Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Sprietje

Burum zet 5G klem

Aanbevolen berichten

Het satellietpark van Defensie bij Burum staat de invoering van snel mobiel internet in de weg. ,,Dan maar de zee op’’, vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Het kabinet zoekt met spoed een oplossing. Die moet er deze zomer zijn. Voor die tijd gaat de Tweede Kamer in debat over ‘Burum’ met de minister van Defensie en de staatssecretaris van Economische Zaken.

 

Minste kans op verstoring

Bij het terpdorpje Burum staan zo’n veertig grote satellietontvangers. Ze zijn deels van Defensie en deels van KPN. Via de schotelantennes worden metadata uit de lucht gevist die Defensie gebruikt voor afluisterpraktijken.

Voor Burum werd in 1973 gekozen omdat dit in een uithoek van Nederland ligt, waar de minste kans op verstoring is. Maar het park zorgt er nu voor dat de uitrol van 5G, het nieuwe snelle mobiele internet, wordt beperkt.

 

Schotels

Boven de lijn Amsterdam-Coevorden mag de satellietcommunicatie op de zogenoemde 3,5 Ghz-band niet worden verstoord. Dat is in 2011 zo vastgelegd en duurt tot minstens 2023. Moorlag en een tal andere Kamerleden kwamen hier onlangs achter en klommen in de pen. ,,Die schotels bij Burum vormen een hele dikke haar in de soep’’, zegt de Groninger.

,,Het belang is groot’’, stelt D66’er Jan Paternotte. ,,Wij mogen niet talmen.’’ Staatssecretaris Mona Keijzer van EZ beloofde de Tweede Kamer gistermiddag dat ze vaart maakt. Nederland dreigt zijn koploperpositie in Europa kwijt te raken als zo’n groot deel van Nederland lang verstoken blijft van 5G. Vanaf 2011 is onderzocht of het plaatsen van een scherm rond het Burumer satellietgrondstation soelaas biedt. Dat blijkt niet het geval. Storingen kunnen er niet mee worden afgeschermd.

 

Verplaatsen

Op zee is ruimte zat, oppert Moorlag. Hij wijst op olieplatforms die schotelantennes kunnen dragen. Keijzer onderzoekt de optie, al wijst ze de Kamer ook ,,op de begrotingsafspraken die we hier met zijn allen hebben’’.

Verplaatsing van het grondstation van Burum kost veel geld. Daar tegenover staat dat de beperkingen van het park nu de opbrengst drukken van de frequentieveiling die op stapel staat. Moorlag: ,,En dan gaat het ook niet om klein bier.’’


Bron: Leeuwarder Courant

 

Burum1.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hallo. 

Volgens de website van de nos worden de schotels naar het buitenland verplaatst. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
1 uur geleden zei Sprietje:

Boven de lijn Amsterdam-Coevorden mag de satellietcommunicatie op de zogenoemde 3,5 Ghz-band niet worden verstoord

Weer iets geleerd dat 5G gebruik maakt van 3,5 GHZ of ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het is onzin om dit in Nederland te blijven doen. Wat ik heb begrepen wordt dit met name gebruikt om diverse telefoon gesprekken/dataverkeer af te luisteren van satellieten die gericht zijn op Afrika. (dus eigenlijk doen ze out of frootprint ontvangst)  En met name de Amerikaanse inlichtingen diensten hebben hier baat bij.     Echter als ze die schotels in Z-Spanje of Italie neerzetten zitten ze dichter bij Afrika en hebben ze waarschijnlijk al minder grote schotels nodig en op den duur gaat dat soort communicatie toch over glas lijnen.  

 

Wat ik begreep wordt Burum ook voor radio astronomie gebruikt, dat vind ik persoonlijk erger als dat zou verdwijnen. Maar het ligt er aan welke frequenties ze daarvoor gebruiken.

 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

5G will use spectrum in the existing LTE frequency range (600 MHz to 6 GHz) and also in millimeter wave(mmWave) bands (24–86 GHz).

 

kunnen ze het 3,5 ghz banddeel niet excluden bij 5g

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Wie is er online   0 leden

  Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

 • Gerelateerde inhoud

  • Door Jean-Claude
   Het is zover: de Vlaamse streamingdienst van Telenet en DPG Media krijgt concrete vorm. De twee bedrijven spraken eerder dit jaar de intentie uit om samen een joint-venture op te richten om een nieuw lokaal streamingplatform met Vlaamse en internationale content te lanceren. De Europese Commissie heeft vandaag daarvoor haar goedkeuring gegeven. Het platform zal Streamz gaan heten. DPG Media en Telenet bereiden zich nu voor op de lancering naar het grote publiek later dit najaar. De naam wordt wel al bekend gemaakt: Streamz. Het nieuwe bedrijf - dat dezelfde naam draagt - wordt op 1 september 2020 opgericht, met Peter Vindevogel als CEO. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Streamz wordt Kris Vervaet.
   De lancering van Streamz zal een mijlpaal in de Vlaamse mediageschiedenis worden. “We zijn heel blij met de goedkeuring van de Europese Commissie”, aldus Vervaet. “We kijken er enorm naar uit om dit nieuwe, lokale streamingplatform te lanceren, samen met Telenet. Samen kunnen we het verschil maken met de beste Vlaamse en internationale content. Dat is zowel een boost voor de Vlaamse kijker, als voor het hele medialandschap.”
    
   Lokaal alternatief in de wereld van streamingdiensten
   Telenet en DPG Media willen met Streamz maximaal inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden in de wereld van streamingdiensten. Naast de blijvende populariteit van lineaire televisie, kunnen mensen nu ook op hun tablet, PC of smartphone televisieprogramma’s bekijken waar en wanneer ze dat willen. Op deze trend werd al volop ingespeeld door Vlaamse zenders en operatoren met de ontwikkeling van videoplatformen en diensten als terugkijk-TV en TV-apps.
   Die dynamiek in de televisiemarkt wordt nog versterkt doordat consumenten ook steeds meer een ‘on-demand’ aanbod willen én bereid zijn om daarvoor te betalen. Met Streamz is er binnenkort een lokaal alternatief.
   Het nieuwe bedrijf heeft verschillende troeven in handen om een relevant platform uit te bouwen. Het samenbrengen van de content van DPG Media (met onder andere Vlaamse fictie) en de lokale en internationale content van Telenet (met onder andere SBS, Woestijnvis en Play) zorgt voor een sterke combinatie van Vlaamse en internationale series en films voor de Vlaamse kijker. Gecombineerd met de geavanceerde technologie achter het digitaal platform VTM GO en de klantenbasis van Telenet Play - met meer dan 400.000 klanten - is dat het ideale startpunt voor dit nieuwe verhaal. 
   Iedereen kan op de hoogte blijven over de lancering van Streamz door zich vanaf nu in te schrijven via join.streamz.be.
   bron : HLN
    
  • Door Wimo01
   Daarjuist Mail gekregen van TVV.
   Gaat over het Belgisch voetbal.
   http://info.tv-vlaanderen.be/u/gm.php?prm=drYv0hUW95_765104572_2480979_6924
  • Door Jean-Claude
   Goed nieuws voor tv-kijkers, want vanaf 2021 komt er een Vlaamse zender bij. SBS België, dat in handen is van Telenet, zou volgend jaar Play Zeven lanceren: een algemene zender om VIER, VIJF en ZES aan te vullen. Ook de reeds bestaande kanalen worden ondergebracht bij Play: VIER wordt omgedoopt tot Play Vier. Dat schrijft Het Nieuwsblad.   Volgens de krant gaat het bij Play Zeven niet om oude wijn in nieuwe zakken, maar wordt er een compleet nieuwe algemene zender op poten gezet die beschikbaar zal zijn voor alle Vlaamse tv-kijkers. Er zijn nog geen concrete details bekend over de invulling van de zender, maar het aanbod zou de catalos van zenders VIER, VIJF en ZES moeten aanvullen. SBS laat tegenover Het Nieuwsblad voorlopig niet in hun kaarten kijken. 
    
   Het moment wordt door Telenet ook aangegrepen om de reeds bestaande kanalen onder hun vleugels te nemen. Zo krijgt VIER vanaf 2021 de naam Play Vier, iets wat ook geldt voor VIJF en ZES. Daar zit een strategie achter: het betalende aanbod van Telenet draagt vandaag die naam, net als drie zenders voor Play More-abonnees en negen zenders voor Play Sports-kijkers. Ook de algemene zenders onder die naam brengen maakt Play erg interessant ­maken voor adverteerders
   bron : HLN
  • Door Mojo
   Zie ik gisteren bij het journaal met een hoop tamtam de opening van die tunnel. Komt dit beeld voorbij en dan denk ik: Wie gaat de muur als eerste raken?
    

  • Door Miauw
   Er las een bericht dat voetbalTV in strijd is met de AVG wet, mocht dat werkelijk zo zijn, dan gaan veel plaatselijke voetbal clubs failliet i.v.m. dat ze zich rijk gerekend hebben, of te wel, het geld is al uit gegeven. 
    
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.