Ga naar inhoud


Samsung Galaxy Note Pro 12.2 tablet


ROMAN

Aanbevolen berichten

In mei 2014 kocht ik via het internet een tablet Samsung Galaxy Note Pro 12.2 SM-P900 WiFi 32GB, kostprijs ruim 500€. Ik ben een hobby muzikant en gebruik dit tablet voor het digitaal opslaan van muziekpartituren (i.p.v. massa's papieren partituren). De grootte van het scherm 12.2 inch komt dicht in de buurt van een A4 blad. Via een zelfgemaakte bluetooth voetschakelaar kan ik ook makkelijk een "blad" omdraaien. Dat werkte fantastisch tot voor enkele weken.
Tijdens het maken van een backup viel het tablet plots uit en ik krijg het niet meer opgestart. Op het internet vind je heel wat rubrieken die handelen over het niet opstarten van Android tabletten waarbij aangeraden wordt de power on toets samen met volume toets in te drukken maar geen enkele hielp ...

Nu volgt een heel lang verhaal vol frustraties dat ik in telegramstijl weergeef:
- tablet geopend, batterij afgekoppeld waarbij de connector op het moederbord wat  wordt verbogen
- voor alle zekerheid de connectorpins hersoldeerd.
- batterij nagemeten: lijkt nog goed
- Samsung helpdesk gecontacteerd: tablet valt buiten de garantietermijn: Samsung kan het tablet komen ophalen maar herstelt niet zelf: stuurt het door naar een firma (naam niet genoemd omwille van boardregels) die gespecialiseerd zou zijn in het herstellen van alle merken tablets en smartphones, maar ik kan die firma ook rechtstreeks contacteren. De helpdesk dame geeft me het 070 betaalnummer
- 070 nummer gebeld waar ik aan het lijntje wordt gehouden zonder iemand te kunnen spreken.Ingelegd ...
- E-mail adres van de firma opgezocht en mail gestuurd met de vraag of ze mijn tablet konden herstellen. Mail komt terug "could not be delivered" ...
- via de website van de firma het tablet aangemeld voor herstelling. Dat lukt wel. Voor 12€ zullen ze mijn tablet komen ophalen: er zal eerst een prijsopgave voor de herstelling gebeuren en na mijn toestemming zal de herstelling gebeuren.
- Op het voorziene tijdstip wordt het tablet inderdaad opgehaald
- 4 dagen later (er zat een weekend tussen) mail met prijsopgave (sic) met de vermelding " er is aan het tablet gewerkt door derden" en ik kan kiezen ofwel wordt het tablet onhersteld terug gestuurd, kostprijs 36€, ofwel doe ik zonder extra kosten afstand van het tablet. Grrr...
- ik neem het risico - tenslotte doe je niet graag afstand van iets dat ruim 500€ waard is - en betaal 36€
- wonder boven wonder wordt het tablet na enkele dagen terug bezorgd.
- ik wil mijn beklag maken bij Samsung maar kan geen E-mail adres vinden. Ik stuur een uitgebreide brief aan "Samsung Contact Center" naar het postadres dat bij het telefoonnummer van de Samsung Contact Center hoort. Een week later komt die brief ongeopend terug met een sticker van BPost "Ontvangt de briefwisseling niet op het aangeduide adres". Nogmaals grrr, grrr ...

Ik weet het, dit alles is een beetje off-topic voor de Rokende soldeerbout maar het moest me even van het hart ...

Ik heb het tablet nogmaals open gemaakt en de batterij nogmaals afgekoppeld. De spanning was ca. 0,6V daar waar die voor het verzenden naar de firma ca 3,7V was.
Via een 12 volt voeding en een weerstand van ca 30ohm, d.w.z. met een laadstroom van 320mA heb ik de batterij opgeladen. De batterijspanning stijgt vrij snel naar 3,7V en dan heel langzaam (na een aantal uren)naar 3,8V. Bij het afschakelen van de 12V voeding wordt de spanning van de batterij 3,75V en die blijft zo wanneer ik de batterij terug aansluit op het tablet. Wanneer ik de power on toets druk gebeurt er niets, de panning blijft 3,75V.
De volgende dag is de spanning gezakt naar 3,4V
Wanneer ik de USB lader aansluit, stijgt de batterijspanning niet maar zakt met ongeveer 2 mV/minuut. Een metalen afscherming op het moederbord (zie foto) warmt op.
Ik vermoed dat er onder die afscherming een component zit die verantwoordelijk is voor de spanning van het tablet en defect is.
Heeft iemand een idee of die afscherming te verwijderen is? En als dat al kan is er een kans dat ik een component kan vervangen ?

post-52341-0-78836900-1471197187_thumb.jpg

 

Groetjes,

Roman

Link naar reactie
Delen op andere sites


Bij dit soort afgeschermde electronica kun je vaak een kapje eraf wippen met een schroevendraaier.

 

Handig dat je de accu via een "bypass" hebt kunnen opladen, maar als ie daarmee niet opstart is er wel iets meer aan de hand.

 

Bij resetten en of herladen van de firmware, ben je wel de data kwijt.

aangepast door iemand

gr. Erik

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt veel geluk gehad dat je accu niet in vlammen is opgegaan! Ik zou ten zeerste afraden dit nogmaals te doen!

 

Als je de tablet via USB aan de computer hangt, wordt hij dan wel herkent? (Zo ja, dan kan het een display issue wezen)

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij dit soort afgeschermde electronica kun je vaak een kapje eraf wippen met een schroevendraaier.

 

Het kapje zit tot tegen de printplaat en ik durf eigenlijk niet een schroevendraaier er tussen wringen en het risico te lopen iets te forceren.

Als er geen andere hints komen zal ik dat toch moeten proberen.

 

Groetjes,

Roman

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt veel geluk gehad dat je accu niet in vlammen is opgegaan! Ik zou ten zeerste afraden dit nogmaals te doen!

 

 

De batterij heeft een capaciteit van 9500mAh. In het verleden, wanneer de batterij bijna leeg was, duurde het ongeveer 8 uur eer ze met de USB lader terug opgeladen was. Indien het opladen met 100% rendement zou gebeuren zou de laadstroom 9500mAh/8uur dus ruim 1A bedragen maar het rendement van opladen is heel wat minder dan 100%. Vermits dat op de USB lader staat dat deze 2A kan leveren gok ik dat de normale laadstroom rond de 1,5A moet liggen. Ik meen dat laden met  320mA dan ook geen geen risico inhoudt.

 

 

 

 

Als je de tablet via USB aan de computer hangt, wordt hij dan wel herkent? (Zo ja, dan kan het een display issue wezen)

 

Wanneer ik op mijn linux PC in terminal mode het commando lsusb geef is er geen verschil wanneer de USB kabel al of niet met het tablet is verbonden. Het tablet wordt dus niet herkend

 

Groetjes,

Roman

Link naar reactie
Delen op andere sites

'k Heb het advies van @iemand gevolgd en met behulp van een schroevendraaier de afscherming kunnen verwijderen. Zo ziet het er dan uit:

post-52341-0-58398500-1471289635_thumb.jpg

 

Hier kan ik niets aan doen ...

Op enkele sites wordt het moederbord aangeboden met een levertijd van meer dan een week en een minimum prijs van 220€. Dat risico wil ik niet nemen dus hier eindigt het Samsung verhaal. :cry:

Dank aan @iemand en @Big fellow voor hun inbreng.

 

Groetjes,

Roman

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Forumlid Steve was zo vriendelijk het tablet te onderzoeken en zijn besluit was dat de Exynos processor defect is.  Het moederbord moet dus vervangen worden maar in de praktijk op internet niet beschikbaar.

Als iemand dat toevallig in zijn schuif heeft liggen houd ik mij aanbevolen ! ;)

 

Groetjes,

Roman

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...