Ga naar inhoud


Delta stopt in 2018 met analoge tv


Prawo

Aanbevolen berichten

Delta stopt in 2018 met analoge tv

maandag 14 augustus 2017 | 13:24 CET | Nieuws

 
Delta schakelt in het voorjaar van 2018 de analoge televisie en radio af. De provider gaat volledig over op digitale RTV. Delta meldt dat op dit moment al meer dan 80 procent van de abonnees digitale tv kijkt. 

Het basispakket gaat dertig zenders bevatten, gelijk aan het minimum aantal dat onder de Mediawet verplicht wordt gesteld. Van die dertig zijn er drie in HD: de hoofdzenders van de NPO. Deze zenders worden ongecodeerd doorgegeven. Er is geen smartcard voor nodig, mits de tuner in de tv zelf geschikt is voor DVB-C. Bij televisies vanaf bouwjaar 2010 is dat meestal wel zo. 

Mét smartcard biedt Delta het digitale standaardpakket van zestig zenders, waarvan 27 in HD. Deze smartcard gaat in een CI+ module of in de interactieve digitale ontvanger, zoals veel abonnees al gewend zijn. Daarbij zijn extra pakketten leverbaar. Delta biedt negen verschillende pluspakketten, waaronder Fox Sports, Ziggo Sport Totaal en buitenlandse zenders. De tarieven variëren van 3,00 euro tot 49,50 euro voor 130 zenders erbij. 

Wie de 43 radiozenders wil beluisteren, kan dat nog steeds via de tv. Via de smartcard zijn vijftig extra zenderpakketten beschikbaar. Delta wijst er voor de volledigheid op dat FM/DAB+ en internetradio beschikbaar zijn als alternatieven voor het kabelsignaal. 

Delta geeft persoonlijk advies

Delta gaat alle klanten persoonlijk benaderen via e-mail, met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Op basis van die vragenlijst krijgt de abonnee advies over de opties en tips bij het instellen van de apparatuur, of het advies om over te stappen op een abonnement met CI+ of set-top box. 

Er komt een overgangsperiode tot aan de definitieve afschakeling van het digitale signaal. Ook de winkels en servicepunten geven advies over ‘Allemaal Digitaal’ om de groep die nog analoog kijkt, over te halen. 

Ruimte maken voor 1 Gbps internet

Delta kondigt aan dat de vrijkomende capaciteit op het netwerk wordt gebruikt om hogere internetsnelheden aan te bieden. Delta biedt nu pakketten van 80 Mbps tot 400 Mbps aan als hoogste downloadsnelheid, maar zal dat gaan verhogen naar 1 Gbps. De huidige pakketten zijn op basis van Docsis 3.0.

Onder de projectnaam Next generation Netwerk heeft Delta vanaf 2015 al het hoofdnetwerk vernieuwd. Daarin zitten optische nodes (die het signaal omzetten van glasvezel naar coax) van Teleste die gereed zijn voor Docsis 3.1. Daarover zegt Delta alleen ze gefaseerd in de loop van 2018 pakketten willen introduceren met gigabit snelheden, gebaseerd op 3.1-technologie. 

Het bedrijf begint dit jaar met de werkzaamheden om de vertakkingen van het netwerk geschikt te maken voor 3.1. Dat betekent dat in 15.000 straatkasten apparatuur wordt vernieuwd en dat elk huishouden enkele uren zonder signaal zit. 

Een analoge zender gebruikt net zo veel frequentieruimte als 3 digitale zenders in HD of zes in SD. Analoge tv neemt nu 35 procent van de capaciteit in op het netwerk, digitale tv 37 procent (voor een veel groter aantal zenders dan de 29 analoge). Internet heeft 28 procent van de ruimte, maar krijgt alle capaciteit die vrijkomt als analoog weg is. 

Caiway was op 10 oktober 2010 de eerste kabelaar die het analoge pakket heeft uitgezet. Sindsdien heeft Caiway gekozen voor FTTH. 

VodafoneZiggo heeft nog geen toelichting gegeven op zijn plannen. Het bedrijf is bezig om zijn netwerk geschikt te maken voor 3.1, maar noemt geen planning. 

Bron: https://www.telecompaper.com/nieuws/delta-stopt-in-2018-met-analoge-tv--1207938?utm_source=telecom_vandaag&utm_medium=email&utm_campaign=15-08-2017&utm_content=textlink

Kijken doe ik vooral FTA via een smart TV met DVB-S2/T2 tuner en FTV: Skylink, Tivúsat, Fransat en Zwitserse omroep (met CI+ module Viaccess-Orca) + Zweedse tv.
Het signaal gaat via een Hirschmann multiswitch CKR 9800 ND en aangesloten draaibare Channel Master 100 cm met Inverto Black Ultra en (voor Hotbird) een vaste Visiosat 80 cm met een ook een Inverto Black Ultra.
 
Link naar reactie
Delen op andere sites


Sorry.
Dat had ik over het hoofd gezien. Al wennend aan het net nieuwe forum.

Kijken doe ik vooral FTA via een smart TV met DVB-S2/T2 tuner en FTV: Skylink, Tivúsat, Fransat en Zwitserse omroep (met CI+ module Viaccess-Orca) + Zweedse tv.
Het signaal gaat via een Hirschmann multiswitch CKR 9800 ND en aangesloten draaibare Channel Master 100 cm met Inverto Black Ultra en (voor Hotbird) een vaste Visiosat 80 cm met een ook een Inverto Black Ultra.
 
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...