Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Roger Vdheijden

Waarom kanaal 29 sterker t.o.v. kanaal 55 uit Düsseldorf

Recommended Posts

Guest Roger Vdheijden

Ik haal een heel aantal zenders uit Düsseldorf. Daarvoor heb ik een buitenantenne op de schoorsteen gemonteerd. Het valt me echter op dat kanaal 29 (RTL/RTL2/Super RTL/VOX) een stuk sterker naar binnen komt, dan kanaal 55 (SAT1/ProSieben/Kabel eins/N24). Hoe kan dit? Beide kanalen hebben volgens de specs hetzelfde zendvermogen (50 kW), vertikale polarisatie, komt van dezelfde zendmast, etc.

 

Iemand enig idee?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Drs. IJzerbout

1) Kanaal 55 heeft een hogere frequentie dan kanaal 29 en heeft daardoor meer demping over het af te leggen trajekt.

 

2) Je antenne is niet breedbandig genoeg en heeft een lagere versterking op hogere frequenties.

 

3) De coax-kabel die je gebruikt heeft een hogere demping voor hogere frequenties.

 

4) Je ontvanger heeft een lagere gevoeligheid voor hogere frequenties.

 

5) een combinatie van 1 / 2 / 3 en 4

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Het zal waarschijnlijk aan punt 1 liggen. De gebruikte antenne is de KPN buitenantenne (Funke DSC 300, gratis gekregen van KPN). Ik zou mogen veronderstellen dat de antenne breedbandig genoeg zou moeten zijn (is immers voor DVB-T ontworpen). De COAX kabel is een 110db kabel met 4-voudige afscherming, speciaal geschikt voor o.a. DVB-S/T. De gebruikte ontvanger is de standaard Topfield TF6000COK van KPN. Ik vermoed dus dat het aan de hogere frequentie van kanaal 55 ligt...had ik zelf eigenlijk ook wel kunnen verzinnen. ;-) Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Ik heb nog eens wat verder onderzoek gedaan en toch snap ik het niet. Dit ontvang ik momenteel uit Düsseldorf:

 

Kanaal 29 - 538 MHz (RTL, etc.) +/- 50% signaalsterkte

Kanaal 52 - 722 MHz (CNN, etc.) +/- 90% signaalsterkte

Kanaal 55 - 746 MHz (ProSieben, etc.) 0% (soms 10%) signaalsterkte, soms beeld, soms niet, veel storing.

Kanaal 57 - 762 MHz (WDR-Dortmund / Essen) 100% signaalsterkte

 

Hoe kan het in godsnaam dat kanaal 55 zó verschrikkelijk slecht binnen komt? 20 MHz eronder en erboven is perfect signaal, terwijl het van dezelfde zender komt. Ik gebruik een Topfield TF6000COK met softwareversie 1.50. Daarnaast gebruik ik de standaard KPN (Funke DSC 300) buitenantenne op de schoorsteen. Ik heb echter ook al met een andere ontvanger getest (Firmware versie 1.46) en de reguliere KPN (Funke DSC 250) binnenantenne op het dakraam en exact hetzelfde resultaat. Het ligt dus blijkbaar niet aan de hardware. Hoe kunnen kanaal 52 en 57 zo krachtig doorkomen en kanaal 55 niet... Ik zou haast zeggen dat aan de zendende kant iets niet 100% in orde is.

 

Zijn er andere lezers uit oostelijk Zuid-Limburg die wellicht hetzelfde ervaren? (Die kanaal 55 wellicht wel ontvangen, maar wel significant minder goed als 52 en 57).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Drs. IJzerbout

Het kan veel uitmaken.

 

Je zit misschien niet op dezelfde zender te kijken. Reflecties kunnen een rol spelen. En vooral de breedbandigheid van je antenne en ander ontvangst materiaal.

 

Bij mij is het nog veel erger.

Ik ontvang kanaal 59 goed. Kanaal 64 matig. Komt 100% van dezelfde zender.

Het probleem is een berg met bomen tussen het traject.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Digitenne boeket 1 zit in Limburg op kanaal 54, er is kans dat die de ontvangst op kanaal 55 hindert. Misschien kan je je antenne opstelling of -richting op minimale ontvangst van kanaal 54 aanpassen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Tsja, ik zit inderdaad slechts 4 kilometer van de KPN Digitenne mast op De Beitel in Heerlen. De antenne op de schoorsteen (noodzakelijk om Düsseldorf te ontvangen, 63 km volgens Google Earth) heeft rechtstreeks zicht op de Digitenne mast. De Funke DSC-300 is overigens op Düsseldorf gericht, omdat Heerlen en Aken sowieso naar binnen knallen. Storing vanaf kanaal 54 is dus heel goed mogelijk. :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Tsja, frusterende is echter dat kanaal 29 (RTL Television, RTL2, etc.) en kanaal 55 (SAT1, Kabel 1, etc.) de belangrijkste kanalen waren om uit Düsseldorf te halen (en dus een buitenantenne te installeren). DVB-T uit Aachen haal ik met nagenoeg 100% signaal binnen op de binnenantenne, maar daarop zitten alleen de publieke zenders. Kanaal 29 komt redelijk binnen (+/- 50%), maar kanaal 55 nagenoeg niet... De andere kanalen, zoals VIVA, Tele5, Eurosport en ook WDR-Dortmunt/Essen...dat komt prima door uit Düsseldorf (90 á 100% signaal), maar die zenders had ik juist niet nodig. :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Drs. IJzerbout

Dan probeer een antenne te gebruiken die aan het einde van de band een hoge versterking geeft.

Als er je veel aan gelegen is, kun je ze ook stacken. Maar dat is optisch niet ideaal bovenop het dak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Stacken? Dat zegt me 1-2-3 niks. Wat zou ik dan moeten doen?

 

Een Yagi antenne zou het probleem waarschijnlijk oplossen, maar die zijn toch altijd al iets groter en opvallender. Zo'n speciale DVB-T antenne was ideaal, omdat deze nauwelijks opvalt aan de schoorsteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Drs. IJzerbout

Ohh, ik dacht dat je al een yagi gebruikte. Speciale dvb-t antennes zijn er niet. De antenne weet namelijk niet wat ie ontvangt. Voor een antenne maakt het niets uit of het nou digitaal of analoog is. (dit is uitsluitend marketing sniksnak)

 

Als je geen goede ontvangst hebt kun je 2 (of meer) yagi´s koppelen. Plaats je ze naast elkaar op een bepaalde afstand dan wordt de horizontale openingshoek kleiner en de versterking hoger.

Plaats je ze onder elkaar dan wordt de vertikale openingshoek kleiner en de versterking hoger.

 

Maar dit is iets voor specialisten. En wel zeer duidelijk zichtbaar op je dak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het ligt 100% zeker aan kanaal 54 van Digitenne. Zelf heb ik deze situatie ook. De mast van Hengelo zendt op 2 km afstand uit op de kanalen 22 en 28 waarbij de gewenste kanalen 21 en 29 enorm veel last hebben van deze nabuurligging. Mijn ervaring met Topfield is dat het tot 30 dB niveauverschil nog net gaat (met vermindering van %kwaliteit). Het beste is twee antennes naast elkaar te plaatsen/stacken waarbij de afstand tussen de antennes de uitnulling van Heerlen realiseert. Dit lukt alleen als Düsseldorf niet precies achter de Heerlen mast ligt. De uiterste oplossing die ik zelf gebruik om van 40 dB verschil naar 30 dB te gaan is een heel scherp filter. Dit is echter alleen met meetapparatuur zelf te bouwen, dan is een schotel gemakkelijker...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou goed kunnen dat een sperfilter helpt. Maar die zijn helaas niet in de gemiddelde satshop zomaar te koop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zit hier in Elsloo en heb sinds kort het zelfde probleem.

Had eerst de Yagi op de schoorsteen staan maar aangezien ik hier de enige was met wat op de schoorsteen en met al die onweren (Bliksems ) heb ik hem op zolder geplaatst en heb nu ook minder signaal en dus soms geen ontvangst op 55.

Ga hier trouwens volgens mij recht over Sittard heen had daar voorheen geen last van, en de ontvangststerkte van de yagie en de funke en de kpn binnen antenne ontlopen elkaar niet zo veel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Roger Vdheijden

Het is dus allemaal domme toeval. Ten eerste dat ik behoorlijk kort op de KPN antenne zit (4 km.) en daarnaast dat de voor mij belangrijke zenders uit Düsseldorf direct naast een gebruikt kanaal op de KPN antenne zitten. Gistermiddag was bijv. totaal geen ontvangst op kanaal 55 mogelijk vanuit Düsseldorf. Af en toe een beeldje, maar geen bewegend beeld en geen geluid. Vanmorgen om 10u werkt het wel gewoon...zo'n 10% ontvangst (groene balkje bij selectie zender) en opzich prima beeld. Pak ik kanaal 57, eveneens uit Düsseldorf, dan komt die altijd met volle 100% binnen. Blijkbaar moeten de condities vanuit Düsseldorf echt optimaal zijn, wil kanaal 55 sterk genoeg zijn om de overlast van kanaal 54 weg te werken.

 

Kanaal 57 (100% signaalsterkte uit Düsseldorf) geeft overigens aan dat de "simpele" Funke DSC 300 buitenantenne voldoende is. Vanuit dat oogpunt is een Yagi niet eenst vereist, behalve dat de Digitenne antenne het verpest, door direct op een naastgelegen kanaal te zitten. :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy