Ga naar inhoud


220/230 met aardlek gevaarlijk?


Gast

Aanbevolen berichten

Even een vraag m.b.t. een groepenkast (10 stuks verdeeld over twee regels metr elk een aardlekschakelaar).

Kun je, en vooral als kind, een optater van de spanning krijgen of doet de aardlekschakeling eerder zijn werk en merk je er niets van? Wie weet hoe dit werkt?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Je krijgt een optater, en de aardlek blijft meestal gewoon aan staan.

 

Da's mijn eigen ervaring, een keer of vijf geprobeerd...

 

Ik denk dat als je er langer "aan blijft hangen", dat de aardlek er wel uit gaat slaan, maar om een of andere reden heb ik nooit gewacht of dat ook echt ging gebeuren.

 

Advies: Zet de hoofdschakelaar uit als je gaat prutsen in de meterkast zelf, en gebruik zo'n spanningzoekertje van 'n euro om onaangename verrassingen (zoals "de verkeerde stop uitgedraaid") te voorkomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja je kunt wel degelijk een optater krijgen.

Je gaat er niet aan dood, maar je voelt het wel.

 

Een aardlek schakelaar reageert op stroomverschil. Als er tussen de 0 leiding en de fase leiding een verschil in stroom is van 30 mA (bij 30 mA aardlekschakelaar) dan schakelt hij de spanning af. Dit stroomverlies kan dus ontstaan doordat iemand met zijn lichaam contact maakt tussen stroomvoerende delen en aarde.

Het uitschakelen gaat zo razendsnel dat het voorkomt dat het gevaarlijk wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo everybody listen effe...

Ik geloof dat er niet veel mensen zijn die er wat van snappen.

1) Ga met je ene vinger aan de fase en met je andere vinger (het beste die van je andere hand nemen) aan de nul van hetzelfde stopcontact en je zult een enorme opdonder krijgen waar je je nog lang aan zult herrineren.

Hoe moet er anders stroom lopen naar een verbruiker die op dat stopcontact is aangesloten.

2) Ga nu, het liefst met blote natte voeten, in de badkamer op de tegels staan en houd je vinger weer aan de fase.

Je zult nu ook weer een opflikker krijgen, maar als de stroom tot boven de 30 mA oploopt slaat de aardlekschakelaar aan. Zou dit niet gebeuren, dan zul je je die opsodemieter nooit meer herrineren want op de eeuwige jachtvelden zijn geen stopcontacten om de proef te herhalen.

3) Moraal van dit vehaal: de aardlekschakelaar slaat alleen dan aan als er stroom loopt tussen de één van de fase´s en de randaarde en de nul en randaarde.

Hoe moet er anders stroom door een verbruiker lopen als de aardlekschakelaar al bij 30 mA aanslaat..?

 

Attentie: Ik raad er sterk van af om bovenstaande proeven na te doen: NIET doen dus... <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een aardlekschakelaar(foute naam - moet zijn differentieelschakelaar) beveiligd tegen onrechtstreekse aanraking. Dit is wanneer een metalen elektrisch toestel defect raakt en de fase komt tegen het metaal aan - dan zal de differentieelschakelaar uitschakelen als de foutstroom bereikt is (bv 30mA)

Wannneer je gaat klussen aan de elektriciteit en je komt aan de leiding - dan spreekt men van rechtstreekse aanraking. Hier moet je niet teveel tellen op een differentieelschakelaar maar meer op het zelf afschakelen voordat je gaat klussen. Elektriciteit is nog altijd zeer gevaarlijk als de spanning groter is dan 60V en zelfs bij 24V en veel water kan er gevaar zijn. Voor je begint te klussen altijd zorgen dat de spanning uit staat, dan leef je het langst.

Succes, Boarder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Leerzaam dit alles..
Maar het 'lek' moet dus via de randaarde verdwijnen. Zo veilig is het du ook weer niet... <img src="/forums/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />
Niet tegen randaarde, maar tegen aarde!!
Dus er moet stroom lopen van >30 mA van een stroomvoerend deel (kan zelfs de 0 leiding zijn) naar de aarde. Aarde kan in dit geval alles zijn. Muren, vloer of iets anders, alles wat een geleidende verbinding heeft met de aarde.

Die eerder genoemde zogenaamde veilige spanning wordt wel gehanteerd, maar klopt niet helemaal.
Spanning is niet dodelijk, maar stroom. Bij een spanning van < 60 Volt en de gemiddelde weerstand van een mens blijft de stroom gedurende de reactietijd van die mens nog net in het veilige gebied.
Bij bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lagere weerstand is die "veilige spanning" niet veilig omdat de stroom in dat geval hoger wordt dan 50 mA. En 50 mA is de dodelijke grens.

Je hoeft alleen te onthouden dat als je een goed werkende 30 mA aardlekschakelaar hebt zitten, je nog wel een electrische schok kunt krijgen, maar er niet aan dood gaat.
Let wel op dat dit geldt voor een 30 mA aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar van 100 of nog erger 500 mA beveiligen je niet voor een dodelijke schok.
Aardlekschakelaars kunnen door veroudering slechter gaan werken, waardoor een 30 mA aardlekschakelaar pas bij bv 80 mA uitschakeld of niet snel genoeg reageerd bij 30 mA en ook dan kan je een dodelijk schok krijgen.
Aardlekschaklears moeten dan ook regelmatig getest worden. Dit kan met de testknop die erop zit, maar veel beter is om hem door een installateur met speciale apparatuur te laten testen.

De werking van een aardlekschakelaar is niet makkelijk uit te leggen aan iemand die geen verstand van electriciteit en de electriciteitswetten heeft.
Misschien dat er met Google wel een site gevonden kan worden die dit uitgebreid met tekeningen etc in lekentaal uitlegt.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

De werking van een aardlekschakelaar is niet makkelijk uit te leggen aan iemand die geen verstand van electriciteit en de electriciteitswetten heeft.


OK, gemakkelijke uitleg; De inkomende stroom moet gelijk zijn aan de uitgaande stroom. Indien het verschil groter wordt dan (in dit geval) 30 mA, zal de aardlek uitschakelen.
In normale gevallen zal er dus een balans zijn. Echter in het geval van een sluiting tussen fase en aarde, nul en aarde of een sluiting "over" de aardlek zal de schakelaar aanspreken.
Wat je doet met je test knop is een sluiting over de aardlek heen aanbrengen die een stroom zal moeten voeren van 30mA (bij 220 V). Hierdoor zal de schakelaar moeten afschakelen. Eigenlijk is de benaming aardlek schakelaar volledig verkeerd gekozen, aangezien de schakelaar zelf helemaal niets doet met aarde!

Trouwens de schakelaars zouden zodanig moeten ontworpen zijn dat bij veroudering ze eerder afschakelen. Dus een schakelaar van 30 mA van 10 jaar oud zal misschien al bij 25 mA af schakelen....

Het beste is om regelmatig de schakelaar te bewegen, zodat het eventuele vet wat in de schakelaar zit niet als lijm gaat werken.
Wil je echt meer veiligheid, ga dan voor de z.g.n. Alamat automaten. Dit zijn wat geavanceerder types aardlek schakelaars...

Oh jah, om terug te komen op de oorspronkelijke vraag. Ja, je voelt het nog steeds, en nee het is niet een prettig gevoel! <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" /> Ik zou zelf ervoor proberen te zorgen dat kinderen hun vingertjes niet in de wandcontactdozen kunnen steken!

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Pioniewbie -een kleine opmerking bij jouw verhaal; aardlekschakelaars die verouderen zullen altijd sneller uitschakelen. Een 30mA aardlek schakelt na 20jaar reeds uit bij bv 15mA. Dit komt door de constructie mbv een magneetje.

Gr. Boarder
Zo zou het inderdaad moeten zijn, maar ik heb toch diverse aardlekschakelaars uit moeten wisselen omdat ze niet meer aan de eisen voldeden.
Dus gewoon voor de veiligheid. Regelmatig testen en bij twijfel laten doormeten.

PS
Big Fellow - duidelijke uitleg
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de verhelderende uitleg: Het is dus geen garantie om maar ongestraft draden beet te pakken in wandcontactdozen. Ik ben recent met een verfroller tegen spanning aangelopen aan het plafond en heb niets gemerkt van aardlek toen. Maar in de meterkast stond een van de twee aardlekschakelaars ondersteboven. <img src="/forums/images/graemlins/shocked.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het handvat van de roller heeft je beschermd (de roller zelf is ook vaak van plastic en isoleert prima). De schakelaar heeft gereageerd op de stroom die via de natte latex weg 'lekte'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je krijgt een optater, en de aardlek blijft meestal gewoon aan staan.

 

Da's mijn eigen ervaring, een keer of vijf geprobeerd...

 

Als de aarlek er niet uitgaat zou ik de instalatie direct na laten kijken,je hebt 5 keer geluk gehad.

Testen is simpel,met een dispel de aarde en de nul kortsluiten is al voldoende om de aarlekschakelaar te doen schakelen.

Gaat deze er niet uit,direct een vakman bellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt aardlekschakelaars van 10, 30, 100 en 300 mA.

 

Globaal is 30 mA door de hartstreek niet dodelijk maar . . .

een aardlekschakelaar is nooit te vertrouwen, er wordt

vaak voorgeschreven dat zij ieder jaar gecontroleerd moeten

worden op hun juiste werking met de testknop op de aardlek

zelf. Dit zegt op zich al genoeg en zoals een van mijn

voorgangers zei, een aardlekschakelaar kan blijven "plakken".

 

Dus wil je met "de spanning erop" toch werken raak dan toch

maar geen fase aan (en laat de nul ook met rust, voor hetelfde

geld zit de nul ergens los en dan is het weer een fase!!

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...