Ga naar inhoud


Cultuur verschillen en de omgang met verschillende culturen is lastig


Penthe

Aanbevolen berichten

Tja,

 

Ik ras echte Nederlander met Fries bloed bemerk toch echt wel dat culturen verschillen en als je zelf in een andere cultuur gaat leven en jezelf aanpast je weer gaat botsen met je eigen root cultuur.

 

Ik was dus ooit een nuchtere Nederlander maar na bijna 8 jaar hier ben ik een halve emotionele Spanjaard geworden en dit schijnt dan weer niet echt samen te gaan met de Nederlandse cultuur omdat ik mijzelf of wat enige andere Spanjaard zou doen zich te druk maken volgens de reacties die ik er hier op nalees maar toch ook wel bemerk aan een bezoek Nederland, alles is gewoon anders geworden en eerlijk gezegd kan ik mijn draai ook niet meer vinden in een weekje Nederland en begin ik thuis Spanje te missen.

 

Ik wil dit toch even aanhalen want ik denk dat ik niet de enige ben die dit moet doorstaan als je kontakt behoud met je thuisland omdat je dat graag wil.

 

Elke reactie is meer dan welkom, maar wel in een positieve vorm a.u.b.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
Elke reactie is meer dan welkom, maar wel in een positieve vorm a.u.b.


Dan zit je hier bij het juiste forum! <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Ik mis zelf ook Londen, maar besef wel dat Nederland nog altijd één van de betere landen is om in te wonen. Emigranten geven dat niet graag toe, maar dat heeft dan vaak alleen maar met gevoel te maken. Een half jaar terug in Nederland en je functioneert weer al vanouds, maar dan met een ervaring rijker.

Mijn motto: Probeer gelukkig te zijn waar je leeft en kijk niet te ver vooruit en zeker niet achterom. Daarom heb ik ook vaak zo'n moeite met bevolkingsgroepen die in een ander land hun eigen cultuur en geloof willen domineren. Vul zelf maar in welke ik bedoel. <img src="/forums/images/graemlins/ooo.gif" alt="" />
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is toch heerlijk om lekker heen en weer te kunnen en mogen rommelen tussen twee of meerdere kulturen.

Het is alleen een kwestie van aanpassen. Als je hier bent even de knop om en dan ben je de nuchtere hollander. In spanje in de kroeg ben je de hollander die zich mateloos staat op te winden als de locale voetbalploeg moet spelen, of bij wat voor futiliteit dan ook.

 

De eerste keer dat ik in spanje (Vigo) in de kroeg was met een aantal catallaanse college's van me en Celta moest spelen tegen Barca dacht ik dat het een grote matpartij zou gaan worden die wij (verre in de minderheid) gegarandeerd zouden gaan verliezen. Ik zag al helemaal voor me dat we door de voorruit de kroeg uit zouden worden gezet.

Maar het bleek puur vriendschapelijk. Na de wedstrijd moesten de Galliciers hun verdriet verdrinken, en de Catallanen hun overwinning vieren. Ik ben zelden zo vroeg zo ontzettend dronken geweest.

 

De laatste jaren kom ik niet meer in Spanje, mijn collega's daar kunnen ondertussen prima hun eigen boontjes doppen. In plaats daarvan kom ik wel zeer regelmatig in de ex Sovjet Unie staten. Rusland, Ukraine, en Wit Rusland.

Een totaal andere, meer ingetogen cultuur, redelijk lijkend op de onze, en zeer zeker niet minder leuk. Zeker omdat je de taal gaandeweg beter leert spreken. Ik vermaak me er altijd kostelijk.

Het is gewoon de kunst om af te kijken hoe de "inboorlingen" zaken aanpakken, en hier op inspelen. Met een Hollandse draai, en vooral nuchterheid, maar wel inspelen op hoe men ter plekke dingen doet. Prachtig.

 

Ik vind het dus heerlijk om lekker tussen diverse kulturen heen en weer te rommelen. Prachtig vind ik het als ik weer eens wordt aangehouden omdat ik te snel heb gereden en de politieman er pas achter komt dat ik buitenlander ben als ik mijn NL rijbewijs overhandig (rijd auto's van de zaak met locale kentekens). Of als je weer eens wordt gearresteerd (Rusland) als er een of ander stempeltje in je paspoort voor registratie niet lijkt te kloppen (klopt natuurlijk wel, maar ze proberen je geld af te troggelen) en men in zeer gebrekkig Engels je je centen uit je zak probeert te trekken. Als dat weer eens niet is gelukt en men je van arren moede maar weer laat gaan blijk je "ineens" de taal te spreken en vertel je ze even hoe je over dit soort praktijken denkt, dat ze net aan een schandaal zijn otsnapt, en hoe je over de desbetreffende politieambtenaren in het bijzonder denkt.

Prachtig.

 

Afrika is helemaal schitterend.

Vorig jaar was ik in Ethiopie, Ziway, en er was onrust in Addis Abbeba vanwege verkiezingen of zo iets. In Ziway dus niets van te merken.

Omdat we hier nog geen auto hadden moesten we alles lopend doen. En omdat de afstanden redelijk groot waren vond ik dat dus niet zo'n geslaagd idee. Het kost gewoon teveel tijd. Nu kan je wel een taxi nemen (paardenkarretje = taxi, ezelkarretje = vrachtwagen), maar dat is niet mijn smaak.

Dus op naar de locale fietsenmaker, en fietsen gekocht. Dat maakte het werk een stuk aangenamer.

vanwege de onlusten had men aan het begin en het eind van het dorp een roadblock pgeworpen waar alle auto's door militairen werden gecontroleerd op weet ik veel wat allemaal. Toen ik langsfietste heb ik militairen nog nooit zo gek zien kijken.

Goed, het zal best een grappig gezicht zijn geweest, een dikke blanke op een fiets met korte broek die handopstekend voorbij fietst.

Die militairen lagen zowat onder hun roadblock op de grond van het lachen.

Wist ik veel. Een blanke loopt, of rijd in een auto. maar fietsen doet íe dus niet. Alleen een zwarte fietst !

 

Later met dezelfde militairen (roadblock was 100 meter van m'n werkplek) eens goed wezen bieren. Ze hebben het me toen uitgelegd. Na een week was het trouwens heel normaal. Ah, Peter, goodmorning sir !

Prachtig.

Het was er veel te warm naar mijn smaak, maar ik denk er met veel plezier aan terug.

In andere Afrikaanse landen trouwens oon de nodige hilarische situaties meegemaakt.

 

Nee, er is niets mooiers dan een beetje heen en weer schuiven tussen verschillende kulturen. Als je je best doet om er wat van te snappen, en niet direct alles te be- en veroordelen dan vermaak ik me altijd kostelijk.

 

Morgen weer naar Wit Rusland. Ik verheug me er nu al op. Morgenochtend naar vilnius, m'n auto van het vliegveld halen en naar de grens. 's Avonds in Grodno een biertje doen, overmorgen naar een klant. Even lekker bijpraten en dan door naar Minsk. Daarnaa zie ik wel.

Mooi man.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het hier niet geheel mee eens, ik ben echt Nederland uitgegroeit en wil daar beslist niet meer naartoe om te wonen, dan liever naar Ierland wat nr 1 is om te wonen want die mensen zijn geweldig, maar ben hier erg gelukkig en enkel wat meer emotioneel geworden en wat dichter op de mens en leef mee met dingen waar ik vroeger nooit een drol om gaf, en nog gekker ik pink soms zelfs een traantje weg met een echt irl drama op tv wat ik voorheen nooit deed want sommige talk shows hier zijn gewoon real en kun je erg veel echte menselijke reacties verwachten, ik weet dat hier ook een topic is over een vervelende ziekte en heb daar al emotioneel op gereageerd en gezegd hoe ik het ziet en dat dit nu gebeurd betreur ik natuurlijk ten zeerste maar ik blijf er het liefst zo ver als mogelijk vanaf (persoonlijke angst).

 

Ik leef echter wel van dag op dag, en moet zeggen dat ik Nederland nog steeds mis hoor maar als je de draai niet kunt vinden wordt dat lastig, en op 1 of andere manier bevalt de Spaanse cultuur mij gewoon beter schijnbaar omdat deze over algemeen erg rustig overkomt relaxed zeg maar. Komt weer nadeel bij dat ik mijn broertje en zusje en moeder natuurlijk enorm mis en deze in alle jaren wel zeggen dat ze komen maar dit nog nooit gedaan hebben omdat dit niet mogelijk was door diverse redenenen. Als ik andere Nederlanders of Duitsers over dit onderwerp aanspreek hier dan zeggen ze toch wel beetje zelfde als ik hier probeer te vertellen en dat is dus echt het cultuur verschil tussen hier en Nederland en omdat Nederlanders en zowel Duitsers zich echt wel aanpassen in hun nieuwe maatschappij en het daarna moeilijk wordt dit met de oude te mixen of zelfs over te schakelen.

 

Het is toch best wel ingewikkeld allemaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jij reist de hele boel af maar zit niet voor jaren op 1 stek en kan de boel dan ook los laten want morgen is het weer iets anders, en daar gaat het eigenlijk ook niet om kwa topic. Jij hoeft je niet echt aan te passen aan de cultuur je reist door dus heb je ook geen last van dagelijkse beslommeringen of enige andere dingen die zouden kunnen gebeuren en hoe de andere cultuur daar mee omgaat.

 

Maar ik respecteer je lange antwoord 100% want elk positief bericht is welkom en leer je weer een stuk meer van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
en enkel wat meer emotioneel geworden en wat dichter op de mens en leef mee met dingen waar ik vroeger nooit een drol om gaf, en nog gekker ik pink soms zelfs een traantje weg met een echt irl drama op tv wat ik voorheen nooit deed

 

Hier herken ik wel wat in , heb dat zelf ook , maar woon nog steeds met veel plezier in Nederland .

Misschien dat het ook te maken heeft met ouder worden en het meemaken van treurige zaken in je direkte omgeving .

Het verschil tussen theorie en praktijk is mijn uitdaging .
Octagon SF8008 4K   Edision Primo IP S2  Dr.HD F16  

1.8 m ChannelMaster Offset in tuin 53º E - 45º W Jaeger SMR 1224 Usals met 5 Lnb wisselaar 2x Ka - Ku - C band Lin / Circ

1.2 m Echostar Offset  aan schuur  53º E    34.5 W   Twoteck Twinrotor met 3 Lnb wisselaar Ku - Ku low - Ka

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Penthe,

 

ik herken het helemaal hoor.

Ik heb zelf verschillende jaren in duitsland gewoond. Het gaat daar een stuk langzamer als in het nederlandse.

In het begin moest ik echt wennen, daar ik de nederlandse gejaagdheid had.

Die gasten daar werden zo een beetje crimineel van mij, altijd maar rap rap in de weer.

Na verloop van tijd ga je inderdaad in het ritme leven van je omgeving en kom je erachter dat het een stuk makkelijker is en men eigenlijk net zoveel bereikt. (zonder er een maagzweer van te krijgen)

 

Nu ben ik weer een paar jaren terug in nederland en moet nu nog steeds wennen aan onze immer rennende cultuur.

Soms verlang ik weer met weemoed terug...

Ondertussen ben ik samenwonend met de liefde van mijn leven en zij is niet echter van plan om te verhuizen, ik denk dat ze graag rent <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Groeten, view

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
en enkel wat meer emotioneel geworden en wat dichter op de mens en leef mee met dingen waar ik vroeger nooit een drol om gaf, en nog gekker ik pink soms zelfs een traantje weg met een echt irl drama op tv wat ik voorheen nooit deed


Hier herken ik wel wat in , heb dat zelf ook , maar woon nog steeds met veel plezier in Nederland .
Misschien dat het ook te maken heeft met ouder worden en het meemaken van treurige zaken in je direkte omgeving .


Dat het ook met ouder worden te maken heeft vind ik wel logisch je leert door de jaren heen verliest je wilde haren en gaat ook steeds meer nadenken, misschien is het ook een combinatie van?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat je net zoveel bereikt blijkt wel ook al is het super relaxed en wordt er niet gejaagd, ik snap al dat rennen ook niet want volgens mij kan je meer werk verzetten als je relaxed bezig bent en dan heb je volgens mij ook meer controle over het geheel.

 

Maar het was ook mijn vrouw die aandrong om zo snel mogelijk uit Nederland weg te gaan omdat ze haar draai als Spaanse niet kon vinden in Nederland, haar echte reden en dat is die van mij eigenlijk ook altijd geweest is dat iedereen te gesloten was en daardoor geen echte open eerlijke conversaties mogelijk waren en daardoor er nooit klare oplossingen kwamen bij een eventueel probleem.

 

Nu is me wel opgevallen dat er toch steeds meer Nederlanders sinds de laatste 2 jaar meer en meer open gaan reageren waardoor discussies beter verlopen een hand schudden eerder gebeurd en alles morgen weer vergeten is door wederzijds begrip en dat vind ik zeer positief en heel erg prettig.

 

Ik denk dus niet negatief over mijn thuisland zoals topic al aangeeft maar de cultuur verschillen maken het lastiger te relativeren op bepaalde punten.

 

En als jou vrouw gelukkig is in Nederland hou je dat gewoon zo toch! <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...