Ga naar inhoud


België maakt overstap naar DVB-T2


Aanbevolen berichten

http://www.totaaltv....aar_DVB-T2.html

 

België maakt overstap naar DVB-T2

 

 

Het Belgische digitale etherplatform wordt vanaf volgend jaar opgewaardeerd naar de vernieuwde DVB-T2 technologie. In het eerste kwartaal van 2013 start netwerkbeheerder Norkring met DVB-T2 uitzendingen.

 

Op dit moment maakt Norkring nog gebruik van de DVB-T technologie die ook in Nederland bij Digitenne gebruikt wordt. De overstap naar DVB-T2 zorgt erover dat de beperkt beschikbare bandbreedte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Elk land krijgt volgens internationale richtlijnen slechts enkele frequenties toegewezen die men voor digitale televisie mag gebruiken. Hierdoor een tv-aanbieder die van digitale ethertelevisie gebruik ten opzichte van concurrenten die van andere uitzendplatformen gebruik maken minder tv- en radiozenders doorgeven.

Meer bandbreedte met DVB-T2

Door gebruik te maken van de nieuwste uitzendtechnologie DVB-T2 gebruikt men de beschikbare bandbreedte efficiënter zodat men meer via dezelfde bandbreedte meer tv- en radiozenders kan uitzenden. Zodoende kan men ook HD-kanalen digitaal via de ether uitzenden. Steeds meer Europese landen maken – mede hierdoor – de overstap naar DVB-T2.

 

Telenetstart met ethertelevisie

Norkring beheert in België digitale etherfrequenties die in Vlaanderen en Brussel te zien zijn. Naast de Vlaamse publieke omroep VRT heeft ook Telenet een licentie om commerciële televisie via de ether uit te zenden. De omschakeling naar DVB-T2 lijkt voor Telenet het startschot te worden om daadwerkelijk met een commercieel op consumenten gericht tv-aanbod via de ether te gaan komen. Telenet is echter karig met het verstrekken van informatie over dit nieuwe aanbod.

 

Nieuwe apparatuur noodzakelijk

Om DVB-T2 te kunnen ontvangen is nieuwe ontvangstapparatuur nodig. De nu gebruikte digitale decoders kunnen alleen DVB-T signalen ontvangen. Datzelfde geldt voor televisietoestellen met ingebouwde DVB-T tuner. Alleen de nieuwste tv-modellen van enkele fabrikanten zijn voorzien van een voor DVB-T2 geschikte tuner. Omdat in België er nog geen commercieel platform voor digitale ethertelevisie is kan men de omschakeling makkelijker maken dan in Nederland het geval is.

 

VRT pas later naar DVB-T2

De aankondiging van Norkring dat men het gehele netwerk naar DVB-T2 gaat opwaarderen betekent dat ook de etheruitzendingen van de VRT op termijn naar DVB-T2 zullen overschakelen. De verwachting is dat dit pas op een veel later moment gaat plaatsvinden. Eerst gaat Norkring de frequenties die voor commerciële televisie gebruikt worden naar DVB-T2 overplaatsen. Wanneer VRT daadwerkelijk DVB-T2 gaat gebruiken kan men alle tv-kanalen wel in tv-kanalen in HD-kwaliteit via de ether verspreiden. Ook kunnen VRT en Telenet na de omschakeling naar DVB-T2 de televisiekanalen die in SD worden uitgezonden met een betere beeldkwaliteit aanbieden.

 

Einde ontvangst VRT in Nederland bij DVB-T2

Vanaf het moment dat de VRT in DVB-T2 gaat uitzenden kunnen Nederlandse Digitenne-kijkers in het grensgebied met België niet meer naar de VRT-kanalen via Belgische uitzendmasten kijken. Alleen als men nieuwe ontvangstapparatuur aanschaft kan men wel blijven kijken. Dat is vooral van belang voor het nieuwe derde VRT tv-kanaal Ketnet. Deze wordt in Nederland niet via Digitenne aangeboden. In de grensstreek kan men wel naar Ketnet kijken via de Belgische etherfrequenties die de VRT via het Nordkring DVB-T netwerk gebruikt.

 

 

 

Nu Nederland nog!?

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites


Dit nieuws heeft mij zeer verrast omdat er al sprake leek te zijn van het opgeven van het Telenet DVB-T product. De oorzaak was de tegenvallende binnenshuis dekking van DVB-T. Hierdoor kwam de verdere uitrol van DVB-T in een impasse. Omdat er nog geen betalende kijkers zijn is een migratie naar DVB-T2 geen enkel probleem. Dat is het voordeel als je op een later moment in nieuwe technologie stapt. Het is al eerder geschreven dat KPN een enorme hoeveelheid decoders moet ruilen of eerder moet beginnen met duurdere boxen uitleveren. Omdat KPN interactieve TV als product verkoopt voor klanten die meer willen lijkt er weinig prikkel om het netwerk om te bouwen. De situatie in Duitsland is zomogelijk nog veel ernstiger. Daar zijn de commercielen aanvankelijk met illegale subsidie ingestapt maar alleen in de dichtbevolkte gebieden. Ik lees op internet dat ze daar ook nog geen plannen hebben voor ombouw, er zijn wel testuitzendingen geweest. De kosten van het migreren zijn daar ook een struikelblok plus het feit dat de commercielen met grote waarschijnlijkheid afhaken. Of ze houden voor weinig geld alleen SD kwaliteit aan. Het is nu al zo dat alleen in de gebieden waar alle zenders te ontvangen zijn van een redelijk succes gesproken kan worden. Wat voor toekomst zit er voor Duitsland in DVB-T2 als je alleen de publieke zenders zou kunnen ontvangen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Zweden en Denemarken is er ook een overstap geweest naar mpeg4 zoals het in de zweedse volksmond heet. In DK kan je sinds januari alleen nog maar mpeg4 ontvangen... Mensen (in beide landen) met een Boxer abonnement (vergelijkbaar met het digitenne aanbod in NL, maar in mijn ogen beter) konden een nieuwe box krijgen voor 1 kr als ze hun abo verlengden... In de meeste tv's zit nu overigens een mpeg4 module (in scandinavie)... De kijkers naar het gratis pakket moesten helaas een nieuwe decoder kopen en zijn daar al snel omgerekend ca 70 tot 100 euro voor kwijt... Jammer dat de levensduur van je apparatuur op die manier wel heel erg kort is.

- VU+ Ultimo 4K met 1x DVB-S2 FBC Twin + 1x DVB-C/T2 Dual tuner met VTI icm 2x een CityCom 2000 CCA850 voor Thor 1W en Astra 19.2Ost
 

 

Missachtet wird, was es umsonst gibt  (Else Pannek)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat de levensduur van de hardware kort is geworden was in een eerdere discussie al naar voren gekomen. De tijd dat we meer dan een halve eeuw met dezelfde ontvangers TV konden kijken is helaas voorbij. Boxer was toch direct in MPEG4? Dat nu de publieke omroep ook in MPEG4 uitzendt is dikke pech voor mensen met een iets oudere platte TV met ingebouwde DVB-T ontvanger, die worden weer gedwongen met een settopbox te kijken. Balen als je een mooie B&O TV hebt staan. Of hebben ze daar een upgrade voor uitgebracht?

Link naar reactie
Delen op andere sites

de naam telenet die de ether zou bedienen klonk NIET als muziek in de oren.als het zover is,zullen ze wel weer hun eigen hardware (zoals kabel) gebruiken.ik ben nu wel benieuwd of je zuiver zal kunnen abonneren op dvb-t2,of als het in combinatie zal zijn met andere abonnementen.

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ging juist een nieuwe tv aanschaffen, dit met ondersteuning van dvb-t voor enkele opnamens die op de vrt1 gebeuren, nu er de dvb-t2 aan komt zo rond 2013 zal ik moeten wachten tot wanneer er eens een tv zal uitkomen die dit heeft en kan opnmen op hdd, want samsung zou normaal niet werken hier in belgie met dvb-t laat staan type 2 tel samsung servicedesk.

 

Samsung richt zich volledig op Nederland, duitsland, frankrijk, sweden noorwegen voor digitale uitzendingen via dvb-t ontvangst.

 

Met mijn oude samsung ook veel beloftes gekregen dat dit zou werken ja nada, tot er hier op het forum zei zet deze op nederland en het werkt, ok klopt maar niet heel snel! Het lijkt erop dat ze hier in belgie een ander soort dvb-t uitzenden!? weet iemand dit?

 

ALs telnet uitkomt met ontvangs via dvb-t dan zou ik wel geinteresseerd zijn natuurlijk hang het af van het prijskaartje en geen bijkomende boxen!

 

homer

aangepast door Homer

80cm Schotel smart twin lnb tvv Vu+ 1Terab

 

Onlangs overgestapt naar Belgacom Tv

Link naar reactie
Delen op andere sites

Boxer was toch direct in MPEG4?

 

Nee Boxer Sverige en DK niet...

SE: op 1 februari 2010 gingen de eerste 2 zenders over op Mpeg4... namelijk Canal7 en Axess tv. In Juni werd er gemeld dat er steeds meer zenders overgaan naar mpeg4 en dat je nieuwe apparatuur nodig hebt om deze te kunnen ontvangen ook zou tegen het einde van dat jaar (2010) de eerste HD zender via dvb-t uitgezonden worden... alleeen in mpeg4.

 

In DK zijn de laatste zenders omgeschakeld van mpeg 2 naar mpeg 4 in januari dit jaar.

- VU+ Ultimo 4K met 1x DVB-S2 FBC Twin + 1x DVB-C/T2 Dual tuner met VTI icm 2x een CityCom 2000 CCA850 voor Thor 1W en Astra 19.2Ost
 

 

Missachtet wird, was es umsonst gibt  (Else Pannek)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hoop ik ook, ik zie hier binnen handbereik VIJF afstandbedieningen liggen, en met het jaar groeit dit aantal... :cry:

 

Eddy Vl

 

Hier 8 en een dect telefoon :D

Groeten Willy

 

 

Luister naar ieders kritiek maar behoud je eigen oordeel (William Shakespeare)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gene,

 

Het gaat niet enkel over de afstandbediening, maar bij elke afstandbediening hoort telkens een TV-toestel of een bijhorend kastje.

En dan heb je een TV met DVB-T ingebouwd, en dan kan je er nog maar eens een kastje voor bij kopen. (en hier heb ik wel 4 TV's)

 

En dan helpt Harmony niet...

 

Eddy Vl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...