Jump to content


satelliet geschikt voor UHD uitzending?


Tonskidutch

Recommended Posts

Citaat

Le satellite serait-il la meilleure solution pour la diffusion de l'Ultra HD ?

bron: les Numeriques

https://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/4-questions-a-michel-chabrol-expert-ultra-hd-hdr-chez-eutelsat-a2977.html

 

Vertaald,
 

Citaat

 

is de satelliet wel de geschikte oplossing voor de transmissie van UHD ?

de heer Chabrol van Eutelsat legt het ons uit.

 

 

spannend om te lezen, mede wegens het vertalen via https://www.deepl.com/translator

met wat minder duidelijke stukken toch begrepen

 

mijn conclusie, eigenlijk niet

Hollow Talk

Chior of Young Believers

Link to comment
Share on other sites


part 1 vertaald

Met zijn constellatie van ongeveer 39 satellieten zendt Eutelsat 6.300 televisiekanalen uit naar 274 miljoen huishoudens, wat wereldwijd ongeveer 1 miljard kijkers vertegenwoordigt.

Als Canalsat en TPS, de twee grootste spelers die in de jaren negentig van de vorige eeuw om de markt concurreerden, achter ons aanlopen, dan heeft satellietomroep zijn laatste woord nog niet gezegd en het tijdperk van Ultra HD kan deze manier van uitzenden weer in de mode brengen. We ontmoetten Michel Chabrol, directeur Nieuwe TV formaten bij Eutelsat, die precies kon uitleggen hoe Ultra HD uitzendingen werken. Voldoende om de verschillende actoren op te zetten voor de uitzending in een zeer hoge definitie van morgen.

 

vraag

Het DVB-consortium heeft voor het beheer van de HDR het Hybrid Log Gamma (HLG) en het Perceptual Quantizer (PQ)-formaat gekozen. Kunt u uitleggen wat het Hydrid Log Gamma is en wat het verschil is met de HDR10?

antwoord Chabrol

Voor de HDR zijn er twee basisoverdrachtcurves, aanbevolen door de ITU (International Telecommunication Union) in haar BT 2100 (juli 2016), die lineair licht van een scène omzetten in een niet-lineair videosignaal zoals in een camera (opto-elektronische overdrachtsfunctie (OETF) of omgekeerd: HLG (Hybride Log-Gamma), oorspronkelijk voorgesteld door de BBC en het Japanse NHK, en PQ (Perceptual Quantization - Kwantification Perceptuelle). De PQ-overdrachtfunctie is gebaseerd op absolute luminantie - bij een codewaarde komt altijd overeen met dezelfde luminantiewaarde, tot 10.000 cd/m²) - terwijl de HLG gedefinieerd is als relatieve luminantie.

De HDR10, gedefinieerd voor de Blu-ray 4K UHD, is afgeleid van de PQ-overdrachtcurve: HDR10 = PQ + Wide Colour Gamut + 10 bits (1 miljard kleuren) + statische metadata over de inhoud (informatie over luminantie geïntroduceerd in post-productie).

 

Edited by Tonskidutch

Hollow Talk

Chior of Young Believers

Link to comment
Share on other sites

De HDR10 kan alleen worden bekeken voor ontvangst op HDR TV' s. Het voordeel van de Hybrid Log Gamma (HLG) is zijn achterwaartse compatibiliteit met recente Ultra HD SDR TV's (Standard Dynamic Range, d. w. z. niet-HDR TV' s), omdat deze standaard geen metadata heeft en de overdrachtcurve begint zoals de curve die voor SDR TV's wordt gebruikt. Er kan een lichte kleurafwijking zijn waargenomen bij het toepassen van een Ultra HD HDR signaal op sommige Ultra HD SDR TV' s, maar dit is nog steeds acceptabel.

Voor omroeporganisaties en tv-kanalen is deze achterwaartse compatibiliteit van de HLG belangrijk, omdat het mogelijk is om huishoudens met Ultra HD SDR TV te bereiken, met een Ultra HD HDR signaal: geen noodzaak om twee signalen te zenden (één HDR, de andere SDR).

 

De HLG decoderingsfirmware zal naar verwachting in 2017 door verschillende TV-fabrikanten worden aangeboden, niet alleen op apparaten die in 2017 worden verkocht, maar ook als update op hun websites voor Ultra HD-apparaten die in 2016 worden verkocht.

 

vraag

Verhoogt het gebruik van de HDR10 (PQ) het bandbreedtegebruik?

antwoord

Michel Chabrol: Een stream in HDR10 (PQ)-formaat vereist 5 tot 10% meer doorvoercapaciteit, met de huidige prestaties van HEVC encoders. Deze stijging is vooral te danken aan het uitgebreide kleurenpalet (Wide Colour Gamut, WCG) en blijft om twee redenen laag:

De verandering van 8 bits naar 10 bits kleurdiepte (van 16,7 miljoen naar 1 miljard kleuren) beperkt beknottingseffecten.

Statische metadata die na de productie worden ingevoerd en die informatie over lichtniveaus opleveren, is niet bit-intensief.

 

vraag

De aan DTT toegewezen bandbreedte lijkt zeer beperkt om de distributie van Ultra HD-content op korte en zelfs middellange termijn te garanderen. Vezeloptiek en satelliet lijken de twee meest rendabele oplossingen voor dit soort uitzendingen?

antwoord

Michel Chabrol: Ik ben het op dit punt met u eens. Momenteel kan een DVB-T MUX tot 5 HD-kanalen in MPEG-4 bevatten, voor een totale bandbreedte van 24.882353 Mbps. Omdat we weten dat de Ultra HD-kanalen die we op onze satellieten uitzenden een bandbreedte van tussen de 18 en 30 Mb/s gebruiken, kan een MUX TNT slechts één Ultra HD-kanaal uitzenden. Dit roept de vraag op naar de keuze van Ultra HD acteurs. Welke kanalen hebben het recht om uit te zenden in Ultra HD? De andere oplossing is natuurlijk glasvezel, maar het gaat alleen om de grote steden en laat een groot deel van de bevolking achter. Voor de rest van de wereld is satelliet een oplossing die het mogelijk maakt om meerdere tientallen kanalen in Ultra HD HDR uit te zenden met een zeer goede beeldkwaliteit.

 

vraag

Hoeveel Ultra HD kanalen kan een satelliet uitzenden?

antwoord

Michel Chabrol: De drie Hotbird-satellieten hebben elk 64 krachtige Ku-band transponders, die alle 102 frequenties in de Ku-band op 13° oosterlengte bestrijken. Elke transponder heeft een 64 Mb/s DVB-S2-bandbreedte en kan daarom drie Ultra HD HEVC HDR kanalen uitzenden (NDLR: momenteel zendt de Hotbird 13E-satelliet drie Ultra HD kanalen uit (FunBox 4K, FTV UHD en TravelXP 4K) op de 10 727 MHz transponder. Het Hotbird audiovisueel centrum zou theoretisch meer dan 180 Ultra HD-kanalen kunnen uitzenden, maar dit kan niet van de ene dag op de andere gebeuren, aangezien transponders momenteel worden gebruikt voor Full HD-kanalen en andere diensten. De komst van Ultra HD kanalen zal geleidelijk plaatsvinden.

 

vraag

We noemden een bandbreedte tussen 18 en 30 Mbps voor een Ultra HD HEVC HDR (HLG) stream van 50 fps. Wordt het debiet verdubbeld bij de overschakeling op HFR (High Frame Rate) met 100/120 fps en wordt verwacht dat het ook de HFR op middellange of lange termijn zal ondersteunen?

antwoord

Michel Chabrol: Als je van 50 tot 100 fps of 60 tot 120 fps gaat, verdubbelt de native Ultra HD native stream, maar de HEVC gecodeerde stream zal niet verdubbelen, omdat de efficiëntie van de codering toeneemt met de beeldsnelheid. De typische waarden van deze HEVC gecodeerde stroom zijn nog niet bekend in UHD. De HFR in 4K UHD kan de komende jaren worden voorzien.

 

WAANZIN die vertaalsite

Edited by Tonskidutch

Hollow Talk

Chior of Young Believers

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad , die vertaling trekt op geen teelballen , echt testikels !! ;)

 

Maar goed ivm UHD ,

Ik ben geen tegenstander , maar wanneer houden al die verbeteringen op ??

Of kan men de UHD-techniek in de toekomst zodanig aanpassen ,

dat het nog maar een 1/4 of 1/8 bandbreedte in beslag zal nemen t.o.v. nu ??

C o o kie M o nster

C U L'8'R WEIRDOGAToRS

 

I was born once , as an invasion of the bodysnatchers ,

but the doctor did get a brain-attack !! my name:

 

breedbandwurger 1967

 

casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Op 11-12-2017 om 12:16 zei Tonskidutch:

bron: les Numeriques

https://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/4-questions-a-michel-chabrol-expert-ultra-hd-hdr-chez-eutelsat-a2977.html

 

Vertaald,
 

 

spannend om te lezen, mede wegens het vertalen via https://www.deepl.com/translator

met wat minder duidelijke stukken toch begrepen

 

mijn conclusie, eigenlijk niet

Als het niet gewoon met ja of nee kan worden beantwoordt denk  ik dat je zelf de conclusie maar moet trekken

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Nee, alleen een UHD ontvanger en eventueel een UHD beeldscherm.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link to comment
Share on other sites

Handleiding hoef ik niet op te zoeken, ik bewaar al die zaken.

Het is een Digital devices Duoflex S2 Twin Sat tuner kaart, Hdtv, 1080p dus idd geen UHD.

 

Het is goed om te weten dat ik deze moet upgraden en niet de lnb's eenmaal het UHD aanbod uitgebreid wordt.

Link to comment
Share on other sites

Hier komt UHD keurig binnen.

Screenshot.png

Edited by Donkeyman

VU+ Ultimo 4K PLI 8.x dual DVB-S2 FBC tuner met 750Gb WD Blue, VU+ Zero 4K PLI 8.x  Visiosat G4 Quadro met 3 Alps quad en 1 Inverto Ultra Black quad, LG G1 Oled Evo 77 inch, Sony Bravia KDL 65-XD7505, , Nvidia Shield TV Pro mediaplayer, Denon AVR-X3500 audioreceiver. Zone 1: 2X Kef IQ90, 2x Kef IQ10, Kef IQ60c, BK XXLS 400 subwoofer. Zone 2: 2X Tangent EVO4. Fritzbox 7590. Synology DS418, Raspberry Pi 3B

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.