Ga naar inhoud


Kijk mama, zonder b-frames.


W3ird_N3rd

Aanbevolen berichten

Op dit forum lees je veelvuldig discussies met de vraag wanneer CDS nu eindelijk eens met B-frames gaat beginnen (dat gaat dit jaar dus gebeuren als het goed is). Naar aanleiding van een hint op dit forum ben ik echter eens gaan kijken naar de specs van de kanalen bij @home. Tot mijn verbazing klopte de hint, want hier zijn ze:

 

Nederland 1: 720*576 B

Nederland 2: 720*576 B

Nederland 3: 720*576 B

RTL4: 704*576 geen B

RTL5: 704*576 geen B

SBS6: 704*576 geen B

RTL7: 704*576 geen B

Veronica: 704*576 geen B

Net 5: 704*576 B

Talpa: 704*576 B

BBC1: 720*576 B

Discovery: 544*576 B

MTV: 544*576 B

TMF: 704*576 geen B

TMF Party: 720*576 B

The Box: 720*576 B

Extreme Sports: 528*576 B

National Geographic: 544*576 B

RTL Television (Duits): 720*576 B

TV Noord: 720*576 B

Omroep Brabant: 720*576 B

 

Ik kan van een aantal zenders nu wel raden waar ze vandaan komen.. Toen ik erachter kwam voelde ik me ergens wel genaaid. Een hoop zenders op de kabel kunnen dus nooit beter zijn dan bij CDS. Ook de lage resolutie van b.v. NGC valt op, maar die heeft weer wel B-frames. Discovery ook, is wel te verklaren, die zal wel van Sirius 2 komen. NGC dan waarschijnlijk ook..

 

Zelfs kabel heeft dus nog "last" van de Pace G4. Ergens wel grappig. Nog grappiger is dat ik me op de betreffende zenders op de kabel nooit gestoord heb aan de blokjes (alleen tijdens reclames, dan gooien ze de bitrate omlaag <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />). Juist vooral Discovery is me altijd opgevallen alszijnde iets waziger, en nu ik de resolutie weet blijkt dat ook te kloppen. Ik heb het ooit vergeleken met wat ik van CDS heb gezien toen de Seca- en Irdeto-encryptiedozen uitvielen, en op dat moment had CDS vrij veel last van blokjes, waardoor ik toen een verkeerde indruk heb gekregen (wellicht viel behalve de encryptie ook de bitrate-verdeeldoos uit..). Als ik nu naar Veronica oid. kijk is er niets ernstigs aan de hand.

 

Conclusie.. Het ontbreken van b-frames is een minder grote ramp dan je soms zou denken, en kabel is minstens zou bout als satelliet omdat dat uiteindelijk toch de bron is? Jullie mogen het zeggen, ik heb in mijn onwetendheid altijd gedacht dat digitale kabel iets als glasvezel zou gebruiken als bron voor veel zenders, maar dat lijkt dus niet zo te zijn voor iig de NL commerciëlen <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />. Voor wie het nog niet wist maak ik er bij deze dan ook een topic voor: weet je het nu <img src="/forums/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


Leuk uitzoekwerk!

 

Hieruit blijkt dus dat op de kabel zenders als Discovery, NGC en MTV zelfs in een lagere resolutie worden doorgegeven dan door CDS. Het mag inderdaad best wel eens gezegd worden dat de meeste zenders zoals die door Canaal Digitaal worden doorgegeven de vergelijking met de kabeldoorgifte glansrijk kunnen doorstaan. Ik weet niet of je toevallig ook naar de VRT zenders gekeken hebt, want het schijnt dat veel kabelaanbieders die nog altijd aangevoerd krijgen in analoge norm en dat zelf moeten gaan encoden, met als gevolg een veel slechtere beeldkwaliteit dan het plaatje dat je bij CDS krijgt.

 

Overigens, Net 5 en Talpa mét b-frames, maar toch in 704x576? Zouden ze bij CDS al aan het experimenteren geslagen zijn, of zou dat signaal al op een andere manier bij de kabel aangeleverd worden..?

 

DM8000HD-SSCT & Kathrein UFS910, Triax 88 cm Astra1/Astra2/Astra3/Hotbird 4xtwin LNB

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan niet meer editten maar zie dat ik 2 foutjes in mijn lijst heb: Talpa en Net5 hebben (natuurlijk) geen b-frames.

 

Over de Belgen: dat schijnt niet alleen, dat is ook gewoon zo. Als ik via DVB-T naar een mooi FTA anamophic plaatje zit te kijken is het bij @home gewoon letterboxed. Beiden zijn wel 720*576 met b-frames, maar daar koop je dus weinig voor. De beeldkwaliteit is ook niet echt om over naar huis te schrijven, als je goed kijkt zie je wat analoge artefacten (bovenop de blokjes <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />).

 

ARD is ook 720*576 met b, maar ik zit me nog af te vragen waar dat vandaan zou kunnen komen. Het ziet er wel beter uit dan één..

 

Jalu: weet jij eigenlijk wat de bron van CDS dan is voor Disc, NGC en MTV? Mijn vermoeden is dat die 544-versie van Sirius 2 komt met die Powervu meuk, als CDS het signaal daar ook betrekt en opnieuw encode (voor de pacejes) zal de kwaliteit daar natuurlijk niet beter worden. Of stroomt dat daar allemaal per glasvezel oid. binnen?

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

ARD komt vast en zeker gewoon binnen via de satellietuitzending van ARD zelf, op Astra, neem ik aan. ARD zit ook op Hotbird maar als ik me niet vergis met een lagere bitrate dan op Astra. ARD en ZDF zijn wat mij betreft ook dé norm voor hoe digitale TV eruit zou kunnen zien, ik heb alle WK voetbalwedstrijden die ik heb gezien gekeken via ARD en ZDF voor zover mogelijk, met een werkelijk prachtige beeldkwaliteit. Naar ik heb gehoord beter dan de Nederlandse publieken op de kabel boden, maar dat heb ik zelf niet kunnen beoordelen.

 

Wat de bron van CDS is voor de door jou genoemde zenders is mij dan ook niet duidelijk, MTV wordt uitgezonden op een eigen MTV transponder en ik heb me vergist, die heeft wel een lagere resolutie ook op de satelliet. NGC en Discovery worden geuplinked in Luxemburg(via de transponder waar ook RTL4, RTL5 en RTL7 op zitten), maar hoe het signaal daar komt is mij ook niet duidelijk.

DM8000HD-SSCT & Kathrein UFS910, Triax 88 cm Astra1/Astra2/Astra3/Hotbird 4xtwin LNB

Link naar reactie
Delen op andere sites

MTV zend ook nog uit op een eigen transponder op Hotbird (in Cryptoworks), hier zullen de kabelaars het vandaan halen, althans dat wás wel altijd zo.

 

Discovery, Animal Planet en National Geographic zenden voor aanvoer naar de kabelaars, DVB-T en dus ook CDS (National Geographic zit trouwens op een 'Nederlandse' frequentie) uit op de Sirius 2 (in PowerVU denk ik).

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Leuk geprobeerd, maar van dit verhaal klopt helemaal niks!

 

Als men een zender ontvangt via schotel, of wat voor medium dan ook en opnieuw encodeert kan men zelf kiezen of men B frames aanzet ongeacht of bij het oorspronkele signaal die aanwezig was.

 

Waarom TV Home deze B frames voor een aantal kanalen dan niet gebruikt kan ik niet verklaren.

SCHOTEL: 1,2 Mtr 50E-55W / 60cm Astra 19/23 / Airspy R2 SDR 24-1800 Mhz
RECEIVERS: Dreambox 920 UHD/DM8000/800SE / VU+ Ultimo 4K Sat & Kabel & T2 / Rpi2 ADS-B FlightFeeder

IPTV:  KPN Glas (AoN) 1 Gbit & IPTV Arris VIP5202 / Android 4K IPTV box / Kodi & Netflix / 100+ TB Storage

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat encoderen en decoderen kwaliteitsverlies veroorzaakt. De MPEG bitstream blijft gewoon heel, alleen wordt deze uit de multiplex gehaalt en wordt de codering eraf gehaald. Daarna gaat de bitstream gewoon weer een multiplexer in en wordt de codering er weer opgezet.

Receiver: VU+ Solo 4K

Schotel: Digiality 85cm multifocus, 4x Triax PLL LNB, 4x Digiality DiSEqC 1.0 High-Iso (Astra1-2-3, Hotbird)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad, bij sommige zenders nemen ze zelfs de PIDS over.

 

RTL4: vpid bij CDS is 512, audio 80. Bij @home precies hetzelfde!

Discovery: vpid bij @home is 1660, apid 1620. Op Sirius 2 is de vpid ook 1660, maar de apid 1621. Ze kunnen het dus wel aanpassen, maar soms doen ze dat niet eens.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...