Ga naar inhoud


Editie 24 - Mut@nt HD2400


Michel

Aanbevolen berichten

  • Beheerder

Euro Global uit Enschede stuurde ons een Mut@nt HD2400. Het betreft hier voor de afwisseling een echte quadtuner met vrije tuner keuze. Hierbij moeten we opmerken dat het niet helemaal vrije tuner keuze is, want het apparaat wordt standaard uitgeleverd met twee DVB-S2 tuners, maar die kan je wel optioneel vervangen door twee, drie of maximaal vier DVB-C-/T(2) tuners. Uiteraard is ook een mix van beide mogelijk.

 

doos.jpg

 

Er is nog iets bijzonders aan deze Mut@nt want de fabrikant is bezig met een softwarevariant met XBMC, waar binnen XBMC een soort plug-in draait die sterk lijkt op een deel van enigma2. Men heeft in ieder geval geprobeerd de functionaliteit die men implementeert zo veel mogelijk op enigma2 te laten lijken. Hierover later meer.

 

alles.jpg

 

In de doos treffen we naast de Mut@nt HD2400, een prima HDMI kabel, de netvoeding, een tuner doorluskabeltje, de afstandsbediening, een beknopte Engelstalige gebruiksaanwijzing en een setje schroefjes t.b.v. het inbouwen van de harde schijf aan. Euro Global was zo vriendelijk om ons ook een optionele DVB-S2 én DVB-C/T(2) tuner te sturen, waarvoor dank.

 

Bekijk hier de unboxing video:

 

De Mut@nt HD2400 beschikt over een moderne Broadcom 1300Mhz Dual Core chipset van het type BCM7425B2. Er zit 1GB NAND flash en maar liefst 2GB DDR3 geheugen in. De HD2400 ondersteunt hardware transcoding in HD!

 

Op de achterzijde van de HD2400 van links naar rechts de twee ingebouwde (maar verwisselbare) DVB-S2 tuners, twee lege tuner uitbreidingssloten, de temperatuur geregelde ventilator, SCART, Component Video, Composiet Video, analoge stereo uitgang, optische S/PDIF, HDMI in- en uitgang, Gigabit netwerk, 2 x USB 2.0, de aan/uit schakelaar en de aansluiting voor de netvoeding.

 

Bijzonder is de HDMI ingang, die het mogelijk maakt een HDMI signaal (zonder HDCP) tot 1080p60Hz op te nemen.

 

achterkant.jpg

 

De voorzijde van de HD2400 is wat saai en ouderwets vormgegeven. Toch vind je er alles dat je verwacht te vinden bij een receiver in deze prijsklasse. Links een stand-by toets, kanaal ˄/˅ toetsen, volume ˄/˅ toetsen, een grafisch monochroom OLED display en een klepje. Het display heeft zeer veel detail, maar gezien het vooral brede, maar niet zo hoge formaat kan je er eigenlijk maar beperkt leesbare tekst op weergeven. In OpenPli geeft men standaard de zendernaam, tijd, voortgangsbalk én het lopende programma weer en dat is al te veel om dit fatsoenlijk leesbaar te tonen. Zo kan je op 3 meter afstand eigenlijk al niet meer goed lezen wat er op het display staat. Minder en vooral grotere tekst zou bij dit display geen overbodige luxe zijn.

 

front.jpg

 

Achter het klepje 2 CI sloten, twee smartcard kaartlezers en een USB 2.0 aansluiting. Het klepje sluit met een magneetje en dat is natuurlijk prima!

 

klepje.jpg

 

Bij de afstandsbediening van de HD2400 is, in tegenstelling tot alle andere ons bekende set-top-box afstandsbedieningen, gekozen voor een ingebouwde accu in plaats van batterijen. Deze kan met behulp van een, vreemd genoeg niet meegeleverde USB->MicroUSB kabel, opgeladen worden. Dat wordt dus lastig laden als je niet over een dergelijke kabel beschikt. Deze had de fabrikant wel even mee mogen leveren. Gebruik je de afstandsbediening langere tijd niet, dan kan je de stroomtoevoer middels een aan/uit schakelaar aan de zijkant onderbreken.

Een ander bezwaar is dat de kleurtoetsen zich helemaal onderaan de afstandsbediening bevinden. Juist die toetsen worden zowel in Enigma2 als in XBMC veelvuldig gebruikt en het is dan niet bijzonder praktisch als je hiervoor steeds 'om moet pakken' of twee handen moet gebruiken. Verder produceren de toetsen een wat hinderlijk klikgeluid. Omdat de meest belangrijke functies zich in een ring direct rondom de cursortoetsen bevinden, is een bedienfout snel gemaakt. Met name in schemerlicht of in het donker. De receiver reageert wel bijzonder prettig op de afstandsbediening, ook op langere afstand of onder een grote hoek. Het lukte ons met OpenPli helaas niet de 'Dream Multimedia standaard' afstandsbediening te selecteren. Dit resulteert direct in een crash en konden we om die reden dus niet testen.

 

ab.jpg

 

De binnenkant van de HD2400 ziet er uitstekend uit. Er is veel ruimte, je kunt maar liefst 4 tuners naar keuze plaatsen en het geheel wordt gekoeld met een relatief stille temperatuur geregelde ventilator die stilstaat wanneer die niet nodig is. De montage van de 2,5" harde schijf is eenvoudig maar erg slim ontworpen. De gebruikte componenten zijn van uitstekende kwaliteit.

 

binnenkant.jpg

 

Helaas komen we ook in deze receiver de wat bizarre anti-clone beveiliging met een batterij tegen. Batterij los of defect, receiver kapot! Dat blijft een merkwaardige oplossing die er wat ons betreft niet in had mogen zitten.

 

binnenkant_copy_protection.jpg

 

Het plaatsen van de tuners is eenvoudig. De kap er af, schroefje los, afdekplaatje er uit en tuner er in. De kap er op en klaar is Clara!

 

binnenkant_tuners_leeg.jpg

 

De netwerksnelheid van de HD2400 is prima. We meten het volgende:

 

Client connecting to 192.168.2.212, TCP port 5001
TCP window size: 45.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  3] local 192.168.2.10 port 44720 connected with 192.168.2.212 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0-10.0 sec   798 MBytes   669 Mbits/sec
------------------------------------------------------------
[  3] local 192.168.2.10 port 44722 connected with 192.168.2.212 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  3]  0.0-10.0 sec   809 MBytes   679 Mbits/sec

 

Meer dan genoeg dus om meerdere HD zenders tegelijkertijd op te nemen op een extern netwerk apparaat of om snel je gemaakte opnames naar een PC te kopiëren.

 

Testen we met FTP, meten we +/- 78MB/sec naar de HD2400 toe en rond de 47MB/sec van de HD2400 naar een PC.

 

De beeldkwaliteit is uitstekend en vergelijkbaar met de diverse andere door ons geteste Enigma2 receivers met vergelijkbare Broadcom chipset.

 

Het stroomverbruik van de HD2400 bedraagt bij normaal gebruik met 4 tuners en een 2,5" HDD gemiddeld 34 Watt. In deep stand-by bedraagt het verbruik minder dan 0,5 Watt. Leuk om te vermelden is dat je de HD2400 met een Wake On Lan request ook uit zijn winterslaap kunt halen. De receiver wordt zelfs bij intensief gebruik niet meer dan handwarm.

 

Omdat de HD2400 zoals eerder vermeldt ook XBMC kan draaien (dit noemt men e2BMC) beginnen we daar mee. De image is snel geplaatst. Dit werkt exact hetzelfde als een normale Enigma2 image. Men neme een USB stick, kopieer daarop de image, klepje open, USB stick plaatsen, standby-toets ingedrukt houden, booten en even wachten. Na de eerste keer opstarten wordt je door een installatiemenu gevoerd dat weliswaar erg veel lijkt op dat van Enigma2, maar toch wel iets omslachtiger werkt. Ook als het eenmaal draait worden wij er (nog) niet wild enthousiast van.

 

Twee van de drie reviewers zijn erg goed thuis in XBMC en hebben diverse zaken uitvoerig getest. Als je XBMC draait, doe je dat over het algemeen omdat een goede XBMC setup alle mogelijke media probleemloos af kan spelen. Dat blijkt hier echter niet het geval. H.264 materiaal werkt prima, maar VC1 gecodeerd materiaal werkt helemaal niet, DVD-ISO en BD-ISO vaker niet dan wel. Ook materiaal met een Dolby True HD track kan je niet afspelen. De chipset ondersteund geen H.265, dus dat kan je logischerwijze niet afspelen.

Verder werken een aantal populaire XBMC plugins niet. De Set-Top-Box plugin lijkt weliswaar op Enigma2, maar mist dan wel een hele hoop instellingen en functionaliteit. Met redelijk wat tijd en moeite kregen we er een zenderlijst in en konden we een smartcard in een andere box benaderen via CCcam.

Het is uiteraard nog maar een alpha-versie van de software en dan mag je bugs verwachten, maar deze e2BMC software hebben we januari dit jaar ook al bij de D-Cube R2 gezien en getest en toen was het ook al geen feestje. In een klein jaar is er naar onze mening niet heel veel gebeurd op het gebied van e2BMC. De fabrikant heeft hier dus nog voldoende werk aan de winkel.

 

Hier een impressie van e2BMC, waar de wel goed werkende onderdelen gepresenteerd worden:

 

 

Op zich een super idee, waar we eerder ook ontzettend enthousiast over waren, maar helaas is er wat ons betreft (vooralsnog) te weinig progressie.

 

Gaan we testen met OpenPli of OpenATV worden we wel razend enthousiast. De receiver is behoorlijk snel. Hij boot met OpenPli in ruim 36 seconden en zapt lekker vlot.

 

openpli_1.jpg

 

De Mut@nt HD2400 ondersteunt ook HBBTV via de OpenOpera webbrowser. Dit werkt uitstekend en snel! Als Internet Browser is OpenOpera echter wel behoorlijk traag.

 

Uiteraard kan je gewoon CCcam of OSCAM gebruiken voor de smartcards van CanalDigitaal en TVVlaanderen. Ook een interne share met een andere enigma2 box behoort zo tot de mogelijkheden, zodat je maar één smartcard nodig hebt. Met de exorbitant gestegen prijzen van CanalDigitaal voor een extra smartcard een fijn gegeven :) Sinds kort beschikken we over een nieuwe CanalDigitaal CI module en ook die werkt in deze receiver uitstekend.

 

De fastscan (CanalDigitaal) en de kabelscan (Ziggo) en zelfs de blindscan werken probleemloos.

 

Conclusie: Na ruim 3 weken intensief testen als Enigma2 receiver, hebben we geen enkel probleem ondervonden. Door de mogelijkheid om bijvoorbeeld 4 DVB-S2 tuners te plaatsen is dit een meer dan volwaardige vervanger voor de Dreambox DM8000PVR. De nieuwe Broadcom chipset staat garant voor een aangenaam snelle ervaring. Meerdere zenders tegelijk opnemen, al dan niet met behulp van de autotimer, is met dit apparaat echt een feestje!

 

Ondanks de kleine minpunten vinden wij de Mut@nt HD2400 tot op heden de beste koop uit onze testreeks Enigma2 Quadtuner PVR's. De afstandsbediening kan worden vervangen, al raden wij de fabrikant aan dat zelf te doen, het display kan softwarematig geoptimaliseerd worden, het uiterlijk is een kwestie van smaak. Ehm...en ja die anti-clone beveiliging zullen we het maar niet meer over hebben ;)

 

Wat je krijgt is een Enigma2 snelheidsmonster met 2GB DDR3 RAM (!!!), 1GB flash, een HDMI ingang waarvan je het signaal ook kunt opnemen (gamers, lezen jullie dit?), hardware transcoding, 4 Plug&Play tuner sloten, een OLED display, 2 interne kaartlezers, Gigabit netwerk, uitstekende kwaliteit hardware, je kunt er later eventueel e2BMC op draaien.... moeten we nog even doorgaan?

 

Kopen dat ding! Voor de straatprijs van +/- €350,00 met twee DVB-S2 tuners hoef je het ook al niet te laten...

 

Dus.... 4,5 verdiende sterren voor de Mut@nt HD2400!

 

4,5.png

 

Met dank aan Euro Global uit Enschede voor het beschikbaar stellen van de testapparatuur!

euro_global.jpg

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Beheerder

Voordat er vragen over komen. De review is 20 december ter controle (verborgen) op het forum geplaatst en zojuist openbaar gemaakt. :)

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat de et10000 nog niet getest is maar deze lijkt ook wel leuk.

 

ps de invoerapparaten mist een c

komma dat is het enigste en wordt aan gewerkt daarom werkt de dream ab nog niet.

 

 

class RemoteControlType(Screen, ConfigListScreen):
    rcList = [
            ("0", _("Default")),
            ("11", _("et9x00/6500")),
            ("13", _("et4000")),
            ("7", _("et5000/6000")),
            ("9", _("et8000/et10000")),
            ("4", _("DMM normal")),
            ("6", _("DMM advanced")),
            ("14", _("xp1000")),
            ("8", _("VU+")),
            ("18", _("F1/F3")),
            ("16", _("HD1100/et7x00"))
            ("19", _("HD2400"))
        ]

moet zijn

 

 

class RemoteControlType(Screen, ConfigListScreen):
    rcList = [
            ("0", _("Default")),
            ("11", _("et9x00/6500")),
            ("13", _("et4000")),
            ("7", _("et5000/6000")),
            ("9", _("et8000/et10000")),
            ("4", _("DMM normal")),
            ("6", _("DMM advanced")),
            ("14", _("xp1000")),
            ("8", _("VU+")),
            ("18", _("F1/F3")),
            ("16", _("HD1100/et7x00")),
            ("19", _("HD2400"))
        ]

Een hint, kijk op de regel ("16", _("HD1100/et7x00"))

Op regel 308 moet dus een komma komen, deze er daar even achter zetten en enigma2 herstarten lost het probleem op.

 

met dank aan Pedro_Newbie

De Groeten Van Cobus R
Vu+ Uno 4K DVB C (FBC)  / MaXytec Multibox (Fallback)
Ziggo kabel (FTA)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat probleempje met afstandsbediening selecteren in openpli heeft er een klein weekje ingezet:

 

http://sourceforge.net/p/openpli/enigma2/ci/3cd342b79f7c6ce762ef435d02c27f47f0ae51c5/

 

En is gisteren opgelost:

http://sourceforge.net/p/openpli/enigma2/ci/e75161ea47f6eafabfa749baaa5bfa77b7d4c40d/
 

Probleem trad niet alleen met deze Mut@nt box op maar algemeen met alle openpli images voor alle boxen.

Je hoefde alleen maar een andere afstandsbediening proberen te selecteren en de box crashde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Beheerder

Ik heb zojuist nog getest. Ik kan nu wel (zonder crash)  de dream afstandsbediening selecteren, maar die werkt vervolgens niet.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Helaas komen we ook in deze receiver de wat bizarre anti-clone beveiliging met een batterij tegen. Batterij los of defect, receiver kapot! Dat blijft een merkwaardige oplossing die er wat ons betreft niet in had mogen zitten.

 

Jammer dan, die komt er hier niet in, nou testen wil ik hem nog wel :whistle:

You cannot ignore that member

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de ontvanger al z'n 2 weken en dit mijn evaring met het apparaat.

 

XMBC heeft één of andere manier nooit lekker gewerkt bij mij.

 

Het probleem begon al met naar zenders zoeken. ( Eerste stap, Ziggo Zenders )Tijdens zoeken , de ontvanger crasht loopt gewoon hard vast en via aan/uit schakelaar opnieuw opstarten was het enige oplossing.

En dan hoop je dat dit een éénmalige probleem was maar kom je snel genoeg achter dat dit het begin nog is.

En dan na een herstart is alle kanalen etc gewist en op het punt dat je naar zenders zoekt dan vindt deze ontvanger geen zenders!

Je kan elke instelling veranderen maar heeft géén nut.

Dan heb ik geprobeerd om naar sataliet zenders te zoeken maar ook nu wordt er geen zenders gevonden. Ondanks dat de instellingen van kabel als sataliet goed waren ingesteld.

Met XMBC draaiend heeft Mut@nt HD2400 de neiging om spontaan vast te lopen. Nou heb 2 uur op het apparaat gewacht of het zal reageren maar helaas. Hard rest was weer de enige oplossing.

FTP instellen zorgt voor een vastloper . En deed die het wel goed dan kreeg je maar geen toegang tot FTP. Of op HTTP ondankt dat FTP client en HTTP plugin + Web Proxy is geinstalleerd. En goed is ingesteld.

Vastlopers heb ik ook met SD films gehad die ik probeerde af te spelen.

Je kan beter maar niet alle instellingen proberen te veranderen want ook dat zorgt voor vastlopers.

Dan vond ik een optie genaamd verse start. Met deze optie gaat je ontvanger zich herstellen en resetten . Alles wordt gewist , en de apparaat gaat naar het punt terug waar hij het stabielste draaide. ik heb dat optie gebruikt maar het problemen begon ik opnieuw te beleven. 1e keer draaien na herstart was perfect. Alles werkte zoals het moet werken tot dat ik de apparaat ging herstarten. Alle problemen begonen weer;

Dan dacht ik van dit gaat zo niet langer. Heb ik OPENPLI erop gezet en tot mijn verbasing werdt alles goed geinstalleerd en alles werkte goed. Ik had helemaal géén problemen meer. Werkte alsof hiervoor nooit was gebeurd :-) EN nu kon ik uiteindelijk de apparaat goed testen.

 

Booten ging flot en stabiel.

Zenders zoeken ging snel en goed.

Sorteren lukte gewoon en benaderen via FTP lukte!

Via HTTP benaderen lukte ook!

Apparaat verscheen even later ook in Windows Explorer. En was ook gelijk toegankelijk. Via PC heb je gewoon volledige controle. Je kan overall in en kan alles wijzigen. Kopieren , Hernoemen , Verplaatsen en verwijderen lukt gewoon.

Ik drukte mijn 2.5 inch HDD in de ontvanger en Groote bestanden boven 1 GB werden heel snel verplaatst over Netwerk < Ontvanger naar PC > . ik had een transfersnelheid tussen 120 Mbyte/s en 128 Mbyte/s Kopieren ging ietsjes langzamer.. rond 110 Mbyte/s . Van PC naar Ontvanger verplaatsen was tussen 60 Mbyte/s en 84 Mbyte. Kopieren was, tussen 60 Mbyte/s en 78 Mbyte/s. MAAR(!) nu deed ik het ook via FTP bestanden naar ontvanger kopieren en dat ging wel op volle snelheid namelijk tussen 110 Mbyte/s en 128 Mbyte/s :-) Dus dat is wel mooi. EN nu snap ik ook wel waarom er geen eSATA op zit :-)

Had ik wel eSATA gehad had ik grof weg de zelfde snelheid gehad.

 

LIVE uitzendingen Streamen via OPENPLI gaat moeizaam. Je moet wel over de juiste programma's beschrikken . Ik gebruik TurkVOD en dat werkt lekker. De Programma is Turks maar met beetje Turks leren kom je wel veder. Met XMBC is dit geen probleem. Streamen is een kinderspel voor dit image. Niet alle streams worden afgespeeld door OPENPLI dus hou er rekening mee.

 

Films afspelen etc dat gaat probleemloos met OPENPLI.

 

Alles werkt goed met OPENPLI dus heb er wenig over te zeggen.

 

Over XMBC ben ik niet tevreden. Een stabiele HD2400 met XMBC kan ik mij op dit moment niet voorstellen. Maar... De image is nog in zijn testfase dus ik laat het hierbij. Ondertussen volg ik het image wel, en in de toekomst als het gestabiliseerd is dan zet ik zeker XMBC erop. Want buiten alles het zit er wel gelikt eruit.

 

OPENPLI is gewoon een beest voor dit ontvanger. Het werkt heel snel en heel stabiel.

 

Mijn tip aan iedereen gebruik OPENPLI zeker tot dat XMBC gestabiliseerd is en gestabiliseerd werkt op de HD2400!

 

Tot zover mijn evaringen met de Mut@nt HD2400 .

 

Mvg, Rick

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie dat de netvoeding extern is? Dan begrijp ik dat deze ontvanger niet of nauwelijks warm wordt. Een interne voeding had ik liever gezien. Dit wat betreft het gehele uitschakelen. Nu moet je dus de stekker uit het net trekken.

"On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Beheerder

Ik zie dat de netvoeding extern is? Dan begrijp ik dat deze ontvanger niet of nauwelijks warm wordt. Een interne voeding had ik liever gezien. Dit wat betreft het gehele uitschakelen. Nu moet je dus de stekker uit het net trekken.

Hij verbruikt minder dan 0,5 Watt in deep stand-by, dus dat volg ik even niet. Ik heb liever dat hij van binnen niet warm wordt. Dat is goed voor de levensduur.

is het mogelijk om iets te vertellen over die anti clone beveiliging, ik heb er nog nooit van gehoord en ik kan er zo ook niets over vinden. Is er normaliter een risico voor de gebruiker? Of moet je er dan al hele rare dingen mee doen?

Er is 'normaliter' geen risico voor de gebruiker, maar deze beveiliging maakt de levensduur van de receiver potentieel korter en de kans op defecten theoretisch groter zonder dat het voor de consument van toegevoegde waarde is.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vindt dat jullie genoemde 'straatprijs' (ook bij andere reviews) wel erg veel lager ligt dan de 'going' prijs die je op internet tegen komt. Ook na vragen om korting kom je nooit in de buurt. Verder prachtige review!

Mut@nt HD2400 met 1x sat en 3x cable met Ziggo, 1TB HDD op OpenPli 4.0 met Oscam.

Azbox HD Premium+ met 1x cable met Ziggo en 1x sat, 500 GB HDD op E2 met Oscam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Beheerder

Ik vindt dat jullie genoemde 'straatprijs' (ook bij andere reviews) wel erg veel lager ligt dan de 'going' prijs die je op internet tegen komt. Ook na vragen om korting kom je nooit in de buurt. Verder prachtige review!

 

Hij stond eerst op €379,00 en voor dat bedrag staat ie overal. Na de inzage van de preview door de fabrikant, merkte hij op dat de prijs vanaf maandag verlaagd wordt naar 349,00.

 

Daarvoor is hij hier en daar ook al leverbaar.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...