Ga naar inhoud


LNB bliksem


matthijs12

Aanbevolen berichten


  • Moderator
58 minuten geleden zei matthijs12:

Zijn er opties voorhanden om dit te voorkomen?

Bliksem afleider monteren en mast aarden.

 

Alternatief, antenne verplaatsen van het dak naar de tuin.

 

Maar tegen een directe inslag helpt niet veel.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dit eens gehad met een aantal professionele LNB's vlak bij elkaar. Er was geen schade aan de uitgangskant of voeding maar de versterking was dik 10 dB te laag. Ik vermoed dat de FET's aan de ingang door het hoge elektrostatische veld de geest hebben gegeven.

 

Als dat het is lijkt me daar bijzonder weinig aan te doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij matthijs is de horizontale polarisatie weggevallen.
Het ziet er inderdaad uit dat er geen spanning op de coax is gekomen en dat het elektrostatisch veld de oorzaak is. Het enige wat daar aan te doen is om bij onweer in de buurt, je satellietontvanger uit te schakelen.

In Duitsland worden in tegenstelling tot Nederland wel eisen gesteld aan een (schotel)antenne op het dak i.v.m. blikseminslag. Binnen bepaalde grenzen is er geen gevaar voor blikseminslag op een schotel, zie de bijlages:

Ik denk dat de goedkoopste oplossing is dat je verder geen actie onderneemt en gewoon een nieuwe lnb koopt of op voorraad neemt. Verder is schade door bliksem meestal verzekerd bij de opstal en inboedelverzekering voor het geval het om veel schade gaat.

 

Abstaende_Erdung-Blitzschutz_Satanlage.png

Antenne mit und ohne getrennte Fangeinrichtung.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Mooie afbeelding Sprietje! Er is in grote lijnen te zien hoe ook in Nederland de methode van bliksembeveiliging is veranderd. Vroeger was hier de NEN 1014 waarbij alle metalen objecten aan elkaar en de bliksemafleider werden verbonden. Sinds jaren geldt nu de NEN-EN-IEC 62305. Nu wordt een object zoals een ventilatie systeem of een schotel bij voorkeur niet aangesloten op de bliksemafleider maar wordt gewerkt met vrijstaande opvangers (linker afbeelding). Deze beschermen als een paraplu een bepaald gebied eromheen. Op platte daken van bedrijfshallen zijn vaak massa's van die opvangers zichtbaar.

 

Het voordeel van de nieuwe norm is dat bliksemstromen in principe niet door andere systemen lopen maar alleen door hiervoor bestemde geleiders en evt. de staalconstructie. De lastigheid doet zich praktisch voor dat sommige objecten simpelweg te dichtbij de bliksemafleider staan of lopen. In dat geval wordt de scheidingsafstand eis niet gehaald en moeten deze toch hard verbonden worden omdat hierdoor vonkoverslag dreigt en dat is zeer zeker ongewenst.

 

In de praktijk wordt verreweg de meeste schade veroorzaakt door bliksem deelstromen in kabels waardoor hierop aangesloten apparatuur defect raakt. Het loskoppelen van apparatuur tijdens onweer heeft daarom wel zin. Een "echte" bliksemafleider heeft nauwelijks praktisch nut om deze schade te voorkomen of beperken. De hoofdfunctie is het voorkomen van brand. Om apparatuur te beschermen is potentiaal vereffening en overspanningsbeveiliging van toepassing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...