Ga naar inhoud


Gerecycled wc papier uit het riool


Sprietje

Aanbevolen berichten


Tja, wie gaat daar zijn kont aan afvegen?

 

 

 

Zo op zich een domme loze kreet zonder verdere gegevens.

 

Maar even HIER kijken, zet het ook wel hier onder neer, geeft meer inzicht dan een loze kreet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit Trouw:

 

Gerecycled wc-papier is beter voor het milieu dan een douche-wc

home

ROBIN VAN WECHEM

0:00, 26 juli 2013

 

Iedereen die wel eens mis heeft gegrepen weet: wc-papier valt pas op als het er niet of nauwelijks meer is. Toch is het milieuprijskaartje van die onzichtbare noodzaak aanzienlijk. Jaarlijks belandt er in Nederland tussen de 170 en 200 miljoen kilo wc-papier in het riool. Daarvan is zo'n 60 procent afkomstig van gerecycled papier. Voor de resterende rollen van 'vers' hout zijn 1 tot 1,2 miljoen bomen nodig.

 

Het Zwitserse bedrijf Geberit zegt daar een oplossing voor te hebben. De AquaClean toiletten en wc-brillen hebben een ingebouwd sproeimechanisme dat wc-papier nagenoeg overbodig maakt. Na het plassen of poepen komt met een druk op de knop de sproeier tevoorschijn en wordt de boel van onderen gereinigd. Afhankelijk van het model volgt een droogstraal van warme lucht. De douche-wc is volgens Geberit hygiënischer en gezonder dan het gebruik van wc-papier.

 

Geberit heeft het Zwitserse Materials Testing and Research Institute (EMPA) in 2008 onderzoek laten doen naar de milieubelasting van de AquaClean-toiletten. De AquaClean 800plus scoorde daarin vergelijkbaar met een gewone wc met wc-papier van 'verse' vezels. De boiler van de douche-wc staat dan wel de hele dag aan om het water warm te houden. Als de boiler uit staat, scheelt dat meteen de helft van de benodigde energie. Nadeel is wel dat er een koude waterstraal tegen je billen komt. De functie waarbij de boiler aan gaat als er iemand op de wc gaat zitten, kan tien procent in energieverbruik schelen ten opzichte van een boiler die de hele dag aanstaat. Ook een lagere watertemperatuur bespaart energie.

 

De modellen AquaClean 400, 500 en 500plus scoren 10 tot 25 procent beter dan een gewone wc met vierlaags wc-papier van 'verse' vezels. En daar zit meteen de crux. In de samenvatting van het EMPA-rapport op internet staat niet precies hoeveel het gebruik van gerecycled wc-papier scheelt in vergelijking met de douche-wc's. In het originele rapport blijkt dat flink uit te maken. De milieu-impact van een gewone wc met gerecycled wc-papier is slechts een kwart van die van de AquaClean800plus. Gerecycled wc-papier is dus een stuk milieuvriendelijker dan de douche-wc.

 

Bovendien lijkt de aanname van een gemiddelde van vijftien velletjes wc-papier per toiletbezoek wat hoog, zeker aangezien die slechts is gebaseerd op 'interne rondvraag en ervaringswetten'. De verwachting dat mensen slechts twee tot vier velletjes wc-papier gebruiken om hun billen af te drogen als hun AquaClean geen droogstraal heeft, lijkt daarentegen weer wat aan de lage kant. Onduidelijk is of het water voor de douche-wc's moet worden verwarmd vanaf 13 graden - de temperatuur van het leidingwater - of vanaf 22 graden - de temperatuur van het badkamerwater.

 

Onderzoekster Sytske de Waart van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is dan ook kritisch. "Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Geberit zelf. Over het algemeen zijn de uitkomsten van dergelijke onderzoeken te sturen. Dat is te ondervangen door onafhankelijke onderzoekers los van elkaar naar de resultaten te laten kijken, maar daarover staat niets vermeld." Dat Geberit de milieuvriendelijke uitkomst van het gerecyclede wc-papier in de samenvatting heeft weggemoffeld, is evenmin in lijn met wetenschappelijke standaarden, maar De Waart kan daar nog wel een verzachtende omstandigheid voor verzinnen. "Het kan zo zijn dat er in Zwitserland meer wc-papier van verse vezels wordt gebruikt en dat de vergelijking tussen een AquaClean en gewone wc daar wel opgaat. In Nederland en Duitsland gebruiken we relatief veel gerecycled wc-papier."

 

Het bidet komt in het EMPA-onderzoek als slechtste uit de bus, omdat daar zowel energie voor warm water als wc-papier voor nodig is. Uit een levenscyclusanalyse van studenten van de Amerikaanse Carnegie Mellon University bleek het bidet veel beter te zijn dan wc-papier. Zelfs bij de helft van de benodigde hoeveelheid wc-papier van dat bij een gewone wc scoorde een bidet beter om de billen mee schoon te maken dan wc-papier. Daar staat wel weer tegenover dat in Amerika slechts 2 procent van al het wc-papier van gerecyclede bronnen afkomstig is.

 

 

Vandaar:

post-51681-0-40163700-1498735130.jpg

aangepast door catw
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja je hoeft vandaag maar een maal het journaal een keer gezien te hebben om te weten waar dit onderwerp op slaat. Nederland is het eerste land ter wereld waar ze wc-papier uit het riool gaan recyclen.

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

1 april is laat dit jaar.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Bedoel je het Nederlandse of het Belgische poepen?

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...