Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast wanderer

nieuwe kentekenserie

Aanbevolen berichten


Gast Deevie

In België is onlangs ook een nieuwe soort ingevoerd. Hierbij werd de volgorde van 3 tekens gevolgd door 3 cijfers omgewisseld.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik wist niet dat je op een kenteken digitale tv kunt ontvangen?????

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Einelijk kan ik dan nu mijn nieuwe rolls bestellen. Heb even gewacht tot het nieuwe kenteken er is. Dat ziet er dan beter uit. laugh

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

RDW > Persberichten > Persbericht 19 mei 2008

01-GBB-1: na 57 jaar verandert kenteken personenauto

 

Zoetermeer, 19 mei 2008

Vandaag verschijnt na 57 jaar een volledig nieuw kenteken op de personenauto’s. Verkeersminister Camiel Eurlings reikt samen met Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW, het eerste personenautokenteken uit met twee cijfers, drie letters en één cijfer. De energiezuinige Volkswagen Golf van de heer Antonides uit Ermelo draagt het kenteken 01-GBB-1. De uitreiking vindt om 11.00 uur plaats bij het Instituut voor Automobiel Management (IVA) in Driebergen.

 

Nieuwe combinatie na 57 jaar

Voor het eerst bestaat het kenteken uit twee cijfers, drie letters en één cijfer. Deze combinatie is in 2002 na onderzoek van TNO naar voren gekomen als de best te lezen en te onthouden combinatie. Vanaf 1951 gebruikte Nederland alleen tweetallen van letters en cijfers. 57 jaar later zijn alle geschikte kentekencombinaties hiervan op. Met de nieuwe combinatie kunnen ongeveer 3 miljoen voertuigen een nieuw kenteken krijgen. De RDW is onder meer verantwoordelijk voor het beheer van het kentekenregister en de afgifte en inname van kentekenplaten.

 

Unieke registratiewijze

Het kenteken is belangrijk voor de handhaving van verkeersveiligheid en de opsporing van criminaliteit. Via het kenteken zijn immers alle technische gegevens en de gegevens van de eigenaar/houder te achterhalen. Hierdoor kan die aangesproken worden op zijn weggedrag, de technische staat van zijn voertuig, de verzekeringsplicht, de APK-plicht en motorrijtuigenbelasting. Ook bij andere vormen van criminaliteit is het kenteken een goed hulpmiddel om de dader te achterhalen. Al met al een unieke registratiewijze waar het buitenland met bewondering naar kijkt.

Daarnaast speelt het kenteken en het kentekenregister een rol in ‘Anders Betalen voor Mobiliteit’. Daarom is het van groot belang om een betrouwbaar en fraudebestendig kentekenregister te hebben.

 

Goed vastschroeven

Omdat er zoveel afhankelijk is van het kenteken, vindt minister Eurlings het belangrijk dat iedereen de kentekenplaat goed vastzet om het risico van diefstal of verlies te verkleinen. “Er verschijnen regelmatig berichten dat steeds meer kentekenplaten gestolen worden. Dat is linke soep, dan moet je zelf nieuwe kentekenplaten aanvragen om niet op te draaien voor overtredingen die een ander met jouw kenteken begaat. Daarom zal ik deze nieuwe kentekenplaat extra goed vastschroeven.”

 

Verboden combinaties

In de nieuwe cijfer-lettercombinatie worden helemaal geen klinkers gebruikt. Ook de letter Y doet niet mee. Gebruik van klinkers maakt de kans op maatschappelijk onaanvaardbare of grievende lettercombinaties te groot. Ook worden de letters C en Q niet gebruikt, omdat deze letters teveel op een nul lijken. De W en O staan alleen als eerste letter op de plaat van een caravan, aanhangwagen of een oplegger. Daarnaast worden ook de zes lettercombinaties GVD, NSB, TBS, LYK, SS en SD niet gebruikt.

 

tijdslijnkentekenplatenweb.jpg

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Na 57 jaar nieuwe kentekens, zegt het artikel.

Waarschijnlijk gaat het dan alleen om de cijfer/letter-combinatie, want ik meen mij te herinneren dat de Nederlanders vroeger met een donkerblauw/wit nummerbord rondreden. En ik ben bijlange nog geen 57 !

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Ome Peter

Vind dat Polen een goed kenteken registratie systeem er op na houd

 

Je krijgt een kenteken vaanvan de eertse 2 of 3 letters zijn uit welk deel je van Polen komt

 

In Oostenrijk is het nog makkelijker

 

Koop je je eerste auto dan krijg je een je een kenteken wat je je hele leven bij je draagt,Koop je een andere auto is het een kwestie van kenteken plaat overplaatsen en melding ervan maken,Ook daar staan de eerste 2 letters voor waar van welk deel van oostenrijk afkomstig bent

 

Vind dit toch heel wat makkelijker

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat een kolder al die nieuwe combinaties na zoveel jaar.

Doe het net als in Duitsland, kenteken op naam en voor het leven en per woonplaats. Dan hoef je nooit meer te wijzigen. En zet dan voorop de auto een witte plaat en achter geel, dan zie je ook nog of de auto naar je toekomt of van je af rijd. Makkelijk voor de hermandad :D

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Sjaak, In duitsland bestaat het kenteken voor het eerste deel uit de streek, regio of stad waar de wagen is geregistreerd.

Bijvoorbeeld B voor Berlijn.

Het 2e gedeelte is voor de tijd dat de wagen op je naam is geregistreerd. Wanneer je de wagen verkoopt vervalt het kenteken, en wordt het voor 6 maanden geblokkeerd.

Ik heb zelf een "oud" kenteken van mij een tijdje later op een "eend" teruggezien.

 

De kentekens worden dus niet voor het leven uitgegeven in Duitsland.

Dit is meen ik wel het geval in Belgie.

Daar zie je splinternieuwe wagens rondrijden met oude, bijna onleesbare!!! kentekenplaten met 20 gaten van oude bevestigingen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast Rob út Fryslân
Origineel bericht van: matthew_be_wvl
Waarvoor staan TBS en SD dan?


SD is iets uit de 2e wereldoorlog.
Tegenwoordig noemt men dat verkeers/parkeerpolitie.

TBS wil zeggen dat je Ter Beschikking Sat4all staat. :D

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

De kenteken platen beginnen dus met een G, ik begrijp dat het niet kan beginnen met de volgende letters

A = koninklijk huis

B = vracht of bestel wagens

C = corps diplomatiek

E = klinker ( anders krijg je mischien rare woorden )

maar waar worden de D en de F voor gebruikt ???

 

Salu2, D.Quijote

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.