Ga naar inhoud


Kans op enorme zonnestorm eind dit jaar.


ceesv

Aanbevolen berichten

  • Moderator

Het einde van de elfjarige zonnecyclus, ook wel Solar maximum genoemd, komt eerder dan verwacht.

NASA plaatst het einde van de elfarige zonnecyclus aan het einde van het jaar 2025, Indiase wetenschappers concluderen nu dat begin 2024 misschien waarschijnlijker is.

 

Zonnestormen kunnen stroomuitval veroorzaken, onze communicatie belemmeren, vluchten aan de grond houden, gps-signalen verstoren en astronauten en satellieten uit de ruimte gooien.

Een zonnevlam met de kracht van meerdere kernbommen die tegelijk afgaan, zorgde op 10 maart 1989 voor een enorme stroomstoring in Canada, zo schrijft Business Insider.

Het complete stroomnet in Quebec lag er acht uur lang uit, vliegtuigen bleven aan de grond, liften werkten niet meer, huizen konden niet meer worden verwarmd en volgens NASA vielen ook satellieten uit.

De straling bereikte zelfs mensen in Florida en Cuba op zo’n 2500 kilometer afstand.

Omdat zonnestormen op aarde (geo)magnetische stormen kunnen veroorzaken, kunnen er elektrische stromen ontstaan in lange kabels en elektronische apparatuur.

In 1859 had dit onder meer tot gevolg dat de telegraafverbindingen tussen Amerika en Europa uitvielen door kortsluiting, wat ook verschillende branden veroorzaakte. Op enkele plekken waar de elektriciteitsgeneratoren waren doorgebrand, was toch nog telegraafverkeer mogelijk; de zonnestorm leverde hiervoor de benodigde energie. Het noorderlicht was wereldwijd zichtbaar.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...