Ga naar inhoud


Editie 25 - Mut@nt HD1100


Michel

Aanbevolen berichten

  • Beheerder

Satellietzaak.nl stuurde ons de HD1100. Dit is het kleine broertje van de eerder door ons geteste HD2400 van het merk Mut@ant.

 

Het betreft hier een eenvoudige Enigma2 ontvanger met een enkele (niet verwisselbare) DVB-S2 tuner, voor de verwende satelliet-tv kijker met een laag budget.

 

In de doos vinden we een Engelstalige gebruiksaanwijzing, een externe netvoeding, een prima HDMI kabel, een setje batterijen, de afstandsbediening en de HD1100 zelf.

 

Hier de unboxing video:

 

 

Aan de voorzijde van de HD1000 treffen we achtereenvolgens de stand-by toets, kanaal ˄/˅ toetsen, volume ˄/˅ toetsen, een eenvoudig 4 karakter LED display, een status LED en smartcard kaartlezer aan.

 

mutant_hd1100_voorkant.jpg

 

Aan de achterzijde van links naar rechts de LNB ingang, optische S/PDIF, HDMI, 10/100Mbit ethernet, 1 x USB 2.0, SCART en de aansluiting voor de externe netvoeding.

 

mutant_hd1100_achterkant.jpg

 

Verder laat de fabrikant ons nog middels een paar stickertjes even weten dat we het kastje niet open mogen maken, mits we recht op garantie willen behouden én men maakt duidelijk dat dit exemplaar de kwaliteitscontrole heeft doorstaan. Aangezien je binnenin het kastje eigenlijk niets te zoeken hebt, is dat verder ook geen probleem.

 

Omdat wij wél graag willen weten hoe de boel er van binnen uit ziet, hebben wij de HD1100 natuurlijk even open gemaakt.

Van binnen ziet het apparaat er precies zo uit als je zou mogen verwachten van een receiver in deze prijsklasse. Eenvoudige hardware van redelijk kwaliteit in een simpele behuizing. Ook in deze Mut@nt treffen we een anti-clone beveiliging aan, maar deze is van een nieuw type zonder batterij. Dat is in ieder geval positief. Belangrijk om te vermelden is het ontbreken van rubber voetjes aan de onderzijde. Opgepast op je hoogglans gelakte videomeubel dus!

 

binnekant.jpg

 

De afstandsbediening is zeker niet slecht voor een receiver in deze (lage) prijsklasse. Gemaakt van zwart vingerafdrukwerend kunststof, taps toelopend, logisch ingedeeld en redelijk goed met één hand te bedienen. de knoppen zijn 'stil' en de receiver reageert goed op de met de afstandsbediening uitgevoerde commando's.

 

ab.jpg

 

Het hart van de HD1100 bestaat uit een Broadcom BCM7358A1, een single core 500Mhz chipset die met een speciale bootloader ook geklokt kan worden op 751 Mhz. Dezelfde CPU treffen we ook aan in de Xtrend ET4000 en in de Gigablue IP Box, waar deze chipset standaard al op 751 Mhz draait.

Gewoon omdat het kan plaatsen wij dus ook die 'speciale' bootloader in de HD1100 en winnen zo (zonder enig merkbaar negatief effect) 251Mhz snelheid.

Verder 128MB flash en 512MB RAM. Allemaal niet heel spectaculair dus.

 

Denk overigens niet dat een HD1100 die (met standaard bootloader) theoretisch 2,6x langzamer is dan de HD2400 en het ook nog met een single core processor moet stellen, in de praktijk daadwerkelijk 2,6x langzamer is. Dat is namelijk absoluut niet het geval. Hij is weliswaar merkbaar trager in het menu, de zaptijden zijn ook merkbaar minder snel, maar nog steeds is het een vlotte enigma2 receiver. In ieder geval voelt alles zeker niet 2,6x trager aan.

 

We testen de HD1100 met OpenPli. Er is echter naast OpenPli ook een OpenATV image beschikbaar.

OpenPli booten totdat er beeld verschijnt duurt ongeveer 1 minuut en 4 seconden (met 751Mhz bootloader).

 

openpli_1.jpg

 

De netwerksnelheid bedraagt rond de 90Mbit/sec. Dat is prima voor een 10/100Mbit ethernet aansluiting.

 

Client connecting to 192.168.2.212, TCP port 5001
TCP window size: 43.8 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  3] local 192.168.2.11 port 35536 connected with 192.168.2.212 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0-10.0 sec   107 MBytes  89.8 Mbits/sec

 

In ieder geval is dit meer dan voldoende om Full HD materiaal te kunnen streamen.

 

Met OpenPli lukt het ons ook probleemloos om opnames te kunnen maken op een NAS, dus ook al kan je in dit model geen hard disk plaatsen of er een op aansluiten (eSATA), is een NAS een uitstekend alternatief. Heb je in de woonkamer een HD2400 (of andere Enigma2 receiver) staan en de HD1100 bijvoorbeeld in een slaapkamer, kun je de opnames die je in de woonkamer maakt ook zonder NAS probleemloos afspelen op de HD1100.

Ook timeshfting werkt op deze manier prima. Het afspelen van MKV, DivX en DVD-ISO is geen probleem.

 

Uiteraard kan je ook de diverse softcam's zoals CCCam en OScam downloaden en installeren en werkt daarmee zowel een originele CanalDigitaal of TVVlaanderen kaart als ook cardhsharing perfect.

 

De HD1100 is een van de weinige eenvoudige Enigma2 receivers die tijdens onze test 100% probleemloos werkt. De drivers zijn erg stabiel en de OpenPli software draait vrijwel foutloos. Het is tijdens onze testperiode (ruim 2 weken intensief testen) niet gelukt om de receiver te laten vastlopen.

 

Enig minpuntje is dat het ons niet lukte om in OpenPli de OpenOpera HBBTV browser te installeren. Tijdens installatie zien we helaas een foutmelding, waardoor we HBBTV ondersteuning niet hebben kunnen testen.

 

De beeldkwaliteit doet zeker niet onder voor de duurdere Enigma2 receivers.

 

Conclusie: De Mut@nt HD1100 is voor het geld dat je er voor betaalt een hele fijne receiver, zeker voor mensen met een klein budget of op zoek zijn naar een tweede of derde Enigma2 receiver voor een study of slaapkamer. De straatprijs bedraagt zo'n €125,00 en dat is voor wat je krijgt een meer dan faire prijs. Verwacht er op het gebied van snelheid en features geen wonderen van, maar de HD1100 is zeker een van de goedkoopste Enigma2 receivers!

 

Vanwege zijn uitstekende prijs/kwaliteit verhouding, 4 sterren voor deze Mut@nt HD1100!

4.png

 

Met dank aan Satellietzaak.nl voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar.

logo.png

 


 

Copyrights 2014 www.sat4all.com

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gezien dat er weinig verschil is tussen deze HD1100 en ET4000 (zowel in prijs als in hardware/features) kan ik wellicht mijn ervaring delen van HbbTV icm de ET4000 (zowel getest met OpenPLI als met ATV):

 

HbbTV heb ik (helaas) alleen kunnen testen op de Duitse zenders (de NPO zenders deden het niet) en kort gezegd: het werkt.

 

Maar..... het geheel werkt behoorlijk traag en zelfs met de 751Mhz bootloader is de performance niet om naar huis te schrijven. Het lijkt behoorlijk lang te duren alvorens de HbbTV weergave wordt gepresenteerd en hetzelfde geldt voor selecteren. De weergave van Internet Streams werkt wel naar behoren, maar voor de optimale gebruikersgemak met HbbTV zou ik eerder gebruik maken van zijn snellere broertjes.

Woonkamer : Xubuntu 8.04 met VDR 1.7.4 en WinTV NOVA-HD-S2 icm Reel Extension HD.

Slaapkamer : Een MediaMVP icm de vompserver v0.30 VDR plugin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Beheerder

Dat scheelt weinig tot niets. De zaptijden zijn vergelijkbaar met die van een DM800SE. Duidelijk langzamer dan de Formuler F1, die wat mij betreft de absolute zapkoning is.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

zap snelheid hangt ook geregeld van de skin af

en er is misschien toch beetje plaats voor een bepaalde schijf of ..stick voor opname intern te plaatsen

aangepast door smetje limb.BE

1x Dreambox 900UHD Openatv 7.4 2x  TRIAX 110 TDS 4x twin lnb 1x Channel Master 1.20

1x DREAMBOX 8000 HD pvr 1x Dreambox 800se  1x GIGABLU HD QUADPLUS  1x Sab unix triple 1x Xsarius Galaxy 4K  1x gigablue trio

1x Samsung UE65MU7070 4K Ultra HD Smart LED  1x Samsung  UE46F6650SSXXN led 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch een vraagje ,kan deze hdmi cec ondersteuning aan?

ik denk het wel  :)

deze heeft toch hdmi uitgang en draait op pli en daar zit toch die instelling in verwerkt

met dvi --> hdmi uitgang op vroegere modellen dat werkte niet 

1x Dreambox 900UHD Openatv 7.4 2x  TRIAX 110 TDS 4x twin lnb 1x Channel Master 1.20

1x DREAMBOX 8000 HD pvr 1x Dreambox 800se  1x GIGABLU HD QUADPLUS  1x Sab unix triple 1x Xsarius Galaxy 4K  1x gigablue trio

1x Samsung UE65MU7070 4K Ultra HD Smart LED  1x Samsung  UE46F6650SSXXN led 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...