen op een transponder op de Astra 2. Ik verwacht een transponder van Sky(A2), maar krijg een lock van Globecast(A1). (met o.a.TRTWORLD) Ik was namelijk "vergeten" om de diseqc aan te zetten, bij mij valt de diseqc schakelaar bij de schotel dan terug naar Astra 1.
 21. Dat is een hele andere versie, wie zegt dat die ronde hoeken de orientatie aangeven van de beugel. Dat maak jij er van. Kijk nou nog eens 1 keer goed naar de foto. 1. Is je het niet opgevallen dat de schaalverdeling op de oude maststeun 10 graden linksom (ccw) is verschoven tov de huidige? 2. De schotel op de foto staat ca 10 graden cw, vergeleken met de verticale stand. Eens? 3. De mastbeugel zit niet goed vast en daardoor staat de schotel ca 5 graden ccw. Eens? Als je die mast beugel virtueel recht zet staat de schotel dus ca 15 graden cw. Eens? Zet de schotel eens verticaal dmv de stelschroef, dan komt de moer bij de elevatieschaal aardig in de buurt van de 30 graden. Eens? Stel je nu eens voor dat je nu die schotel (of de steun) zou omdraaien? X=X Y=Y Zie je dan wat er is gebeurd? De aflezing is nu een stuk lager. Dus dat kan helemaal niet kloppen. Eens? Nee natuurlijk ben je het niet met me eens. Daarom stop ik met deze idiote discussie. Ik heb spijt dat ik ermee ben begonnen.
 22. Verschil is 0,05 graden. Hoeveel dB verlies is dat?
 23. Dan zou de schotel van BrunoVP ook verkeerd gemonteerd zijn? Kijk eens goed naar de foto's. Maar dat is niet zo. Of de instructies van Nedis zouden ook verkeerd moeten zijn. De schotel gewoon op de grond leggen en er op dansen tot die vlak is. Dat heb ik een stel DISH installateurs ook zien doen in de states. En dat werkte tot mijn stomme verbazing.
 24. Old Satterhand

  VU+ 8K

  Dat is voor nieuwe boxen. Voor de oude (huidige) geldt wel degelijk 4K UHD als maximum, met HDMI 2.0. Het is de hardware die dat beperkt. Je kunt HDMI 2.0 niet met firmware "upgraden" naar 2.1.
 25. Die X en Y zullen waarschijnlijk een rol spelen als de schotel op zijn kop wordt gemonteerd om hele hoge elevatie waardes te halen. Zie de elevatieschaal op de andere zijde van de mast beugel.
×
×
 • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.