Ga naar inhoud


iemand trek in een broodje hamburger?


Gerard 76

Aanbevolen berichten


Het verschil tussen Vreten en Eten

 

1.

Om in goede gezondheid te blijven zijn meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel is in staat om al deze stoffen te leveren. Het huidige aanbod van verschillende levensmiddelen (verse producten en bereide voedingsmiddelen) laat ons toe om een grote variatie aan te brengen in onze voeding. Een goede verdeling van de verschillende voedingsmiddelen in een dieet ziet u samengevat in onderstaande voedselpyramide.

 

2.

De meeste mensen eten te weinig koolhydraatrijke maaltijden zoals brood, rijst, pasta's, granen en aardappelen. Ongeveer de helft van de calorieën in het dieet moet afkomstig zijn van deze voedingsproducten. Probeer volkoren brood en pasta's te consumeren om het vezelgehalte in uw voeding te verhogen.

 

3.

De meeste mensen eten te weinig fruit en groenten. Fruit en groenten zijn nochtans de leveranciers van heel wat beschermende voedingsstoffen. Probeer dagelijks ten minste 5 porties groenten en fruit te eten.

 

4.

Uw gewicht is afhankelijk van factoren zoals geslacht, grootte, leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig veroorzaakt vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder calorieën.

 

5.

Indien u zich beperkt tot gematigde porties is het gemakkelijker om alle voedingsmiddelen te eten die u graag lust, zonder dat bepaalde moeten geëlimineerd worden. Enkele gematigde porties zijn: 100 g vlees, een stuk fruit, een halve kop gekookte pasta of rijst, 50 ml ijs.

 

6.

Maaltijden overslaan, vooral het ontbijt, geeft vaak een niet te controleren hongergevoel dat u nadien doet "overeten". Tussendoortjes tussen de maaltijden zijn in staat het hongergevoel te matigen. Let er echter op dat ook de tussendoortjes gematigd moeten worden en niet als vervanging van de maaltijd gebruikt worden. Vergeet ook niet de tussendoortjes mee te tellen als onderdeel van de totale calorieopname.

 

7.

Volwassenen hebben minstens 1,5 liter vocht per dag nodig! Bij warm weer en verhoogde fysieke activiteit heeft men nog meer vocht nodig. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, softdrink, thee, koffie, melk, ...) is zowel aangenaam als gezond. Kies de "light" softdrinks. Ze bevatten geen suiker en dus ook geen calorieën. Halfvolle melk beperkt ook uw calorieaanvoer.

 

8.

De opname van te veel calorieën in combinatie met een gebrek aan lichamelijke activiteit veroorzaakt een gewichtstoename. Matige fysieke activiteit helpt die extra calorieën te verbranden. Bovendien is sport goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welbehagen van de mens. Gebruik de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze. U hoeft echt geen atleet te zijn om in beweging te komen!

 

9.

Geleidelijke aanpassingen van uw levensstijl zijn makkelijker haalbaar dan drastische veranderingen. Noteer gedurende enkele dagen wat u zoal gegeten hebt. U kunt het er nadien samen met uw huisarts dan concreet over hebben. Zijn er genoeg porties fruit en groenten in uw dieet? Begin met een extra portie groenten of fruit. Zijn uw lievelingsvoedingsmiddelen rijk aan vet? Elimineer dan deze voedingsmiddelen niet uit uw dieet maar beperk de porties of kies alternatieven met een lager vetgehalte. Of begin met de trappen te nemen op het werk.

 

10.

Er bestaan geen "goede" of "slechte" voedingsmiddelen, er bestaan enkel slechte voedingsgewoontes. Schuldgevoelen bij het eten van uw lievelingsvoedingsmiddelen hoeft niet, maar tracht te eten in gematigde porties. Streef naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.

 

Totaal vet 1

  25-35 % van totale energie

 - Verzadigde vetzuren 2

< 10 % van totale energie

 - Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3

< 20 % van totale energie

 - Meervoudig onverzadigde vetzuren

< 10 % van totale energie Cholesterol 2 < 300 mg/dag Eiwit 4 ± 15 % van totale energie Koolhydraten 5 50-60 % van totale energie Vezels 5 20-30 g/dag Natrium < 6 g NaCl/dag Calcium 6 1000-1500 mg/dag

aangepast door Tripleboy

GIGABLUE UHD QUAD 4K  :D  XTREND ET8500 / ET7500  ;)  VU+ Duo2 / VU+ Solo SE  :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn slager neemt hij een stuk vlees uit de vitrine, en stopt dat in de molen.

Niets 10%!

100% Beef.

(Die hij zelf geslacht heeft!)

Ik heb zelf jaren in een rundvee slachterij gewerkt en kan je vertellen dat 100% rund gewoon minder lekker is dan gemengd.

Maakten we zelf gehakt voor het eigen personeel dan gingen we altijd ook even naar de buurman (waar varkens werden geslacht) om daar vlees en vet te halen wat door het rundvlees gehakt werd gemengd. Het voordeel daarvan was dat je beter gehakballen kon maken (die minder snel uit elkaar vielen) en de hamburgers uit de pers ook beter hun vorm behielden zonder dat daar andere hulpstoffen voor nodig waren.

 

suc6

 

Gerrit

aangepast door gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hetzelfde in Spanje, als ik gehakt haal, is het half om half, alleen rundvlees is veels te droog. Mijn slager douwt eerst rundvlees door de molen, en daarna varkens, en tussendoor wordt het niet schoongemaakt.

aangepast door D.Quijote

2x M7 sat 801, Amiko HD 8155 en HD 8165 + combo

4 schotels op het dak, en 5 in de kelder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...