Ga naar inhoud


Editie 19 - D-cube R2 XBMC satellietontvanger (work in progress...)


Michel

Aanbevolen berichten

  • Beheerder

Vandaag, ondanks het feit dat het geheel nog niet helemaal 'af' is, dan toch maar de preview/review van de D-cube R2 Digital Satellite Receiver HD.

 

verpakking.jpg voorzijde.jpg

 

Men vermeldt het weliswaar nergens op de doos, maar het betreft hier een Satelliet TV/XBMC combo, wat zoveel wil zeggen dat het innovatieve aan dit apparaat toch echt is dat er XBMC met een soort 'Enigma2 sausje' over overheen op draait. Dit noemt men bij D-Cube e2bmc.

 

Voor de onwetenden onder ons; XBMC is een open-source mediacenter softwarepakket, compatibel met verschillende besturingssystemen en komt voort uit een hobby van vrijwilligers. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de Xbox, maar later kwamen er versies voor Windows, Mac en Linux. XBMC ondersteunt diverse multimediaformaten en beschikt over functies zoals een afspeellijst, PVR, audiovisualisaties, diashows en weersverwachting. Daarnaast zijn er ook diverse uitbreidingen die beschikbaar worden gemaakt door derden. Als mediacenter kan XBMC de meeste audio- en videobestandsformaten afspelen, alsmede afbeeldingen weergeven van om het even welke bron, zoals cd's, dvd's, USB-geheugendrives, het internet, en via het LAN.

 

Enigma2 is een grafisch gebruikersinterface voor digitale ontvangers, oorspronkelijk geschreven door Dream Multimedia voor de op Linux OS gebaseerde Dreambox DM7025 satellietreceiver. Er kunnen inmiddels al tot 4 DVB tuners mee worden bediend, je kunt opnemen, timeshiften en het biedt alle andere functionaliteit die je van een moderne digitale ontvanger mag verwachten. Het unieke aan Enigma2 is het overwegend open source karakter dat het mogelijk maakt wijzigingen aan te brengen in de code, maar ook relatief eenvoudig allerlei plug-ins te ontwikkelen die het gebruik van Enigma2 nog aangenamer maken. Verder is Enigma2 zeer (inter)netwerk georiënteerd, wat het talloze interactieve, download en afspeelmogelijkheden biedt. Enigma2 is door vele community's geadapteerd en heruitgegeven in een eigen distributie, bedoeld voor andere merken dan de bekende Dreambox. Zo is enigma2 nu onder andere ook beschikbaar voor receivers van Xtrend, VU+, Gigablue.... en zo is er ook voor de D-Cube R2 een echte Enigma2 variant, die is gebaseerd op, maar niet uitgegeven door OpenPLi (OpenATV).

 

De D-Cube R2 is een op embedded Linux OS gebaseerde satellietontvanger met een ARM 7 processor van Entropic (PNX8471) die draait op 600Mhz. De receiver draait op (relatief traag) 512MB DDR2 RAM en beschikt over 256MB flash (opslagruimte). Aangezien de D-cube R2 XBMC draait, toch redelijk krap bemeten specificaties. De box is voorzien van een klein en eenvoudig VF-display, een stand-by toets en achter het klepje een kaartlezer, een CI slot en een USB2.0 aansluiting. Aan de achterzijde 2 DVB-S2 tuners met doorlusmogelijkheid, composiet video, analoge stereo audio-uitgang, 1 x SCART, RS232, optische S/PDIFF uitgang, HDMI, 10/100Mbit LAN en 2 x USB2.0. Tot slot een fysieke aan/uit schakelaar en een vast gemonteerd netvoedingssnoer. Verder zijn bijgeleverd een eenvoudige afstandsbediening, batterijen en een prima HDMI kabel. De hardware is verder in lijn met wat je in deze relatief lage prijsklasse mag verwachten, ofwel goedkoop uitgevoerd, geen 'design wonder' maar zeker niet van slechte kwaliteit.

 

achterzijde.jpg klepje.jpg afstandsbediening.jpg

 

e2bmc is een speciaal voor de D-Cube R2 gemaakt XBMC distributie, momenteel gebaseerd op het iets verouderde XBMC 12.0 (frodo). Het is compatibel gemaakt met de Linux DVBAPI V3, wat zoveel wil zeggen dat het compatibel is met o.a. OSCAM. De XBMC distributie biedt in principe alle mogelijkheden die een op een normale PC gebaseerde XBMC distributie ook biedt, echter moet wel gezegd wordt dat de hardware in dit geval de beperkende factor is. XBMC is een vrij zwaar pakket dat op een snelle PC het best tot zijn recht komt. Op de D-cube R2 voelt XBMC dus aanmerkelijk 'stroperiger' aan dan op een snelle PC. Het bijzondere aan e2mbc is dat men getracht heeft diverse functionaliteit van Enigma2 na te bouwen. Dat is ook opmerkelijk goed gelukt. Zo tonen de zenderlijst, infobalk en bijvoorbeeld de tunerinstellingen opmerkelijk veel overeenkomsten met Enigma2. De wijze waarop men dit geïmplementeerd heeft is naar onze mening veel beter geslaagd dan de XBMC VU+ PVR plug-in. Het zappen en door de zenderlijst scrollen gaat dan ook veel soepeler. Bijkomend voordeel is dat standaard ipk installatie-pakketjes zoals gebruikt bij Enigma2 images, bedoeld voor o.a. zenderlijsten en picons gewoon uitwisselbaar zijn met e2bmc. Enigma2 plug-ins zijn niet compatibel met e2bmc! Helaas is e2bmc niet als open source software beschikbaar. Hier en daar lezen we in webshops dat deze receiver een combinatie is van Enigma2 en XBMC, maar dat is echt zwaar overdreven of eerder een leugen. Het heeft feitelijk met Enigma2 niets te maken. Het is eerder XBMC met een snufje gelijkenis met Enigma2, maar dat snufje is dan wel erg goed gemaakt.

 

Als de de D-Cube de eerste keer opstart zie je een menu waarin je kunt kiezen welke software je er op wilt plaatsen. Wij kiezen met behulp van de afstandsbediening voor de laatste e2bmc variant. De D-cube R2 kan zoals eerder aangegeven ook enigma2 draaien, maar daar heeft deze receiver naar onze mening geen concurrerende positie en vanuit dat oogpunt hebben wij dit dan verder ook niet getest. de software wordt online geïnstalleerd, dus een internetverbinding is wel vereist. Wil je later alsnog van software wisselen, kan je tijdens het aanschakelen de stand-by-toets ingedrukt houden en krijg je opnieuw het installatiemenu.

 

In onderstaande video krijg je een indruk van de menuopbouw van de STB menu en algemene DVB functionaliteit van e2bmc.

 

 

Zoals in bovenstaande video te zien is, gaan zaken als het bekijken van afbeeldingen best traag en speelt 1080p videomateriaal niet goed af. Ook voelt het menu wat stroperig, zeker als je gebruik gaat maken van zogenaamde 'scrapers' die automatisch afbeeldingen en omschrijvingen van video en audiomateriaal binnenhalen en dit vervolgens weergeven.

 

Het satelliet TV deel van e2bmc is veelbelovend maar wel nog wat kaal. Slechts een fractie van alle Enigma2 functionaliteit is geïmplementeerd, maar het idee achter e2bmc is geniaal en als men dit doorontwikkeld, heeft men er in ieder geval één hele enthousiaste gebruiker bij ;) De interne kaartlezer werkt probleemloos met de CanalDigitaal kaart (OSCAM) en het is ook mogelijk een CCcam share van bijvoorbeeld een Dreambox, waarin dan de CanalDigitaal kaart zit, te gebruiken. De zaptijden zijn niet de snelste, maar gewoon goed!

 

 

We ondervinden ook nog steeds problemen met het mounten van een NAS. Dat gaat sowieso alleen handmatig via de shell (telnet), maar als de mount tot stand is gekomen en werkt, kan er evengoed niet opgenomen worden. Dit blijkt een software probleem te zijn dat zal worden opgelost. Aangezien wij het niet zinvol vonden om bij een XBMC device een (2,5")  harde schijf in te bouwen, hebben we de opnamefunctionaliteit dus (nog) niet kunnen testen. Zodra dit probleem is opgelost testen we de PVR functionaliteit alsnog. Als kleine kanttekening wil ik opmerken dat het wat merkwaardig is de mogelijkheid te bieden een 2,5" HDD in te bouwen, maar hiervoor het garantiezegeltje moet worden verbroken. Hier zou de fabrikant nog eens opheldering over moeten geven. Het je nu wel nog garantie als je een HDD inbouwt of niet?

 

Hier nog een video waar het probleem met het afspelen van high-definition videomateriaal nogmaals duidelijk wordt (gegevens materiaal: output.pdf )

Ter vergelijking: Dit materiaal speelt op een DM8000 en een ET9500 met Enigma2 wel prima en storingsvrij af.

 

 

Al met al is het idee achter e2BMC naar onze mening nogmaals heel erg goed, maar het moet wel nog flink doorontwikkeld worden. Mogelijk dat men de software nog beter op deze hardware af kan stemmen waardoor het afspelen van high-definition videomateriaal wel goed gaat. Wij vermoeden echter dat dit nooit helemaal optimaal zal gaan werken en dit eerder een beperking is van de toch wat trage hardware, of misschien toch de aansturing van de GPU. Het een en ander zal blijken zodra de fabrikant de aangekondigde update naar XBMC 13.0 en de software waarin mogelijk nog een aantal drivers en/of buffers geoptimaliseerd zijn vrijgeeft. Uiteraard testen wij dit dan opnieuw.

 

Onderstaand nog een aantal foto's van de binnenkant van de D-Cube R2:

 

binnenkant.jpg kaartlezer.jpg mainboard.jpg

netvoeding.jpg tuners.jpg

 

Wij blijven e2bmc en deze D-Cube R2 in ieder geval volgen en zullen deze review steeds bijwerken zodra er nieuws is.

 

Het testexemplaar is beschikbaar gesteld door www.wt-electronic.nl

 


 

Copyrights © 2014 | www.sat4all.com. Niets van de review mag zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur worden gekopieerd of op andere wijze digitaal worden verveelvoudigd.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Beheerder

Het is nadrukkelijk niet zo dat er geen MKV afgespeeld wordt, want 720p@50Hz werkt prima, maar 1080p is gewoon te veel voor het kastje, in ieder geval met de huidige software.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er leuk uit en een mooie review!

In XBMC (de gewone versie), kun je kiezen of je bij het afspelen van content of er bijv. gebruik gemaakt moet worden van hardware matige versnelling. Als dit uitgeschakeld staat, maar er is wel GPU hardware aanwezig, dan verwacht ik bovenstaande problemen. Hebben jullie ook deze settings nagekeken? Ik heb natuurlijk geen idee wat voor video hardware er in zit, maar het is het proberen waard lijkt mij.

Dit kun je onder de settings vinden, maar ook tijdens het afspelen van een video instellen. Voor dit laatste open je het "titel balk menu" tijdens het afspelen (met de gewone XBMC sneltoets M) en kies je het filmrol icoontje. Daar kun je dan ook onderaan kiezen om de settings voor alle video's te gebruiken. Nogmaals, ik heb natuurlijk geen idee of dit ook beschikbaar is in deze versie van XBMC en of de hardware ondersteuning ook aanwezig is.

Ik kan mij alleen ook wel lastig voorstellen dat een nieuw apparaat als dit geen 1080p content kan afspelen en het al mis lijkt te gaan bij een relatief lage bitrate.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Enigma2-ontvangers zijn apparaten waarbij de computer enkel een besturende rol heeft: Als de computer vastloopt kan de video gewoon doorspelen. De videoweergave is daarmee erg robuust. Bij apparaten met XMBC doet de computer veel meer, weliswaar is vaak een hardwarematige x264-versneller aanwezig, het media afspelen gebeurt op de processor.

 

Hoe zit dat met dit apparaat?

 

Mijn indruk na het bekijken van de filmpjes was dat het TV-beeld redelijk robuust was. Wellicht toch buiten de computer om? De mediabestanden werden wel duidelijk via de processor afsgespeeld, op die manier kwam het apparaat rekenkracht te kort voor 1080p. Ik neem aan dat het 1080p25 of p24 was?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Beheerder

Deze receiver heeft een GPU, dus als er goede drivers zouden zijn en de GPU volledig benut wordt, zou afpelen moeten lukken. Het DDR2 geheugen is echter wel een minpunt. De DM8000 werd in 2008 juist vertraagd omdat men er alsnog een andere chipset met DDR3 ondersteuning in wilde zetten omdat dit aanmerkelijk meer power had.

 

Het blijft allemaal koffiedik kijken. Ik kan zelf ook niet met 100% zekerheid zeggen waar het aan ligt. Ik kan alleen zeggen dat het niet werkt. ;)

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eigenlijk zeer jammer, je zou denken dat ze hebben geleerd van de fouten/optimalisaties bij/van voormalige ARM gebaseerde apparaten die gebruikt worden voor het kijken van satelliet al dan niet icm XBMC.

Ter voorbeeld (dit zijn mijn persoonlijke ervaringen):

De MOI DVB-S2 Stream MOI DVB-S2 Streaming Box is een ARMv7 dat draait op 1Ghz. Ook hier had je met 1.x firmware enorm veel problemen om HDTV streams issue-vrij af te spelen. Sinds kort is de 2.x firmware uit en deze heeft behoorlijk wat optimalisaties waardoor men nu eindelijk issue-vrij DVB-S2/HDTV met oscam en libdvbcsa probleemloos kan streamen. Maar bij dit apparaat heeft het maanden geduurd alvorens het nu bruikbaar is. En zelfs op dit apparaat heeft de PVR-backend een behoorlijke CPU utilization waardoor er weinig ruimte "vrij" blijft voor andere mogelijkheden.

 

Gezien mijn ervaringen met de MOI, vind ik een ARMv7 op 600Mhz behoorlijk minimaal en ik had liever een 1Ghz variant gezien; maar ik verwacht wel dat ze d.m.v. optimalisaties het één en ander aanzienlijk kunnen verbeteren. Het zappen lijkt toch wel enorm snel over te komen en ik had eerlijk gezegd mijn twijfel dat ze dit goed zouden krijgen (ik had namelijk verwacht dat het XBMC gedeelte wel goed zou functioneren en juist het PVR gedeelte niet gezien mijn ervaringen met de MOI).

 

Daarbij blijf ik het appart vinden dat de makers van de D-cube hun E2XBMC sources niet zouden vrijgeven. Ze zijn dit namelijk verplicht en daarbij is het mogelijk dat externe ontwikkelaars juist kunnen zorgen voor verbeterringen en de noodzakelijke optimalisaties dat het product nodig heeft.

 

Mvg,

 

Niels Wagenaar

Woonkamer : Xubuntu 8.04 met VDR 1.7.4 en WinTV NOVA-HD-S2 icm Reel Extension HD.

Slaapkamer : Een MediaMVP icm de vompserver v0.30 VDR plugin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er niet altebest uit nog, cpu bijna constant 100% en dan geheugen gebruik bijna vol, maarja xbmc en arm is nog niet altebest(kijk maar naar al die android based devices),

 

Dan vind ik mijn boxeebox met xbmc toch stukken beter draaien met antieke hardware, bij 1080i met dvbviewer plugin iets van 30% cpu gebruik en max 24% mem gebruikt.

 

Kan je eens kijken wat hij doet kwa cpu en mem gebruik als hij een 1080i source afspeeld? dit doe je door de o of i op keyboard tedrukken, hierbij krijg je dan schermpje tezien met bitrate audio bitrate video cpu/gpu verbruik enz enz.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zult me wel een vreselijke boer vinden maar als ik dat zo allemaal lees dan vraag ik me oprecht af wat ik ervan zou gebruiken. Voor mij is de satellietontvangst nummer 1, de bekende mogelijkheden van E2 een leuke bijkomstigheid en een ingebouwde goed werkende PVR player die soepel met andere systemen werkt nummer 3.

 

De rest is bijzaak. En als ik dan zie dat de hoofdzaken zoals "Zoals in bovenstaande video te zien is, gaan zaken als het bekijken van afbeeldingen best traag en speelt 1080p videomateriaal niet goed af. Ook voelt het menu wat stroperig, zeker als je gebruik gaat maken van zogenaamde 'scrapers' die automatisch afbeeldingen en omschrijvingen van video en audiomateriaal binnenhalen en dit vervolgens weergeven." dan vraag ik me oprecht af waar we nou eigenlijk mee bezig zijn. Extraatjes aan een ontvanger kweken die in hoofdlijnen niet adekwaat functioneert, is dat echt de moeite van het bekijken waard? Zo'n fabrikant moet zelf toch ook begrijpen dat dit geen kleine ongemakjes zijn maar belangrijke manco's?

 

Wat mij betreft heb ik van het debacle van de AZbox Premium HD geleerd. Als een ontvanger in hoofdlijnen tekorten vertoont niet eens de moeite nemen om er je tijd aan te verdoen. Snel zappen, snel zenders scannen en bewerken en goed omgaan met het opnemen en weergeven van programma's zijn vereisten waar je je niet moet laten afschepen met "dat komt nog wel een keertje goed". Want de ervaring leert dat het doorgaans niet meer goed komt en dat modellen eerder vervangen worden dan dat software geperfectioneerd wordt. En dan zit je met de zoveelste witte olifant die wel een paar leuke kunstjes kan maar voor dagelijks gebruik teveel irritaties opwekt.

speciale interesse: C-Band

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is een leuke box echter en het ligt er natuurlijk maar net aan wat je ermee wil doen. Als je kunt leven met 720p video dan heb je hiermee een leuk veelzijdig apparaat in huis waar je ook nog allerlei xbmc plugins op kunt installeren waarmee je films en live video kunt streamen. Wil je het apparaat gebruiken als volwaardig mediaplayer en juist 1080p wil afspelen dan heb je hier niet veel aan. Ook al hebben ze na een tijdje wel weer betere ondersteuning dan loop je wel tegen het feit aan dat je dan weer 3d films wil en hij daar veel te langzaam voor is. 

 

Ik begrijp daarom ook niet echt waarom dit soort producten het niet in een keer goed doen en komen met een apparaat dat goed media ondersteuning heeft en alle pluspunten van xbmc heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vind hem écht niet mooi.

Als ie gratis was bij aankoop van een Vu+, kwam ie bij mij in het "kleinste kamertje".

Vu+ Uno 4K SE en 1TB HDD / Samsung 65'' UHD Smart TV.

Vier schotels, 150, 120, 90 en 120** cm., voor Astra 1 & 3, Hotbird/Eurobird, Türksat,   ** is tijdelijk buiten gebruik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...