Ga naar inhoud


Wat is OSCAM?


Aanbevolen berichten

  • Beheerder

OSCam is een softcam, software die wordt gebruikt om versleutelde, digitale zenders te kunnen bekijken op een settopbox (ontvanger), als alternatief voor een conditional access module (CAM). Van OSCam is, in tegenstelling tot andere softcams, de source code vrij beschikbaar (oftewel open source), vandaar de naam Open Source Conditional Access Module. OSCam is gebaseerd op de al eerdere bestaande, maar niet zo bekende MpCS. OSCam kan de rol van softcam en cardserver vervullen, in tegenstelling tot enkele pure softcams.

 

Ondersteunde hardware

 

Voor de volgende types set-top-boxen (ontvangers) zijn gecompileerde (binary) versies van OSCam beschikbaar:[1]

mips pc powerpc arm sh4 mips-freetz x86_64-pc-linux powerpc-tuxbox (Dreambox oud, "enigma") arm-dockstar sh4-amino mips-freetz7390 i386-pc-linux powerpc-tuxbox-old arm-coolstream sh4-qboxhd mips-azbox mips-tplink mips-wrt54g mips-fonera2 mips-tuxbox mips-tuxbox-oe mips-tuxbox-oe15 (Dreambox nieuw "enigma2", VU+, ClarkeTech)

 

Daarnaast is het voor veel hardware mogelijk zelf een versie te compileren, met een bijbehorende toolchain. Deze kan daarna op de box in de daarvoor bedoelde directory geplaatst worden, meestal is dat /usr/bin of /bin. Met het commando chmod 700 wordt ervoor gezorgd dat het bestand uitgevoerd kan worden. OSCam kan ook automatisch worden opgestart, hiervoor moet een procedure worden gevolgd die verschilt per image (firmware).

Veel niet-officiële images (firmware) voor set-top-boxen (ontvangers) leveren OSCam als uitbreiding mee, er hoeft dan geen binary gedownload te worden of zelf gecompileerd te worden.

 

Basics

 

OSCam bestaat uit een aantal onderdelen, te weten:

  • cardserver
  • softcam
  • webinterface
  • monitor-interface
Cardserver

 

OSCcam kan smartcards van providers gebruiken. Het is hiervoor is wel nodig dat de ontvanger (of PC) een generieke smartcard-lezer heeft. Een kaart die via een conditional access module (CAM) en eventueel via de common interface (CI) is aangesloten kan niet benaderd worden door een softcam.

Voor elke smartcard die in een kaartlezer geplaatst is, kan OSCam als cardserver geconfigureerd worden. Dat wil zeggen dat OSCam de smartcard kan gebruiken voor ontsleutelen van uitzendingen en dat OSCam de smartcard kan bijwerken met gegevens van de provider.

Hoewel er veel verschillende soorten smartcards en encryptie-methodes zijn, kan OSCam inmiddels met de meeste soorten omgaan. Ondersteunde encryptie-methodes zijn:[2]

  • Seca (MediaGuard)
  • Viaccess
  • Irdeto
  • Videoguard
  • Conax
  • Cryptoworks
  • NagraVision
De cardserver van OSCam doet niets anders dan informatie uitwisselen met de kaart. Het plaatsen en instellen van een smartcard levert op zich nog geen ontsleuteld beeld op, daarvoor moet ook het softcam-onderdeel ingesteld worden. Voor iedere kaart wordt door OSCam een aparte cardserver gestart, die terug is te vinden in de webinterface. OSCam bedient hierbij de eigen ontvanger (dit wordt dvbapi genoemd) en eventueel softcams op andere ontvangers. Beiden worden in OSCam "users" genoemd, er wordt weinig onderscheid gemaakt tussen de eigen ontvanger en een andere ontvanger. Voor elke "user" wordt door OSCam een eigen afhandelaar gestart, die terug is te vinden in de "status" pagina van de webinterface.

 

Softcam

 

Het softcam-onderdeel van OSCam zorgt ervoor dat versleutelde kanalen daadwerkelijk ontsleuteld worden, met behulp van een cardserver op het eigen apparaat (dat zal dan meestal ook OSCam zijn) of een cardserver op een ander apparaat. OSCam noemt dat respectievelijk een "local card" en een "proxy".

 

Webinterface

 

OSCam is voor een groot deel met een internet-browser te volgen en in te stellen. Het omvat een algemene "status"-pagina waarop in één opslag de belangrijkste zaken te zien zijn, een aantal pagina's waarop configuratie-items zijn in te stellen en een generieke configuratie-file-editor waarmee andere configuratie-items zijn aan te passen.

 

Monitor-interface

 

Via de monitor-interface kan een daarvoor bedoeld programma op een PC (met Windows) of Android PDA informatie opvragen van OSCam en bepaalde instellingen aanpassen.

 

Configuratie

 

OSCam gebruikt een aantal configuratie-files in één bepaalde directory. Welke directory dat precies is, wordt aangegeven bij het compileren en normaal gesproken wordt door de image-bouwer daar een goede locatie voor uitgezocht. Door OSCam met de -h optie op te starten, kan men zo nodig achterhalen welke directory daarvoor gebruikt wordt. Met de -c optie kan ook een andere directory opgegeven worden.

 

Referenties

Bron: Wikipedia aangepast door wiz
referentie link 2 aangepast

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...