Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
maja

Rookalarm gaat plots af in de slaapkamer.

Aanbevolen berichten

Nou dat was even schrikken ik denk ongeveer 5 a 10 seconden. Er was echter niets aan de hand zou het kunnen zijn door een insect of zoiets? Heeft iemand dit al eens meegemaakt?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb inmiddels ook op google gekeken het kan door een spinnetje of stof of iets dergelijks veroorzaakt worden. De melder is ongeveer 3 jaar oud de batterij is goed daar ligt het niet aan. Ik zal hem eens met lucht doorblazen en op een andere plaats bevestigen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Tegenwoordig werken de rookmelders met fofocellen. Vroeger waren dat ionisatierookmelders maar vanwege de radioactieve bron die daar in zat, die uiteindelijk vaak bij het afval terecht kwam, worden die voor particulier gebruik niet meer verkocht.

Hier in Spanje waar het zand bijna altijd kurkdroog is en het vaak stoffig is, moet ik de rookmelders meestal wel 1x per jaar schoon maken. Ik haal dan het beschermkapje er af en blaas de inwendige detector goed schoon. Dan werkt hij weer zoals het hoort.
De detector is een zwart rond doosje met aan de omtrek allemaal schotjes. Dus even rondom allemaal hard tussen de schotjes blazen.

 

De bedoeling bij een rookdetector is dat rookdeeltjes die in de detector zweven, het licht van de diode naar de fotocel weerkaatsen. Als er stof in de detector is gekomen wat in een slaapkamer heel goed kan door het opdekken van de bedden, dan zal ook het aanwezige stof dat zich op de zwarte vlakken van de sensor heeft verzameld, het licht naar de fotocel weerkaatsen. Om die reden staan de schotjes al zo opgesteld, dat dat niet makkelijk gebeurt. Ook de bodem en topzijde is voorzien van ribbels om het licht zoveel mogelijk te absorberen maar als er na een aantal jaren toch een stoflaagje op zit, wordt het licht van de diode door het stof naar de fotocel gereflecteerd.

 

 

Rookdetector binnenin.JPG

Optical Smoke Detector.png

aangepast door Sprietje

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
33 minuten geleden zei Sprietje:

moet ik de rookmelders meestal wel 1x per jaar schoon maken

 

2 uur geleden zei maja:

het kan door een spinnetje of stof of iets dergelijks veroorzaakt worden

 

beste maja,

wij komen dat regelmatig tegen zo melde een opdracht gever bij de seizoenswissel van naar koud en nat omdat huisvliegen zich verbergen in het huis van de rookmelder om te overwinteren bij de studenten kamers.

En je MOET periodiek testen en ook schoonmaken, het eerste evident opdat je veiligheid gegarandeerd is, zoals Sprietje schrijft.

De huismeester in Duitsland waar ik woonde test het met een aansteker en een papieren zakdoekje aansteken in een oud pannetje op een meter afstand van het plafond!

Stop wel oorplugjes in anders heb je meteen gehoorschade!!!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
 1. Oorplugjes? Ik gebruik altijd mijn gehoorapparaat om te controleren of de rookmelder het doet. 

 

gehoorapparaat.jpg

aangepast door Sprietje

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Tips: 🚒

 

De rookmelder staat/hangt op een slechte plaats

Installeer de rookmelder minstens 6 meter van apparaten zoals boilers/kachels en ovens, die verbrandingsdeeltjes produceren. Rookmelders moeten op minstens 3 meter worden geplaatst van vochtige ruimtes zoals badkamers en washokken, op minstens 1 meter van verwarmingstoestellen, 0,50m van een lamp- en 1,5m van een TL-armatuur. Luchtstromen van ventilatoren, deuren en ramen dienen vermeden te worden. Waterdamp en gassen kunnen ten onrechte een rookmelder laten afgaan, omdat de deeltjes ongeveer dezelfde diameter hebben als de rookdeeltjes die de rookmelder tracht te detecteren.

De sensorkamer is stoffig of vuil

Rookmelders zien er soms schoon uit, maar stof kan zich aan de binnenkant van de kap ophopen waardoor de melder 'gevoeliger' wordt. Reinig de melder minimaal 1x per maand door voorzichtig met het borstelhulpstuk van de stofzuiger over de rookmelder te gaan.

Insecten bedekken of verstoppen de sensorkamer

Maak de rookmelder met het borstelhulpstuk van de stofzuiger schoon. Behandel de ruimte met insectenspray om dit probleem te verhelpen. Opgelet: spuit niet op de rookmelder zelf.

De batterij is bijna leeg

Ben je zeker dat de rookmelder effectief een vals alarm geeft, en dat het niet om het "batterij bijna leeg"-signaal gaat? Controleer de handleiding van je melder om na te gaan hoe dit signaal hoort te zijn.

De melder is defect

Melders geven mogelijk ook bij een technisch defect een alarm. In dat geval dient je melder gerepareerd of vervangen te worden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik werk nu al ruim 30 jaar in de beveiliging en bij ons is het heel simpel geeft een melder een paar keer spontaan alarm dan gaat hij in de testkoffer, geeft deze aan dat de melder vervuild is dan gooi je hem weg en monteer je een nieuwe.

Schoonmaken deden we 30 jaar geleden, spuitbusjes met lucht enz. maar je krijgt er een labyrint niet mee schoon, je blaast het stof er alleen maar verder in, ga je borstelen dan loop je het risico dat je de matte binnenkant glanzend krijgt en dat je het probleem alleen maar verergert.

Als je voor jezelf zo'n ding uit elkaar haalt dan hoeft dat niets te kosten en kun je de gok wagen, doe je dat zakelijk dan ben je zo een kwartier kwijt (als je hem al fatsoenlijk uit elkaar kunt krijgen) en dan kun je voor hetzelfde geld ook een nieuwe plaatsen die ook weer mooi wit is ipv. geel verkleurd vol vliegenpoep.

Is het zo'n ding op batterijen dan kijken of de batterij nog goed is, zo niet dan deze vervangen, geeft hij weer spontaan alarm dan voor 15 euro een mooie nieuwe kopen.

 

o ja, testen doen wij gewoon met testgas. Gewoon te koop in een spuitbusje, het ruikt wel een beetje vreemd maar dat is altijd nog beter dan echt iets in brand te moeten steken wat je een dag later nog ruikt. Maar of dat voor particulier gebruik geschikt is? Een nieuwe rookmelder is goedkoper dan zo'n busje met gas maar je kunt er wel ongeveer 200 melders mee testen.

aangepast door gerrit B
aanvulling

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Wie is er online   0 leden

  Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

 • Gerelateerde inhoud

  • Door edbe
   merken ze bij RTL mediapark niet dat ipv RTL5 logo nu Teleshop5 logo staat?
  • Door freak
   ik heb een elektrische step die werkt met een paar 12v 12ah batterijen
   oude baterijen waren oud en ik heb nieuwe gekocht
   maar met de nieuwe baterijen kom ik nog geen kilometer ver
   helemaal opgeladen geven de nieuwe baterijen 13.5v aan terwijl de oude baterijen 14.6 volt aangeven
   zijn de baterijen niet goed? ze moeten toch over de 14v aangeven?
    
  • Door Sprietje
   Komend weekeinde wordt de F1 race gehouden op het Circuit de Catalunja in Barcelona.

   De diverse onderdelen worden op de volgende tijden verreden:
   vrijdag    van 11:00 - 12:30 uur 1e vrije training
   vrijdag    van 15:00 - 16:30 uur 2e vrije training
   zaterdag van 12:00 - 13:00 uur 3e vrije training
   zaterdag van 15:00 - 16:00 uur kwalificatie
   zondag   van 15:10 - 17:10 uur race
    
   De diverse onderdelen van de race kunnen in heel Europa ongecodeerd bekeken worden via de Astra 19,2 op de volgende zenders:
    
   Op N-TV
   vrijdag van 14:55 - 16:30 uur 2e vrije training
    
   Op RTL-Duitsland
   zaterdag van 14:00 - 14:45 uur 3e vrije training
   zaterdag van 14:45 - 16:15 uur kwalificatie
   zondag   van  14:00 - 15:00 uur voorbeschouwing
   zondag   van  15:00 - 16:55 uur race
   zondag   van 16:55 -  17:15 uur huldiging en nabeschouwing
    
   Voor mensen die in Spanje of Portugal verblijven kunnen alle onderdelen live en ongecodeerd en zonder reclame bekijken op de Badr 26 oost op de zender MBC Action met een schotel van 60cm.
    
   De vooruitzichten van het weer:
   De weersites geven voor vrijdag en zaterdag temperaturen van 29 graden en zonnig weer. Zondag 27 graden, half bewolkt met kans op regen vóór de race maar dat kan natuurlijk zo maar een paar uur veranderen zodat er wat regen valt tijdens de race.


  • Door ceesv
   De grondlegger van de digitale beeldverwerking, uitvinder van de pixel, is op 91 jarige leeftijd overleden.
    
   In 1957 produceerde hij de eerste digitale foto.
    
   https://en.wikipedia.org/wiki/Russell_Kirsch
    
   https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=russell+kirsch&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjB9uX8_ZzrAhXQGewKHagwCYMQsAR6BAgQEAE&biw=1920&bih=938
  • Door Daan
   Even een vraag, mijn zoon huurt momenteel een kamer, het huurcontract liep tot 1 augustus 2020 nu wil mijn zoon een ander kamer huren, maar verhuurder zei dat het contract was verlengd weer voor 1 jaar hij heeft ook geen nieuwe huurovereenkomst gehad, er staat nergens dat het contract met stilzwijgen word verlengd hoe zit het nu is het nieuwe contract rechtsgeldig ?
    
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.