Ga naar inhoud



BBking

Aanbevolen berichten

 Ik post dit in naam en op het account van een oude vriend die zelf geen ervaring met dit soort zaken heeft.

 

Enkele tientallen meters ten oosten van zijn woning ligt een bos met hoge bomen. Hij heeft zo ver mogelijk van de bosrand een getuigde mast van ca. 10 meter hoogte aan het huis met een Triax offsetschotel van 78cm hoog en de standaard Canal Digital dual LNB. Ik heb de schotel optimaal uitgericht op de signaalkwaliteit op het scherm van de TV. De LNB zit met de 23.5 buis in de houder en staat op ca. 11 graden. Omdat er nog steeds uitval is is deze instelling door een satellietspecialist gecontroleerd en die slaagde er niet in mijn resultaat te verbeteren. De signaalkwaliteit van Astra 1 is ca. 85%, die van Astra 3 ca. 75% (beide bij mooi weer). Mijn vriend heeft een M7/Sat801 van Canal Digital.
 
 Ik heb de zenderlijst van Astra 1 ingelezen. Ik kan er niets over vinden maar ik neem aan dat een sateliet de lijst heeft voor zichzelf en geen zenders van b.v. Astra 3 zal uitkiezen. Toch heeft het er alles weg van dat er zenders gekozen worden van de zwakke Astra 3. Ik kan met de Augmented Reality Satellite Pointer app vaststellen dat Astra 1 vanuit de schotel gezien grofweg op/achter de rand van de bomen zit, maar vrij uitzicht heeft op Astra 1.
 
 Mijn vriend heeft genoeg aan de Nederlandse zenders, NPOx, RTL7, SBS6, etc.
 
 Toch valt ook bij goed weer zoals gisteren het beeld op NPO1 soms even stil. Ik ben er nooit bij als hij langdurige uitval heeft dus kan die niet nader beschrijven. Ik zit zelf op XS4All glasvezel en maak ook daar regelmatig kortstondige (ca. 1 seconde) uitval mee. Mogelijk is dit storing aan de bron en heeft glasvezel of schotel er niets mee te maken. Maar regelmatige langdurige uitval (een doelpunt en de herhaling missen is voor hem langdurig) komt voor bij regenachtig weer.
 
 Mijn schotelkennis houdt hier op en blijf met veel vragen zitten:
 - Wordt de storing veroorzaakt omdat sommige zenders van de zwakke Astra 3 komen?
 - Is de bosrand toch te dichtbij en verstoren reflectiepaden via het bladerdek de ontvangst van Astra 1? Kan dat überhaupt, ze komen vermoedelijk niet in de LNB?
 - Ik kan in de boekjes en online bitter weinig vinden over hoe je de zenders van de gewenste sterke Astra 1 kunt plukken en mogelijk de zwakke Astra 3 geheel uit het geheugen van de M7 kunt wissen.
 - Ik hoorde ergens dat Astra 1 de Nederlandse zenders niet lang zal blijven doorgeven. Klopt dit? En wanneer gaat dat in?
 - Is er iets te winnen met instellingen op de M7? Frequenties, polarisatie, etc.?
 - Is er iets te winnen met een eigen zenderlijst en wordt die dan niet overschreven door updates?
 - Er is geen fysieke Diseqc, maar misschien zit er een in de LNB?
 - Heeft een iets grotere schotel zin? Hij staat al hoog en de windbelasting is dat dus ook.
 - Zijn er schotels van ongeveer dezelfde maat met een significant betere gain?

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 39
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Beste BBking

 

Welkom op dit forum.

Als je de fastscanlijst van CanalDigitaal inlaad, dan zitten daar 4 satellieten in namelijk de Astra 19,2, Astra 23,5, Astra 28,2 en Hotbird 13.
Als hij geen signaal krijgt van de Astra 28,2 en Hotbird 13, dan zullen die zenders grijs worden weergegeven in de satellietlijst. Je kunt deze zenders dan ook niet kiezen, alleen de zenders van de Astra 19,2 en 23,5.
Zie hier de zenderlijst: https://www.canaldigitaal.nl/uploadedFiles/Content/Others/canaldigitaal-hd-zenderlijst-tv-radio.pdf
Er zal een andere plaats voor de schotel gekozen moeten worden want als er bomen in de signaalweg van de schotel staan, heb je geen of gestoorde ontvangst.

Zou je eens een foto kunnen nemen van opzij zodat de bomen en ook de schotel zichtbaar is. Dus van een flinke afstand van opzij van de schotel genomen als het kan halverwege de afstand tussen de schotel en het bos.

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een 78 cm Triax in combinatie met een CanalDigitaal duo lnb is niet de beste combinatie voor een goed signaal.

Met een 64 cm Triax zal er een beter signaal te halen zijn.

Vrij zicht op de satelliet voor een goed signaal is een voorwaarde waar je niet onder uitkomt. .

 

Hier wat leesvoer/tekeningen over obstakels vermijden <-- klik

 

Hier leesvoer/tekeningen De hoogte van een obstakel meten <-- klik

 

Waar bevind de schotel zich.?

Vult u rustig aan !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mast van 10meter ?-kans is groot dat deze een beetje teveel wiebelt

M7 Sat 801-Technomate 5600 ci-usb - Pace dsr8141/22 - Smartwi=rip - 1x disc triax 88 thuis - 1x disc hirsman 64 camping - duo lnb's astra1-3 + nog een hoop antiek

Lokatie's hoevenen & blier (belgië)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Mag geen probleem zijn, ik heb dit jaar nog een mast neergezet van 24 meter met bovenin een schotel met een openingshoek van een graad voor een straalverbinding.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Sprietje,

 

Wat is een 'fastscanlijst'? Is het de lijst die je bij 'Zenderlijst Inlezen' krijgt na kiezen voor 'Scan' + OK?

 

Hotbird 13 en Astra 28.2 hebben een sterkte van 10-20% en zijn dus niet bruikbaar en vermoed ik ook niet nodig voor mijn vriend's kijkgedrag.

 

Een andere plaats (als je verder van de bosrand bedoelt) voor de schotel is niet mogelijk. Alleen een hogere mast zou nog kunnen maar is niet erg praktisch.

Zoals ik schreef in de OP is er vrij zicht op Astra 1, maar Astra 3 zit net op op of net onder de boomtoppen. De sterkte van beide is voldoende onder goede omstandigheden maar voor regen is die van Astra 3 te marginaal en wat een (nat) bladerdek met gepolariseerde HF doet mag ik bekend veronderstellen.

Ik woon zelf niet in de buurt van die locatie (Korn, Dussen) dus even een foto regelen is niet makkelijk. Door de grote hoogte is er trouwens geen goed plaatje van te maken. Ik kan vanaf de weg echter wel achter de schotel komen, in lijn met de satelliet en daar geeft de Satellite Pointer app (die overlegt de posities van de satellieten via de camera in mijn smartphone) aan dat de schotel overduidelijk vrij zicht (onbelemmerde line-of-sight) heeft op Astra 1. Ik heb het kompas in de phone een aantal keer gekalibreerd om zeker te zijn dat de satelliet staat waar de app beweert. Ik ga ervan uit dat deze app zeker zo goede, zo niet betere, informatie geeft dan een foto vanaf een paar honderd meter genomen.

Ook tijdens regen geeft Astra 1 een kwaliteit van ruim boven 80%, dat is in mijn ervaring met Wifi, GSM en Sky Satellite in Ierland dik voldoende om niet aan de TV te kunnen zien dat het regent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Johan45,

 

De oude schotel was iets kleiner en had een single LNB voor Astra 19.2 en had uitval. Dat was de reden er een grotere schotel op te zetten en meteen de dual LNB er op te monteren. Dat leek te werken, de enige mij bekende uitval was toen er een dikke laag sneeuw op de schotel was blijven kleven. Volgens mijn vriend ging het een jaar daarna weer fout toen Canal Digitaal een paar maanden geleden overstapte op HD, en dat is ook wat Canal Digitaal hem vertelt heeft; HD is kritischer dan SD.

 

Ik heb de reflectie van de zon bij wolkenloze hemel op de natgemaakte Triax getest en die geeft een kleine prachtige scherp omlijnde cirkel op de plaats van de LNB. 

 

Zoals ik schreef in de OP is er vrij zicht op Astra 1 en die geeft een signaalkwaliteit van ~85%, ook bij slechte omstandigheden. Als ik de M7 kan vertellen dat hij Astra 1 exclusief moet gebruiken dan zou het volgens mijn ervaring moeten kunnen.

 

De signaalsterkte zit rond de 75-78%, maar in mijn ervaring is de kwaliteit van het signaal belangrijker dan de sterkte.

 

De schotel bevindt zich in het buurtgemeenschap Korn in Dussen, aan de westkant van het bos.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Dat je de ontvanger bij voorkeur naar de Astra 1 zenders zou willen laten kijken is mosterd na de maaltijd.

Over enkele weken wordt de laatste Nederlandse zender op Astra 1 afgeschakeld en zal je om Nederlandse tv te kunnen kijken toch naar Astra 3 toe moeten.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi katwezel,

 

Ik schreef dat die mast getuigd is. Dat is een paar weken geleden gedaan toen er een 8 meter hoge stijger was gehuurd. Maar mijn ervaring was dat dat gewiebel geen enkele invloed had op de ontvangst. Net rond de tijd heeft het flink gestormd en ik heb de hele avond geen uitval gezien. De mast is nu stabieler maar er is nog steeds uitval, zelfs bij goed weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ceesv,

 

Dat was een van mijn vragen. Als Astra 1 wordt neergehaald dan heeft schotelkijken voor hem geen zin meer. Het signaal van Astra 3 komt van achter de boomkruinen en dat betekent uitval bij het minste of geringste waterdruppeltje. Zijn er andere satelieten waar Nederlands aanbod is? Hebben die NPO?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Nee, er is geen alternatief in combinatie met satelliet ontvangst.

Astra 3 of niets.

 

En voor wat betreft Astra 1, bomen groeien per jaar een meter in hoogte, misschien ondertussen geen vrij blikveld meer voor de Astra 1?

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een schotel op een hoge getuide mast wordt wel vaker gedaan, zelfs met een permanente ladder er tegen aan en een schoteldiameter van 180cm, zie bijlage. Een kantelmast is natuurlijk mooier.

 

Ja, als je de zenderlijst van CanalDigitaal inleest "Scan + OK", dan krijg je inderdaad die lijst met zenders van de vier satellieten, tv-zenders en apart de radio-zenders.


 

post-60869-0-13062300-1470593339_thumb.jpg

post-60869-0-47130100-1470593356_thumb.jpg

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

En digitenne (of EDPnet, goedkoper) is geen optie, als het alleen om de nederlandse zenders gaat?

Bijv. BVN zit er dan alleen niet bij. (Die zit wel FTA op 13oost!)

 

 

 

groet,

A33

aangepast door a33

Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi A33.

 

Ik heb al eens gekeken of digitenne voor hem een optie is maar ik vond verdacht weinig info op digitenne.nl. De setopbox heeft scart en dat kan niet goed gaan met de resolutie op een groot beeld. Ik neem aan dat ze uitsluitend SD uitzenden en zie je dat niet als je SD gewend bent of een SD-resolutie TV hebt. Maar een HD TV gaat daar geen scherp beeld van maken. Ik zie geen HDMI achterop op de box. De site beweert dat ook TV's zonder scart erop kunnen worden aangesloten maar ik vermoed dat dat via een composite connector oid zal gaan; dat is niet beter dan scart. Het aanbod op digitenne is voor hem voldoende maar daar zijn woning tussen een bos en een dijk zit zal er een buitenantenne op het dak nodig zijn. Diverse mensen uit de buurt zeggen slechte ontvangst van digitenne te hebben.

 

Zijn TV heeft een cardslot. Digitenne zegt op hun site "De beeldkwaliteit is door de directe aansluiting op het scherm nog hoger dan bij de losse ontvangers." Dat 'nog' neem ik dan met een emmertje zout; digitaal beeld is niet per definitie beter dan analoog (ik ken b.v. heel slechte digitale camera's) en digitenne zendt voorlopig geen HD uit (DVB-T2). Deze kaart is echter tijdelijk uitverkocht. Noch op de site van digitenne noch die van EDPnet er een letter technische informatie over deze kaart te vinden. Als de kwaliteit vergelijkbaar is met Canal Digitaal's SD dan is dat voorlopig 'doenbaar'.

 

https://www.kpn.com/service/televisie/installeren/digitenne/handleidingen.htm De antenne kan als buitenantenne fungeren. De site van kpn levert een V4 of V5 antenne met 10m coax, dus dat klinkt hoopvol. De standaard binnenantenne wordt geleverd met 3.5 kabel en 5 meter verlengkabel. Als 10 meter werkt dan zal een metertje of wat meer ook wel kunnen.

 

Eventueel zou Interactieve TV over Internet een oplossing kunnen zijn maar de bandbreedte is in het buitengebied is zeer beperkt en het is dus maar de vraag of dat nog zal kunnen. Er is helaas geen glasvezel gelegd bij de reconstructie van de dijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...