Ga naar inhoud


Het Satelliet TV op de camping topic


Michel

Aanbevolen berichten

  • Beheerder

De eerste zonnestralen breken weer door, dus tijd om de caravan weer eens uit de stalling te halen.

 

Zoals de meeste campinggangers wel weten, kan je in Nederland voor de ontvangst van de Nederlandstalige zenders redelijk goed gebruik maken van Digitenne (DVB-T). Helaas is het nadeel van Digitenne dat je dit alleen in Nederland ontvangt en de ontvangst niet overal in Nederland mogelijk is. Om die reden blijft de satellietschotel, zeker voor de Euro-campingganger een heel interessant alternatief.

 

Nederlandse televisiezenders ontvang je op de camping in het grootste deel van (West-)Europa heel gemakkelijk met een 60cm schotel en een eenvoudige HD receiver. Er zijn ook kant en klare schotelsets verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik op de camping. Een dergelijke set is na een klein beetje oefening vrij gemakkelijk op te zetten. Zo mis je ook op vakantie nooit meer je favoriete programma's! In een camping set vind je vaak de satellietschotel, een statief, de ontvangstkop (Duo-LNB), kabel, stekkers, een eenvoudige DVB-S2 (HD) ontvanger en de CanalDigitaal of TVVlaanderen smartcard.

Met deze set ontvang je alle vrij te ontvangen zenders (FTA), maar desgewenst ook de betaalzenders van CanalDigitaal, waaronder de publieke omroep.

 

recreatieset.jpg


*Eenvoudige recreatieset

 

Op de camping hoef je alleen nog maar je schotel op een goede plek neer te zetten, uit te richten en de kabels aan te sluiten!

 

Een andere optie, die aanmerkelijk duurder is, kan een volautomatische schotel zijn. Een dergelijk systeem wordt meestal door een specialist op uw camper of caravan gemonteerd. Dit systeem zoekt de juiste satelliet geheel automatisch op en duurdere systemen kunnen zelf tijdens het rijden worden gebruikt. De grootste nadelen zijn vanzelfsprekend de hoge prijs en de standplaats. Daar dit systeem zich vast gemonteerd bovenop uw caravan of camper bevind, bent u afhankelijk van onbelemmerd 'zicht' op de satelliet vanaf uw standplaats.

 

megasat.jpg

* Volautomatisch systeem

 

Een ander alternatief is de zogenaamde vlakschotel. Deze is zeer geschikt voor op de camping en trekvakanties. Makkelijk mee te nemen daar de schotel en LNB één geheel vormen. Het bereik is alleen wat beperkter. Je moet vooraf goed uitzoeken welke minimale schotelgrootte nodig is voor je buitenlandse bestemming.

De vlakschotel is verkrijgbaar in diverse volautomatische en handmatig uit te richten varianten.

 

r6flat.jpg

 

De echte die-hard campingganger kan natuurlijk ook zelf een setje samenstellen.

Wat heb je nu eigenlijk precies nodig voor ontvangst van de Nederlandstalige zenders (CanalDigitaal of TVVlaanderen) op de camping?

  1. De schotel. Meestal volstaat een eenvoudige 60 tot 64cm schotel voor buismontage.
  2. Het statief. Hier wordt de schotel op geplaatst. Wij raden een statief aan dat je met haringen in de grond kunt verankeren.
  3. De LNB. Aan de raden is een Duo-LNB waarmee je zoals satellietpositie Aastra 19,2e en 23,5e kunt ontvangen.
  4. xx meter Coax kabel en 2 F-connectoren.
  5. Een eenvoudig kompas of appje op je smartphone.
  6. Een eenvoudig signaalmetertje. Deze verteld je weliswaar niet op welke satelliet je bent uitgericht, maar gebruik van een kompas samen met wat oefening, maakt uitrichten uiteindelijk een simpele klus.
  7. De ontvanger. Je kunt natuurlijk kiezen voor zo'n standaard ontvanger van CanalDigitaal, maar er zijn ook betere alternatieven (zie onze reviews).
  8. CanalDigitaal of TVVlaanderen smartcard (en afhankelijk van het type ontvanger mogelijk een CI module)

* Dit topic wordt steeds verder uitgebreid.

Zie ook de vele andere topics over dit onderwerp.

 


 

Dit artikel is tot stand gekomen door bijdragen van:

 

- Michel

- Eduard07

 

Wellicht zijn er leden die bovenstaande informatie uit zouden willen breiden. Plaats die informatie dan in een reactie op dit bericht. Ik zal de informatie samenvatten en jouw naam als (co)auteur vermelden.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Daarnaast is wellicht een vlakschotel (incl. Selfsat) zeer geschikt voor op de camping en trekvakanties. Makkelijk mee te nemen.

Het bereik is alleen wat beperkter. Je moet vooraf goed uitzoeken welke minimale schotelgrootte nodig is voor de buitenlandse bestemming.

Vu+ Duo2 + PLi 4.0 + Fuba DAA110 + Stab 120
Vu+Solo2 + Fuba DAA 850 + multifeed met 2 twin Alps + 1 quattro Alps + 1 twin MTI + PLi 4.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...

Veel vakantiegangers hebben moeite om alles in hun caravan mee te nemen, ruimte en gewicht spelen een belangrijke rol. Voor degenen die alleen maar nieuwsberichten en dergelijke willen kijken zonder al te hoge eisen te stellen in bijvoorbeeld het aantal satellieten dat kunnen worden ontvangen, enz. kan het handig zijn om een kleine TV mee te nemen met een ingebouwde satellietontvanger. De merken Akai en Avtex leveren verschillende toestellen die een DVB-S2 ontvanger ingebouwd hebben, met aansluiting voor een cam en zijn zelfs voorzien van Fastscan, voorbereid op Canal Digitaal. Tegelijk zit er vaak ook nog een DVD speler ingebouwd, en werken sommigen ook op 12 V. 

 

T B

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben bezig voor iemand z'n mobilhome. Een 12V tv en een denson op 12V. Tv kan dvb-t aan als het even snel moet gaan, en de denson met meer tijd. Die 12v kunnen ook op 220V voor langere tijd.

Ik heb hier een tv'tje op batt 5v en dvb-t van 7 cm groot. Merkwaardig dat tvv en telesat nog geen recreatie pakket geeft, zijn net als cd van m7 die dat wel heeft.

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Weet iemand of er een volautomatische schotel (liefst in een dome, liefst met autoskew, tracking hoeft niet, voeding 12 V DC of 230 V AC) bestaat die met "normale" DiSEqC (1.0 of 1.1) wordt bestuurd?
Ik heb niets kunnen vinden met die eigenschappen. Eigenlijk is DiSEqC 1.0 voldoende, want met 4 satellieten moet het lukken (Astra 1, 2, 3 en HB).

Groeten,
Shmuel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Shmuel

Diseqc 1.0 of 1.1? Waarom? Met een volautomatische schotel kijk je toch altijd maar naar één satelliet tegelijk? Dan heb je toch geen diseqc 1.0 of hoger nodig tenzij je een dubbele lnb hebt maar dat is normaal niet het geval met een dome. Daar kun je normaal heen dubbele lnb in plaatsen.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...