Jump to content
Sign in to follow this  
waterpas

Schotelarm vervangen

Recommended Posts

De arm van een nog bijna nieuwe schotel is stuk, weet iemand een reken methode om het brandpuntafstand te berekenen zodat ik een nieuwe kan maken. Materiaal zat, maar ik weet niet de juiste lengte. Omdat ik niet zeker ben van de grootte en niet even kan meten (buitenland), is een indicatie van de armlengte voor een schotel van 90cm of 95 ook welkom. 85 cm weet ik

bvd, waterpas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest wanderer

Bijna nieuw? --> garantie!!!

Mijn advies niet liggen klooien met alle afstel-ellende van dien, maar gewoon een nieuwe soortgelijke schotel aanschaffen, desnoods tweedehands (tekoop topic?)!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valt wat voor te zeggen wanderer, maar ik heb het zelf verkloot en dat is daag garantie. Daar komt bij, ze staat in de tuin, dus afstellen is te doen en ik vind het leuk om wat te hobbyen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

heb je de oude lnb-arm niet meer? en om wat voor schotel gaat het? zoals je aangeeft is het ook wel prettig om zoiets zelf op te lossen, inderdaad materiaal zat te vinden.

 

groet wiljo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waterpas,

Indien je kan melden wel merk en type schotel jij hebt/had, dan is er misschien wel iemand die een vergelijkbare schotel heeft.

Dat maakt het eenvoudiger om de correcte arm lengte te bepalen.

 

Wat de berekening betreft;

voor een primefocus is er een redelijk eenvoudige methode, die kan ik wel voor je opzoeken, voor een offset schotel weet ik niet of er een eenvoudige methode bestaat, ik denk van niet.

update:

http://www.geo-orbit.org/sizepgs/tuningp4.html

 

Dus, laat even iets weten over je huidige defecte schotel.

 

gamgra

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor je reactie tot zover gamgra, (interessante link) het is een offsetschotel en merkloos, dus ik weet verder eigenlijk niets. De grootte, daar zit ik niet te ver naast, maar zoals ik al eerder schreef, ik kan niet even meten en dat is natuurlijk wel waar het om draait.De arm heb ik niet meer, maar het was, zoals ze dat noemen, keuken profiel rechthoekig 55x22mm. De ontvangstmogelijkheden zijn niet optimaal vanwege de lokatie. Op het moment gebruik ik een zware draaibare (1w,5o,16o 19,2o) die in wat eens een boom was is gemonteerd. Misschien kan ik volgende week 'n foto plaatsen van de constructie zoals de arm voorheen gezeten heeft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou er niet mee gaan klooien. Een naamloze schotel is voor een paar euro te krijgen en merkschotels bij een dumpzaak idem. Bespaart je een hoop ellende.

Ben trouwens benieuwd naar je foto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn inderdaad nogal een aantal variabelen :

a: de hoek die de arm maakt t.o.v. de schotel

b: de lengte van de arm

c: de hoek die de lnb maakt t.o.v. de arm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lengte schotelarm

Zo'n twee weken geleden vroeg ik hier om de lengte van een schotelarm voor een schotel van 95cm, die is inmiddels bekend, het brandpunt van een parabool is te berekenen maar dat is dan wat te theoretisch, omdat er nog een LNB-houder is die ook meedoet in de uiteindelijke positie voor de schotel. De armhouder was nog intakt dus er was een hoek bekend en de LNB-houder kon ook nog gebruikt worden. Voordat de arm kapot ging ,hingen er met een eigen gemaakte constructie met dank aan SMW 3 LNB's voor de parabool, (THOR, HOTBIRD, ASTRA1).THOR was enkel te zien totdat de bladeren kwamen, en hier had ik geen echt alternatief dus daarna geen beeld meer! Bang dat het te zwaar werd, had ik een verstelbaar staaldraadje, 2mm-stag, tussen schotel en LNB-houders geplaatst, dat laatste was m'n redding want nu had ik een indicatie omtrent de lengte! De rest is proefondervinderlijk in orde gemaakt en het werkt weer perfekt. De lengte langs de arm is, inclusief de LNB-houder;62cm en de afstand van de LNB tot de schotelrand, dus hier is geen schoteldiepte meegeteld is; 56cm. Een arm van watervast verlijmde multiplex, met onderwaterverf als bescherming! Ze ligt als reserve, op zolder te wachten op betere tijden.draaibare, mét THOR, in wat eens een boom was. De laatste twee grote takken zijn er dit voorjaar afgegaan omdat met veel wind de boel niet stil stond en het niet een bewegende schotel is die voor de bewegende beelden zorgt zoals jullie allen weten. De lokale situatie laat me geen andere keus, de bomen laten hier vooralsnog echt geen bos zien. Foto gaat niet?

waterpas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy