Ga naar inhoud


Foute schotelgrootte bij TVV de oorzaak dat klanten weggaan?


sattv4iedereen
Ga naar oplossing Opgelost door Sprietje,

Aanbevolen berichten

Hi,

ik heb enkele minuten nagedacht, omdat ik niet echt weet, waar, maar omdat het toch mogelijks een schotelprobleem is, hopelijk hier juist.

 

Ik was deze namiddag in een computerwinkel, die toevallig ook abonnementen van onze kabel verkoopt.

Daar was iemand voor, die zijn abonnement had opgezegd, omdat bij de minste regen, hij geen beeld had, en vroeger nog meegemaakt in een andere winkel.

Als ik toevallig bij deze klantendienst melde dat ik via mijn vader keek naar tv-Vlaanderen, kreeg ik spontaan de vraag, U kunt zeker niet veel naar tv zien?

Als ik vroeg waarom, zei deze me, dat veel mensen van TVV klagen, dat bij slecht weer het beeld wegvalt, en dus naar hen overstapt.

Even gekeken naar hun webshop, en bij de schotel staat het volgende:

 

deze schotel is geschikt voor de ontvangst van het volledige zenderaanbod en 400 gratis te ontvangen kanalen.

 
In detail
  dot.jpg   Standaard schotel   dot.jpg   Breedte: 60 cm   dot.jpg   Hoogte: 64 cm  

 

Nu durf ik vragen aan leden gespecialiseerd hierin, of die schotelgrootte nu echt nog genoeg regenreserve heeft, om bij een normale regenbui nog beeld te geven (ik laat hier nu wel extreme regenbuien eruit, die kunnen voorkomen bij onweders e.d.).

Bij ons met een triax 78 cm, mag het eigenlijk al een stortbui zijn, eer het beeld durft blokken, en moet het van een bepaalde kant komen.

Maar als, deze schotel nu echt niet meer voldoet om deftig tv te zien, dan zal tv-Vlaanderen, toch echt iets moeten gaan doen, of het zou kunnen zijn, dat ze binnenkort figuurlijk zwarte sneeuw zullen zien.

2de klacht die ik nog hoorde was de prijs, maar ik hou het liever op mijn eerste vraag.

 

 

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

Link naar reactie
Delen op andere sites


Een Triax 64 in combinatie met een DUO LNB, mits goed afgesteld, voldoet en heeft voldoende regenreserve.

In mijn omgeving staan er tientallen en hoor weinig klachten.

Een Triax 78 in combinatie met een DUO LNB, mits ook goed afgesteld, heeft wat meer regenreserve.

 

Als er klachten zijn ligt dit meestal aan een verkeerde elevatie. azimuth of skew afstelling.

Ik heb het dan wel over locaties in Nederland en België.

aangepast door ben klever

TF7700HSCI, HS2100CICD, xTrend et4000
Big Bisat met 9 LNB's, Draaibaar SG3100 met 90 x 98 cm Archsat schotel van 45.0W t/m 57.0E

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kon zelfs met een multytenne van 45 centimeter nog prima beeld krijgen (extreem weer buiten beschouwing latende).

 

Inmiddels hangt mijn eerste schoteltje, een visiosat 50cm, er weer met een inverto black ultra op een rotor.

 

Als die mensen hun eigen schotel niet slecht afgemonteerd hebben moet er een enorme oelewapper van een "monteur" daar in die contreien rondlopen die de montage namens tv vlaanderen verprutst heeft.

 

Kom dat wel vaker tegen op allerlei vakgebied: van die ongeïnteresseerde "vaklui" die maar wat aanklooien zonder enige kennis noch liefde voor het vak en een spoor van vernielingen achterlatende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de overstap van QPSK naar 8PSK was die schotel van hen (ruim) voldoende.

De ontvangst op die 60 cm schotel blijft wel gelijk, het verschil zit hem in de uitzendnorm, bij QPSK zal er al beeld zijn vanaf 5  a 6 db.

Bij transponders die uitzenden met 8PSK moet dat signaal veel sterker aangeboden worden op de lnb, wil de tuner daar beeld kunnen uithalen, het minimum zit daar ergens rond de 9 db dacht ik.

Hoe groter de schotel hoe meer signaal weerkaatst wordt naar de lnb.

Men kan die 60 cm nog wel gaan inzetten maar die moet echt loepzuiver naar de satelliet staan, zodat het maximale eruit wordt gehaald

Met QPSK  had men nog wat reserve, de schotel mocht nog wat uit zijn positie staan, met 8PSK hebben we die luxe niet meer.

Daar komt nog bij dat men daar nog eens een Duo of triple lnb voor gaat aanprijzen, dat is helemaal

van de pot gerukt, die schotel is ontworpen voor 1 lnb en niet om meerdere lnb’s op te zetten.

De 2 niet centrale lnb’ kunnen nooit voldoende signaal oppikken om bij transponders die uitzenden onder 8PSK een ongestoorde ontvangst te garanderen, en die zien we steeds meer opduiken.

Bij ideale omstandigheden zal dat nog wel lukken, op het randje af….eens er wat regen komt opzetten, kan het zo afgelopen zijn met kijken.  

The key to happiness. Stay away from idiots

Link naar reactie
Delen op andere sites

@mebo870

 

Ik wil daar nog  wel een kantekening bij zetten.

De Astra 1 en Astra 2 zijn wel sterkere satellieten en dat ze iets uit focus staan maakt niet zoveel uit.

Kleiner schotels hebben een grotere openingshoek.

aangepast door ben klever

TF7700HSCI, HS2100CICD, xTrend et4000
Big Bisat met 9 LNB's, Draaibaar SG3100 met 90 x 98 cm Archsat schotel van 45.0W t/m 57.0E

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Oplossing
Geplaatst: (aangepast)

CanalDigitaal en TV Vlaanderen maken al sinds jaar en dag reclame dat je met een 60cm-schotel heel veel zenders kunt ontvangen, veel meer dan via de kabel. Wat betreft het aantal zenders hebben ze een punt maar het is wel zo, dat er in de afgelopen jaren wel een aantal zaken veranderd zijn.
Ze zijn overgestapt van de Astra 19,2 naar de zwakkere Astra 23,5 en van DVB-S-QPSK naar DVB-S2- 8PSK. Daarnaast zijn er zenders met minder foutcorrectie in hun pakket terecht gekomen zoals fec 3/4 en 5/6. Die vallen eerder weg bij harde regenbuien.
Ondanks deze veranderingen die er voor zorgen dat je meer signaal nodig hebt om dezelfde regenreserve over te houden, zeggen ze nog steeds dat een schotel van 60cm voldoende is.
Nu zijn er mensen die zeggen dat de schotel tegenwoordig beter uitgericht moet worden, maar dat vind ik een kul-argument. Je mag er toch van uitgaan dat een schotel goed uitgericht wordt, vroeger en nu, dus blijft staan dat je met die veranderingen minder regenreserve hebt als vroeger.

Iedereen heeft wel eens gemerkt dat bij een stortbui de Duitse zenders wel beeld blijven geven terwijl de Nederlandse zenders wegvallen. Hieruit blijkt toch wel dat die Duitse zenders op de Astra 19,2 meer regenreserve bieden dan de Nederlandse zenders en dat terwijl het in Duitsland gebruikelijk is een schotel van 85cm te gebruiken. Dan kun je je toch afvragen waarom die Duitsers dat doen. Omdat het totaal overbodig is een schotel van 85cm te nemen of omdat het gewoon een stuk beter is dan een 60cm-schotel en je dan minder kans op beelduitval hebt. Dat laatste is natuurlijk het geval maar ja er is wel een verschil tussen Nederland en Duitsland.

In Duitsland hoeven ze geen abonnees van de kabel over te halen om naar satellietontvangst over te stappen. Nee, op heel veel plekken is er gewoon geen andere mogelijkheid dan satelliet-tv en al zou er wel kabel-tv zijn, dan nog is het een onmogelijkheid om via de kabel alle Duitse zenders uit te zenden die er te ontvangen zijn via de satelliet. Het zijn niet alleen de Duitse vrij te ontvangen zenders op de Astra 19,2 maar er zijn ook nog honderden Duitse betaalzenders die ze nooit allemaal op de kabel kunnen krijgen. Alleen daar al om zorgt er voor dat je via de kabel naar een veel beperkter zenderaanbod kunt kijken dan via de satelliet. Dus veel mensen kiezen zonder meer al voor satellietontvangst.

 

In Nederland daarentegen worden bijna geen huizen standaard opgeleverd zonder kabel-tv aansluiting. CanalDigitaal moet dus moeite doen om aan klanten te komen en ze denken dat dat beter lukt door te vertellen dat dit gaat met een bescheiden 60cm-schotel, dan dat je moet gaan vertellen dat je daar een 85cm-schotel voor nodig hebt. Dat zou voor veel mensen toch een drempel zijn om dan toch maar niet naar de satelliet over te stappen want misschien wordt je wel voor allochtoon uitgemaakt. Dus maakt CanalDigitaal en TV Vlaanderen al meer dan 10 jaar reclame dat je voor satellietontvangst maar een schotel nodig hebt van 60cm en dat zal denk ik ook niet veranderen.
Mensen die zich toch over hebben laten halen naar de satelliet, bezinnen zich later of ze toch niet liever naar de kabel terug willen. Niet alleen door beelduitval bij erg slecht weer, soms ook door de vele veranderingen die er bijna maandelijks plaatsvinden, de onduidelijkheid die CanalDigitaal er op na houdt en de matige klantvriendelijkheid die je ondervindt bij problemen hoewel dit laatste punt toch lijkt te verbeteren t.o.v. vroeger.  
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft toch wel vreemd, heb hier ook een triple op een 64 cm schotel en nooit problemen, BBC op 15db en de Nederlandse zenders tussen 12 - 13 db. Met veel regen zakt het een paar db's, maar altijd nog beeld. Misschien maakt het ook wat uit waar je zit. Zit in Friesland.

Mutant HD51 4K 2 keer, Xtrend ET4000, Openpli 7, Schotel Trax 64, 2x 1e Tripleblock lnb, Astra 1,2,3  / 2e Duoblock lnb, Astra 2,3

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een oorzaak kan ook zijn dat de ene Satelliet ontvanger wat beter omgaat dan een andere met een zwak signaal.

Mutant HD51 4K 2 keer, Xtrend ET4000, Openpli 7, Schotel Trax 64, 2x 1e Tripleblock lnb, Astra 1,2,3  / 2e Duoblock lnb, Astra 2,3

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

De uitrichting van de schotel en de uitrichting van de lnb in het brandpunt van de schotel vormt de basis van je ontvangst.

De skew hoek iets verdraaid en je ziet de BER meteen een magnitude zakken.

 

Met een 60 cm schotel kan je prima ontvangst hebben bij een regenbui, maar dan moeten deze zaken wel in orde zijn.

Optimaal afstellen van de schotel gaat alleen met daarvoor geschikte meetinstrumenten, en niet met een satfinder of app op een telefoon.

 

Een grotere schotel zal meer regenreserve kunnen opleveren, maar door de kleinere openingshoek luister het uitrichten hier nog nauwkeuriger.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

als je met een grotere schotel begint is het eenvoudig en perfect uit te  richten

 

:tip: vraag sprietje of hij je helpt met afstanden lnb's en skew en dergelijke en  het is dan een fluitje van een cent... :D :D :D :D :D

vu duo//vuduo2//mutant hd51 4k // 65 inch lg4k

2 keer gibertini 100 // t90 // triax 88

Link naar reactie
Delen op andere sites

We moeten natuurlijk niet uit het oog verliezen waar we de grens trekken betreffende de schotelgrootte.

Ik doel hier niet specifiek op de hobbyist maar een doorsnee kijk-gezin !

In mijn omgeving, waar veel mensen afhankelijk zijn van satelliet door het ontbreken van kabel,

glasvezel of ander transport mogelijkheid, vindt meestal een keuze plaats voor een, liefst zo klein

mogelijke, schotel.

Dit meestal uit esthetisch oogpunt of om welke andere reden dan ook.

Men neemt dan, op de koop toe, dat het beeld wel eens wegvalt bij extreme weersomstandigheden.

 

Wat wil je, gisteren hadden we zelfs meerdere keren, kortstondig, uitval op een Triax 110.

TF7700HSCI, HS2100CICD, xTrend et4000
Big Bisat met 9 LNB's, Draaibaar SG3100 met 90 x 98 cm Archsat schotel van 45.0W t/m 57.0E

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de monteurs er zich vlug vanaf maken, dan krijg je geen goede kijkbeleving, en niet iedereen is een handige Harry.

 

Tegenwoordig is een haarfijne afstelling vereist voor het spul dat ze aanbieden.

GIGABLUE UHD QUAD 4K  :D  XTREND ET8500 / ET7500  ;)  VU+ Duo2 / VU+ Solo SE  :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ben Klever:

 Ik rijd ook liever met een Fiat500 omdat deze klein en fijn is, maar daar kan ik ook geen kar van 2 ton mee trekken. In België zegt men : Liever koekjes bakken we niet... . Ik vind dat de monteur de mensen daar zéér goed over moet inlichten, ze laten nadenken en benadrukken dat de nadelen van zo'n kleine schotel veel zwaarder doorwegen dan de voordelen. Het is net zoals met zonnepanelen; eens geplaatst zie je die dingen nog een maand liggen op je dak en daarna schenk je er geen aandacht meer aan. Met een iets grotere schotel is dat net zo.

Azbox Premium+ / Sab Sky mini 4800 (2x)
13/19/23/28 op multiswitch Triax 88cm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben Klever schrijft:

"In mijn omgeving, waar veel mensen afhankelijk zijn van satelliet door het ontbreken van kabel, glasvezel of ander transport mogelijkheid, vindt meestal een keuze plaats voor een, liefst zo klein mogelijke, schotel."

Tja, en waarom is in Duitsland dan een standaard schotel één van 85cm, d.w.z een ronde schotel van 85cm zoals de veel verkochte Fuba, Schwaiger, Astro, Technisat en Kathrein en dat terwijl het signaal sterker is dan van de Nederlandse zenders. Zij nemen blijkbaar geen genoegen dat het beeld meer dan één of twee keer per jaar even wegvalt.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...