Ga naar inhoud


Sprietje

V.I.P.
  • Items

    32362
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    322

Alles dat geplaatst werd door Sprietje

  1. Jammer dat de foto's zo wazig zijn maar zie ik dat goed, heb je de klem over de kop van de lnb zitten?
  2. Beste Zunigkyk In het begin van het schoteltijdperk werden er alleen maar primefocus schotels gebruikt. Die zijn namelijk het makkelijkste te maken. Bij de mesh-dish (de schotel van gaas) maakte je eerst de baleinen en spande je er gaas overeen. Bij de plaatstalen schotels wordt een stalen plaat in de forceerbank gezet en over een mal gebogen. Je kent de filmpjes waarschijnlijk wel uit India waar kleine bedrijfjes dit doen. De f/D-verhouding van deze schotel waren allemaal verschillend en daarom moest er op de lnb een losse feedhorn die instelbaar was om hem op de juiste ontvangsthoek in te stellen. Toen men later offsetschotels ging persen, heeft men er gelukkig over nagedacht dat het niet weer zo'n allegaartje moest gaan worden, immers men wilde van de losse ontvangstkop (lnb) en de feedhorn (f) één unit maken, de lnbf die allemaal dezelfde f/D-verhouding hadden. Er is toen gekeken met welke f/D-verhouding je het grootste schotelrendement had. Dat was met een f/D van 0,6-0,65. Afgesproken is toen om alle consumenten offsetschotels een f/D zouden krijgen van 0,6 zodat er maar één soort lnbf gemaakt hoeft te worden, namelijk met een f/D van 0,6. Triax gaf voor de TD64 een f/D op van 0,6, voor de nieuwe serie met vaste lnb-arm, de Triax TD65 een f/D van 0.62. Of die f/D-verhouding werkelijk iets anders is of dat het een preciezere aanduiding is tot 2 cijfers achter de komma weet ik niet maar ik denk het laatste. Overigens is het verschil erg klein, zie het verschil in beide berekeningen via de site van Satlex. Maar nu een ander verhaal over wat de fabrikanten en verkopers de maat van een schotel noemen. Het is logisch dat een grotere schotel duurder is dan een kleinere schotel. Daarom prijzen fabrikanten en verkopers hun schotel vaak zo groot mogelijk aan en dat doe je door de hoogtemaat te meten en dan nog inclusief rand en niet de breedtemaat. Maar de hoogtemaat is niet de maat van de diameter die de versterking bepaald. De signaalbundel schijnt immers onder een hoek op de schotel, de zogenaamde offsethoek. Die ligt meestal op 26° maar er zijn uitschieters. De Wavefrontier T90 heeft een offset van 38° en de Maximum E-85 heeft een offset van 18 graden. Maar of de f/D van een 60cm-schotel nu 0,6 of 0,62 is, het verschil in afstand tussen de lnb en de schotel is maar 18mm. Het afstandsverschil tussen de lnb's van de satellieten die ongeveer 4,3-4,5° van elkaar staan, is dan slechts 0,4mm. Daar zou ik me niet druk over maken.
  3. Wat is daar op aangepast? Heb je ze gemaakt voor een halsdiameter van 23mm?
  4. Beste A33 Het heeft me de nodige moeite gekost om de calculator te kunnen installeren omdat de site door mijn virusscanners werden geblokkeerd wegens bedreigingen. Dat zal mogelijk bij anderen ook kunnen gebeuren dus iedereen die datzelfde probleem heeft kan bij mij gerust even de berekening vragen.
  5. Canal Digitaal heeft vandaag een nieuwe fastscan-zenderlijst uitgebracht die automatisch gedownload wordt of handmatig gedownload kan worden. Tevens is die ook beschikbaar in pdf, zie: https://m7cdn.io/canaldigitaal/downloads/zenderlijsten/technisch-overzicht-satelliet zenders.pdf SBS9 is veranderd in Viaplay TV en BBC Entertainment is verdwenen. Misschien nog wel meer veranderingen.
  6. Beste bobje Ik denk dat er nog wel een aantal mensen zijn die graag een paar van die 23mm klemmen willen hebben want die zijn in de winkel niet te koop. Er bestaat wel een klem waar twee 23mm-lnb's in gemonteerd kunnen worden maar dit is veel handiger en beter. Er zullen zeker mensen zijn die geen 3D-printer hebben en graag wat klemmen van je willen kopen.
  7. In dit geval niet omdat de coax door een 20 meter lange geribbelde flexibele buis getrokken moet worden met bocht(en) en je kunt verwachten dat er flink aan getrokken moet worden.
  8. Beste Zunigkyk Het was natuurlijk een vreemde situatie dat de triple-lnb lang niet meer te koop was maar begin dit jaar is het kwartje bij mij wel gevallen. SES-Astra haalt stiekem de pré-skew van de 3 Astra satellieten weg. Dat betekent dat die triple-lnb niet optimaal meer presteert. Daarom heeft SES-Astra natuurlijk tegen Inverto gezegd dat het beter is te stoppen met de productie van die triple-lnb. Maar maak je geen zorgen, er bestaat nog een triple-lnb die zogenaamd voor de 13e, 16e en 19,2e is. Daarvan is de satellietafstand maar 3 graden i.p.v. 4,3 graden maar omdat die bedoeld is voor een grotere schotel, hebben de koppen precies dezelfde afstand als die voor de Astra 1-2-3. Is te koop als PremiumX en als Opticum met 1, 2 of 4 aansluitingen en dus uitstekend ook te gebruiken voor de Astra 19,2 - 23,5 en 28,2.
  9. Racer009 heeft een doos van 50 meter Koka 9eca gekocht voor €39,-. Betere coax is er niet. Dat is maar € 0,78 per meter. Dat is goedkoper dan prulcoax bij de bouwmarkt. En dan nog ligt iedereen te zeiken dat het de duur is. Waanzin.
  10. Als je goed gelezen hebt weet je dat de geribbelde flexibele buis van ongeveer 20 meter al in de muur van het huis ligt.
  11. IJzerbout, het ontgaat je zeker dat de coax door een 20 meter lange flexibele pijp moet waar waarschijnlijk ook nog 1 of meerdere bochten in zitten. Dan zul je al flink moeten trekken om die er in te krijgen. Die goedkope flut-coax trek je makkelijk kapot en als die er eenmaal in zit, krijg je hem er nooit meer uit. Dus als je problemen krijgt met goedkope coax is even omwisselen er niet meer bij. Bedenk dat die goedkope coax aluminium draadjes in de vlechtmantel heeft van slechts 0,05mm dik en een bedekkingspercentage (coverage) bij bijv. Belden H125 AL van 34%. De coax die hij nu heeft een coverage van 80%. Dat trek je niet kapot, die dunne aluminium draadjes wel.
  12. Als dat zo is, dan hoeft de duo-lnb maar iets te verdraaien en de kop van de 23,5 staat buiten de signaalbundel. Bedankt duif.
  13. Juist, neem dan coax met van die hele dunne aluminium draadjes van de vlechtmantel. Als je daar een F-connector op schroeft, is meer dan de helft afgesneden door de schroefdraad van de connector. Ja, jij hebt daar geen last van want jij hebt een dure compressietang maar de meeste satellietgebruikers hebben die niet.
  14. In Heesch bij 's-Hertogenbosch moet de duo-lnb 13,3 graden schuin staan als de kop van de 23,5 oost in de klem staat maar misschien staat de kop van de Astra 19,2 wel in de klem.
  15. Ja IJzerbout, koop jij maar lekker in Dubai coax met een ijzeren middenader bij de bouwmarkt. Die zal mogelijk in die grote zandbak wat minder snel oxideren als in Nederland omdat het daar erg weinig regent.
  16. Beste Heeres Je schrijft dat je aan het rekenen bent geweest. Dat kan, de formule om de f/D-verhouding uit te rekenen voor een prime-focus schotel staat op de onderstaande afbeelding aangegeven. Maar er bestaat ook een calculator. Dan hoef je niets uit te rekenen. Die staat op de heel bekende site van Satlex.com waar je de lnb-posities van de WaveFrontier schotels kunt bepalen. Hij staat onder F/D-ratio. Je kunt de lnbf of feedhorn niet zomaar een stuk naar voren of achteren zetten want dan staat hij niet meer in het brandpunt van de schotel en ontvang je veel minder of helemaal geen signaal meer. Hierbij nog een afbeelding waarop ik aangegeven heb waar het focuspunt van een normale lnb zich bevindt.
  17. Dishpointer.eu geeft wel de juiste skew aan, Dishpointer.com niet.
  18. Als je de locatie invoert recht onder de satelliet op 28,2 oost, dan moet de calculator "skew nul" aangeven. Dat is gedaan op onderstaande afbeelding en de calculator geeft een skew aan van +7,5 graad. Dan hanteert deze site dus nog steeds dat de Astra satelliet een pré-skew heeft van 7,5 graden.
  19. Je schrijft: een kop met 4 uitgangen. Ik mag aannemen dat het een lnb met een dubbele kop is waar je zowel de Astra 23,5 waar de Nederlandse op zitten als ook de Duitse zenders mee kunt ontvangen, zie bijlage 1 Je schrijft: Sinds kort heb ik alleen op nederland 1 regelmatig storing met als melding slecht of geen signaal. Ik denk dat je weinig signaalkwaliteit hebt, zo net op het randje van wel of geen ontvangst. Dat probleem moet je bij de andere eerder genoemde zenders ook hebben alleen kijk je daar waarschijnlijk minder naar waardoor het je niet opvalt. Hoeveel signaalkwaliteit geeft je ontvanger aan en hoeveel signaalsterkte? Krijg je die melding alleen als het regent of ook als het mooi weer is?
  20. Tja, en dan is er ook nog Louis Davids uit de oude doos:
  21. Staat die schotel in Nederland of in het buitenland en hoe groot is die? NPO 1, NPO 3, Veronica, Net 5, Comedy Central, Paramount Network zitten allemaal op dezelfde transponder. Eigenlijk kan het niet dat slechts 1 zender op die transponder problemen geeft maar misschien heb je NPO 1 het meeste op staan van deze zenders zodat het je het meeste opvalt.
  22. Je bent niet de eerste hier op dit forum die met zo'n schotel zit, schotels voor speciale doeleinden waar geen standaard consumenten-feedhorn precies op past. Die schotels worden goedkoop aangeboden. Je kunt ze wel gebruiken maar dan haal je niet het optimale er uit. Nou ja, dat is een keuze. Als je niet heel veel geld wilt uitgeven voor een nieuwe grote schotel (offset of prime) , kan het dus wel met zo'n schotel die tussen een f/D van 0,43 en 0,6 heeft. Je hebt alleen wat minder rendement.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...