Ga naar inhoud


Rookalarm gaat plots af in de slaapkamer.


maja

Aanbevolen berichten


Verbrand rubber wellicht?

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb inmiddels ook op google gekeken het kan door een spinnetje of stof of iets dergelijks veroorzaakt worden. De melder is ongeveer 3 jaar oud de batterij is goed daar ligt het niet aan. Ik zal hem eens met lucht doorblazen en op een andere plaats bevestigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Een plotselinge grote temperatuur verandering?

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

bio gas haha

en je batterij misschien 

1x Dreambox 900UHD Openatv 7.4 2x  TRIAX 110 TDS 4x twin lnb 1x Channel Master 1.20

1x DREAMBOX 8000 HD pvr 1x Dreambox 800se  1x GIGABLU HD QUADPLUS  1x Sab unix triple 1x Xsarius Galaxy 4K  1x gigablue trio

1x Samsung UE65MU7070 4K Ultra HD Smart LED  1x Samsung  UE46F6650SSXXN led 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tegenwoordig werken de rookmelders met fofocellen. Vroeger waren dat ionisatierookmelders maar vanwege de radioactieve bron die daar in zat, die uiteindelijk vaak bij het afval terecht kwam, worden die voor particulier gebruik niet meer verkocht.

Hier in Spanje waar het zand bijna altijd kurkdroog is en het vaak stoffig is, moet ik de rookmelders meestal wel 1x per jaar schoon maken. Ik haal dan het beschermkapje er af en blaas de inwendige detector goed schoon. Dan werkt hij weer zoals het hoort.
De detector is een zwart rond doosje met aan de omtrek allemaal schotjes. Dus even rondom allemaal hard tussen de schotjes blazen.

 

De bedoeling bij een rookdetector is dat rookdeeltjes die in de detector zweven, het licht van de diode naar de fotocel weerkaatsen. Als er stof in de detector is gekomen wat in een slaapkamer heel goed kan door het opdekken van de bedden, dan zal ook het aanwezige stof dat zich op de zwarte vlakken van de sensor heeft verzameld, het licht naar de fotocel weerkaatsen. Om die reden staan de schotjes al zo opgesteld, dat dat niet makkelijk gebeurt. Ook de bodem en topzijde is voorzien van ribbels om het licht zoveel mogelijk te absorberen maar als er na een aantal jaren toch een stoflaagje op zit, wordt het licht van de diode door het stof naar de fotocel gereflecteerd.

 

 

Rookdetector binnenin.JPG

Optical Smoke Detector.png

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

33 minuten geleden zei Sprietje:

moet ik de rookmelders meestal wel 1x per jaar schoon maken

 

2 uur geleden zei maja:

het kan door een spinnetje of stof of iets dergelijks veroorzaakt worden

 

beste maja,

wij komen dat regelmatig tegen zo melde een opdracht gever bij de seizoenswissel van naar koud en nat omdat huisvliegen zich verbergen in het huis van de rookmelder om te overwinteren bij de studenten kamers.

En je MOET periodiek testen en ook schoonmaken, het eerste evident opdat je veiligheid gegarandeerd is, zoals Sprietje schrijft.

De huismeester in Duitsland waar ik woonde test het met een aansteker en een papieren zakdoekje aansteken in een oud pannetje op een meter afstand van het plafond!

Stop wel oorplugjes in anders heb je meteen gehoorschade!!!

Running Up That Hill

Kate Bush

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tips: 🚒

 

De rookmelder staat/hangt op een slechte plaats

Installeer de rookmelder minstens 6 meter van apparaten zoals boilers/kachels en ovens, die verbrandingsdeeltjes produceren. Rookmelders moeten op minstens 3 meter worden geplaatst van vochtige ruimtes zoals badkamers en washokken, op minstens 1 meter van verwarmingstoestellen, 0,50m van een lamp- en 1,5m van een TL-armatuur. Luchtstromen van ventilatoren, deuren en ramen dienen vermeden te worden. Waterdamp en gassen kunnen ten onrechte een rookmelder laten afgaan, omdat de deeltjes ongeveer dezelfde diameter hebben als de rookdeeltjes die de rookmelder tracht te detecteren.

De sensorkamer is stoffig of vuil

Rookmelders zien er soms schoon uit, maar stof kan zich aan de binnenkant van de kap ophopen waardoor de melder 'gevoeliger' wordt. Reinig de melder minimaal 1x per maand door voorzichtig met het borstelhulpstuk van de stofzuiger over de rookmelder te gaan.

Insecten bedekken of verstoppen de sensorkamer

Maak de rookmelder met het borstelhulpstuk van de stofzuiger schoon. Behandel de ruimte met insectenspray om dit probleem te verhelpen. Opgelet: spuit niet op de rookmelder zelf.

De batterij is bijna leeg

Ben je zeker dat de rookmelder effectief een vals alarm geeft, en dat het niet om het "batterij bijna leeg"-signaal gaat? Controleer de handleiding van je melder om na te gaan hoe dit signaal hoort te zijn.

De melder is defect

Melders geven mogelijk ook bij een technisch defect een alarm. In dat geval dient je melder gerepareerd of vervangen te worden.

GIGABLUE UHD QUAD 4K  :D  XTREND ET8500 / ET7500  ;)  VU+ Duo2 / VU+ Solo SE  :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik werk nu al ruim 30 jaar in de beveiliging en bij ons is het heel simpel geeft een melder een paar keer spontaan alarm dan gaat hij in de testkoffer, geeft deze aan dat de melder vervuild is dan gooi je hem weg en monteer je een nieuwe.

Schoonmaken deden we 30 jaar geleden, spuitbusjes met lucht enz. maar je krijgt er een labyrint niet mee schoon, je blaast het stof er alleen maar verder in, ga je borstelen dan loop je het risico dat je de matte binnenkant glanzend krijgt en dat je het probleem alleen maar verergert.

Als je voor jezelf zo'n ding uit elkaar haalt dan hoeft dat niets te kosten en kun je de gok wagen, doe je dat zakelijk dan ben je zo een kwartier kwijt (als je hem al fatsoenlijk uit elkaar kunt krijgen) en dan kun je voor hetzelfde geld ook een nieuwe plaatsen die ook weer mooi wit is ipv. geel verkleurd vol vliegenpoep.

Is het zo'n ding op batterijen dan kijken of de batterij nog goed is, zo niet dan deze vervangen, geeft hij weer spontaan alarm dan voor 15 euro een mooie nieuwe kopen.

 

o ja, testen doen wij gewoon met testgas. Gewoon te koop in een spuitbusje, het ruikt wel een beetje vreemd maar dat is altijd nog beter dan echt iets in brand te moeten steken wat je een dag later nog ruikt. Maar of dat voor particulier gebruik geschikt is? Een nieuwe rookmelder is goedkoper dan zo'n busje met gas maar je kunt er wel ongeveer 200 melders mee testen.

aangepast door gerrit B
aanvulling

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...