Ga naar inhoud


Wanneer drink je port?


Neptunus

Aanbevolen berichten

Ik heb op het huis van de buren gepast (man wat een lekkere jakoezie hebben zij <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />) omdat ze een maand in Portugal verbleven.

 

Komen ze me een fles port brengen, ik ken dat spul niet, ik ben meer een Whiskey drinker(Lagavulin, laproigh, tallisker) . Nu vroeg ik me af: wanneer drink je port, ik heb het effe over normale genieters hé, niet over de aloholisten op dit board want die zullen wel zeven uur in de ochtend adviseren.

 

alcoholic-picture.gif

Dreambox 8000 & VU+ Duo
Synology DS201 NAS
ITV van KPN + digitenne

LG55B6V Oled TV

Link naar reactie
Delen op andere sites


Wanneer jij daar zin in heb natuurlijk!

 

Bijvoorbeeld vooraf aan het diner. Of als dessert met een kaasplankje.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als aperitief of als borrel voor het slapen.

 

Dat is hier in Vlaanderen toch de gewoonte. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Groeten. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Me crazy, you insane !!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Komen ze me een fles port brengen, ik ken dat spul niet, ik ben meer een Whiskey drinker(Lagavulin, laproigh, tallisker) . Nu vroeg ik me af: wanneer drink je port,


Een glas port bij de lunch is ook niet verkeerd.

Maar als aperitief voor de maaltijd is een prima idee.
Port kan je ook drinken bij het dessert, bijvoorbeeld met chocolade. Bijna geen enkele wijn smaakt goed bij chocolade, maar port wel. Althans, rode port.

Port is ook een klassieker bij kazen.

Het is in ieder geval geen drank om grote hoeveelheden van weg te slobberen. Dat is zonde van een mooie port. Je drinkt het uit kleine glaasjes met een pootje. Formaat borrelglas, maar met een pootje en een kelk als een wijnglas.

Wat heb je gekregen? Goede port kan heel duur zijn...

Bewaren heeft geen zin, want port rijpt niet op de fles. Maar port kan wel heel oud zijn en lang gerijpt hebben voor botteling. Je kunt het zien aan de kleur. Als de kleur heel diep, ondoorzichtig en paarsig is, is de port nog jong. Als de port doorzichtig en roodbruin is geworden, dan is hij oud.

m

----

Ach, ik blaat ook maar wat. Maar wel met plezier!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Bewaren heeft geen zin, want port rijpt niet op de fles. Maar port kan wel heel oud zijn en lang gerijpt hebben voor botteling. Je kunt het zien aan de kleur. Als de kleur heel diep, ondoorzichtig en paarsig is, is de port nog jong. Als de port doorzichtig en roodbruin is geworden, dan is hij oud.



en dan heb je ook nog het verschil tussen ruby en tawny. Ruby is wat fruitiger, bij tawny proef je wat meer vat. En dan er is nog late bottled vintage voor de fijnproevers.

Nee hoor, niks mis mee, die port. Al drink ik bij zonnig weer liever een biertje.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een goede port geef je weg, zoals jij hem ook hebt gekregen

Geef mijn NAW gegevens wel via pm ( geintje) <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

smul ervan proost <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> Gr. Geth

Alles van waarde is weerloos

 

Topfield 5000ci, Visiosat G4,3x smart,1x alps lnb,Matrix Reborn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

omdat het een toevalstreffer was

zoals porto ontstaan is, lees het maar na

en erg lang houdbaar is

 

en vooral bij den engelsman vroeg bekend geworden mede door hun marine officieren en zeevaarders die de rum te gevaarlijk vonden voor het gepeupel aan boord

 

is de port erg bekend geworden sinds de eerste handel ermee als een apperatief voor het eten (lunch of diner)

 

de engelse adel kon het zich ook gedurende hun waanzinnig drukke dag al vaker permiteren en werden bekend om hun misbruik ervan

 

port is zoeter dan wijn hetgeen op nuchtere maag veelal verdraagzaam genoten kan worden

when you didn't had your tea at four

 

cheers

Ready Baby

Jeanne Added

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

""Bewaren heeft geen zin, want port rijpt niet op de fles.""

 

Kan zijn, maar elk jaar breng ik een mooie hoeveelheid Ponché en Muscat mee uit Spanje, en ik zie dat die Muscat toch zo een Spa-Reine kleur heeft bij het op flessen trekkken maar na een paar jaartjes is die donker rood en kleverig...

En die Ponché die wordt stierebloed van kleur en krijgt vlg mijn mening een hoger alcohol gehalte, in elk geval zal je van een ouder belegen fles, er minder nodig hebben om Hi of High te zijn! <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

port

INLEIDING

 

port of Dourowijn, rode of witte wijnsoort, genoemd naar de uitvoerhaven Porto aan de monding van de Douro en afkomstig uit het dal van de bovenloop van de Douro en enkele zijdalen in Noord-Portugal.

 

Port bestaat meestal uit een mengsel van wijnen van verschillende wijngaarden, druiverassen en jaargangen. Dit mengen geschiedt door de port-shippers, die hun kelders hebben in Vila Nova de Gaia aan de monding van de Douro, tegenover de havenstad Porto.

 

1. BEREIDING

 

De wijngaarden (ca. 27 000 ha) die recht hebben op het voeren van de naam port, zijn door de wet nauwkeurig afgebakend. Voor rode port worden verschillende soorten, van origine Portugese, blauwe druiven gebruikt, die op verweerde leisteen groeien. Bestaat de bodem uit graniet, dan mogen er uitsluitend witte druiven worden verbouwd voor witte port. Doordat men het gistingsproces onderbreekt door toevoeging van zuivere wijnalcohol, blijft er onvergiste suiker in de wijn achter, waardoor port altijd een min of meer zoete smaak heeft. Bovendien wordt daardoor het alcoholgehalte (meestal 18 tot 20%) hoger dan wijn van nature kan hebben. Er worden echter ook wel droge portwijnen bereid, vnl. wit, door de most geheel te laten uitgisten en dan pas wijnalcohol toe te voegen.

 

2. TYPEN

 

Onder de rode port zijn verschillende typen te onderscheiden: Ruby of Red Port, een robijnkleurige port, die betrekkelijk jong wordt gebotteld, vaak reeds na twee jaar rijping op fust, en daardoor een helderrode kleur en fruitige smaak heeft bewaard; Tawny Port, een roodbruine, taankleurige port die op fust rijpt, zeer goede kwaliteiten heeft en tijdens een periode van acht jaar door een langzaam oxidatieproces bruinrood wordt en een zachte, belegen smaak krijgt; Vintage Port, rood, wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren (om de drie à vier jaar) en wordt niet vermengd met wijn van andere jaargangen. Vintage Port rijpt op fles en kan zéér oud worden; na ca. 15 jaar begint hij pas zijn kwaliteiten te ontplooien. In Engeland ziet men nog wel Crusted Port (lett.: met een korst, dwz. veel dépôt), wijn die wel van verschillende jaargangen afkomstig is, maar net als Vintage Port op fles is gerijpt.

 

 

® Encarta ® - Encyclopedie - Winkler Prins. © 1993-2003 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.

Alles van waarde is weerloos

 

Topfield 5000ci, Visiosat G4,3x smart,1x alps lnb,Matrix Reborn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...