Ga naar inhoud


hotbird 13 F


de vrije fries

Aanbevolen berichten


Bijgaand een high resolution foto van de 13F-satelliet zoals hij gelanceerd wordt.
De Hotbird 13F en 13G zijn volledig elektrische satellieten. Zij hebben in tegenstelling tot de vorige generatie geen brandstof meer aan boord om de satelliet in zijn juiste baan te houden met kleine stuurraketjes. Deze satelliet gebruikt ionenmotoren om de satelliet te sturen. Die verbruiken elektriciteit en daarom zijn de zonnepanelen groter. De zonnepanelen leveren een vermogen van 25kW.

 

Eutelsat Hotbird 13F in its finished state.jpg

 

Hotbird 13F en 13G in orbit.jpg

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Dat lijkt meer op het hitteschild van de achterkant van de reflector.

Wanneer ik goed kijk zie ik de hoofdreflector achter dat schild zitten.

Maar ik kan het mis hebben.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, dat is het niet. We gaan even terug naar de lancering van de Astra 2F, 2E en 2G  die in resp. 28-09-2012, 29-09-2013 en 27-12-2014 zijn gelanceerd om de oude satellieten op de 28,2 oost-positie te vervangen . Even vóór de eerste lancering van deze 3 nieuwe satellieten, kwam men er achter dat de footprint strakker afgebakend kon worden door niet alleen de hulpreflector van een bepaald reliëf te voorzien om de gewenste footprint te verkrijgen, maar door ook de hoofdreflector in combinatie van de hulpreflector van een bepaald reliëf te voorzien. Helaas was de Astra 2F al helemaal klaar toen men deze ontdekking deed en kon men dit niet meer aanpassen voor de lancering. De 2F heeft dan ook een minder strakke footprint dan de andere twee satellieten. Op de 2F zitten heel veel ongecodeerde minder interessante zenders en gecodeerde zenders. De veel bekeken zenders zoals de BBC, ITV, Chanel 4 enz. zitten op de de 2E en 2G met de strakkere UK-spotbeam die maar beperkt op het vaste land van Europa zijn te ontvangen.


Op de foto zien we dus dat ook de Hotbird 13F van deze techniek gebruik maakt. Ik ben daarom ook benieuwd hoe de footprint er uit gaat zien. Ik heb deze nog niet kunnen vinden. Het zou kunnen dat deze pas bekend wordt gemaakt nadat de satelliet zijn testperiode heeft volbracht en alle veldmetingen zijn gedaan.
Deze hoofdreflectors kosten ongelofelijk veel geld en zijn vele malen duurder dan de vroegere hoofdreflectors die gewoon een zuivere parabolische vorm hadden.

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

On 9/25/2022 at 11:34 AM, ceesv said:

Dat lijkt meer op het hitteschild van de achterkant van de reflector.

Wanneer ik goed kijk zie ik de hoofdreflector achter dat schild zitten.

Maar ik kan het mis hebben.

Wat je ziet is een sensor aan de achterkant van de reflector. 

Wavefrontier T90, Vu+ Duo 4k SE (DVB-S2x/FBC & DVB-T2), Octagon SF4008 (2x DVB-S2x & 1x DVB-T2), Mut@nt HD51 (DVB-S2x & DVB-C), TBS6920 & TBS6925

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

wie zet de wekker voor de lancering morgenvroeg om ongeveer 05.00 nederlandse tijd?

 

SpaceX zal proberen om op vrijdag 14 oktober  de lancering van de Eutelsat HOTBIRD 13F missie naar een geosynchrone baan te starten  vanaf Space Launch Complex 40 (SLC-40) op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Het 116 minuten durende lanceervenster opent om 23:26 uur ET (03:26 UTC op 15 oktober). Een back-up lancering is beschikbaar op zaterdag 15 oktober met hetzelfde venster.
 
De Falcon 9 eerste trap booster die deze missie ondersteunt heeft eerder CRS-24 en een Starlink missie gelanceerd. Na de scheiding van de trap zal de eerste trap landen op het Just Read the Instructions droneship, dat in de Atlantische Oceaan wordt gestationeerd. 

Een live webcast van deze missie zal ongeveer 15 minuten voor de lancering beginnen.

 

 

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 25-9-2022 om 11:13, Sprietje zei:

Voor de oplettende kijker: Wat is er met deze hoofdreflector gebeurt? Heeft deze schade opgelopen?

 

 

 

Eutelsat_Hotbird_13F detail.jpg

Lijkt mij niet dat dat de hoofdreflector is maar meer een beschermende schil.

Het zit op meerdere plekken.

image.png.a4d1ccac2459d9a411c5dc5d2d2a90dc.png

You know when you've been shagged.

I like receivers who give me pleasure.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

De Hotbird 13f is vannacht succesvol gelanceerd en in de juiste baan om de aarde gebracht.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Meer informatie over de lancering van de nieuwe Hotbird-satelliet

 Succesvolle lancering van EUTELSAT HOTBIRD 13F

- de eerste van twee satellieten die op de 13°E-positie van Eutelsat worden geplaatst.

- Optimalisatie van Capex door de drie bestaande satellieten te vervangen door twee satellieten en een design-to-cost-beleid te implementeren

- Het leveren van de nieuwste middelen en geavanceerde diensten in de toonaangevende  Eutelsat EMEA

- De eerste satelliet op basis van de elektrische voortstuwing van het Eurostar Neo-platform , die innovatie en concurrentie in de Europese ruimtevaartindustrie versterkt

Parijs, 15 oktober 2022 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) heeft aangekondigd dat de EUTELSAT HOTBIRD 13F-satelliet met succes is gelanceerd door de Amerikaanse ruimtelanceerder SpaceX met behulp van een Falcon 9-raket die om 01:00 uur werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida, VS. vlucht werd gelanceerd in een vaste baan om de aarde. EST op 15 oktober (overeenkomend met 05.22 uur UTC en 7.22 uur CET op 15 oktober).
De scheiding van de volledig elektrische satelliet vond plaats na een vlucht van 35 minuten en de lancering van de systemen van het ruimtevaartuig werd binnen 3 uur met succes voltooid.

EUTELSAT HOTBIRD 13F is een van de twee satellieten gebouwd door Airbus Defense and Space. EUTELSAT HOTBIRD 13F is gebaseerd op het Eurostar Neo-telecommunicatiesatellietplatform, ontworpen in het kader van een ESA-partnerschapsproject met Airbus om innovatie en concurrentievermogen in de Europese ruimtevaartindustrie te stimuleren.

Eenmaal in een baan om de aarde zal de EUTELSAT HOTBIRD 13F-satelliet, met zijn dubbele EUTELSAT HOTBIRD 13G, de uitzending van meer dan duizend televisiezenders naar huizen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten stimuleren en versterken. Bovendien bieden satellieten geavanceerde functies op het gebied van uplink-signaalbescherming en flexibiliteit.

Deze twee satellieten gaan drie oude satellieten vervangen in de buurt van 13 graden ten oosten van Eutelsat.

"Felicitaties aan de EUTELSAT-, Airbus- en SpaceX-teams voor de succesvolle lancering van de EUTELSAT HOTBIRD 13F-satelliet in een geostationaire baan", zegt Pascal Homsey, Chief Technical Officer van Eutelsat, en bevestigt de langdurige samenwerking tussen Airbus en eutelsat.

 

Een korte blik op de nieuwe hotbird-satelliet!

1️⃣Er worden geen frequenties toegevoegd aan Hotbird, maar alle huidige Hotbird-frequenties worden geleidelijk overgedragen naar de nieuwe satellieten en oude satellieten worden uitgeschakeld.

2️⃣Van deze verschuiving merk je als kijker niets. Het betekent dat u niet handmatig een frequentie aan de ontvanger hoeft toe te voegen.

3️⃣De frequenties van de nieuwe satellieten zijn sterker dan de vorige satellieten.

4️⃣Het belangrijkste technische verschil van deze satellieten is het gebruik van Cross-Beam om interferentie te voorkomen.

Als bijvoorbeeld directe storing op de frequentie 11137 vanuit Iran moet worden verzonden, sturen de zenders van de storing de storing precies op het 11137-bereik, dat de frequentie onmiddellijk een beetje kan verschuiven door gebruik te maken van Cross-Beam-technologie (voor bijvoorbeeld naar 11140 of 11135) Op deze manier ontvangt u nog steeds de frequentie op uw ontvanger zonder enige wijziging, maar wordt het effect van storing geneutraliseerd!

Interessant is dat deze actie al enige tijd is getest op de frequentie van 12594 Express-satellieten (in beide richtingen) en resultaten heeft opgeleverd!

 

Enkele interessante feiten:

 

De eerste Hotbird-satelliet genaamd Hotbird 1 werd in het voorjaar van 1995 gelanceerd in een baan van 13 graden.

De volgende satellieten werden respectievelijk in 1997, 1998 en 2002 gelanceerd.

aangepast door de vrije fries

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...