Jump to content
Sign in to follow this  
Jiebie

DVB-T 2 harken DVB-t

Recommended Posts

Ik woon vrij dicht bij de Franse grens en heb nu 2 UHF harken op mast geplaatst. Eén is gericht op Frankrijk en de andere op Tournai voor de RTBF zenders.
Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik niet telkens van kabel moet wisselen als ik de zenders van de ene of de andere antenne wil ontvangen.
Bestaat er iets om die te koppelen, met 2 ingangen en 1 uitgang bvb? En waar kan ik dat kopen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als de zenders op verschillende frequenties zitten, dan kan je een combiner plaatsen. Die doet beide coaxen naar 1 kabel.

Maar als de kanalen te dicht bij elkaar zitten gaat dat niet. Dan zal je een coax schakelaar kunnen plaatsen.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uren geleden, Frans B zei:

Als de zenders op verschillende frequenties zitten, dan kan je een combiner plaatsen. Die doet beide coaxen naar 1 kabel.

Maar als de kanalen te dicht bij elkaar zitten gaat dat niet. Dan zal je een coax schakelaar kunnen plaatsen.

 

Dank voor de tip, heb een caox schakelaar besteld bij [totaal irrelevant]

Edited by Michel
regels lezen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo.

Een andere mogelijkheid is een koppelfilter.

Dan hoef je zelfs geen knop in te drukken.

Zo iets als dit:

 

s-l1600.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een koppelfilter is makkelijker maar kan ook storing geven. Met een richtantenne selecteer je één richting. Als je twee richtantennes koppelt, dan kunnen zenders die wat frequentie betreft dicht bij elkaar liggen elkaar gaan storen. Een schakelaar garandeert dus minder storing zeker ook voor veraf gelegen zenders. Het is maar wat je wilt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wil je het heel mooi doen, dan gebruik je sperfilters waarmee je ongewenste kanalen  kunt onderdrukken op de ene, andere of beide antennes.

Dan heb je geen gehannes met een schakelaar.

Ik heb het hier over kanaal sperfilters. Die zijn er met een demping van 40 dB van één enkel UHF kanaal en hebben een uiterst geringe doorgangsdemping.

Een combinatie van zeer goede richtinggevoelige antennes met sperfilters voor ongewenste kanalen is de ultimatieve oplossing.

 • Bedankt 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 uren geleden, Sprietje zei:

Zo ziet die er uit.

 

Is deze schakelaar ook in tegenovergestelde vorm te gebruiken, Sprietje? Ik bedoel zodat ik op eenvoudige wijze kan schakelen van mijn ontvanger in de huiskamer, naar een die (evenals mijn antenne) op zolder staat. Het lijkt me minder verliesgevend dan een splitter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja hoor, het signaal kan in 2 richtingen door de schakelaar.

 

Drs.IJzerbout heeft het over sperfilters. Die had je vroeger voor bekende kanalen want toen waren er nog niet zoveel verschillende frequenties in gebruik en kon je meestal wel van een of ander merk een sperfilter voor een bepaald kanaal kopen maar tegenwoordig worden er zoveel frequenties gebruikt dat fabrikanten daar niet meer aan beginnen. Bovendien is in Nederland de kabeldichtheid erg groot dus is er ook weinig vraag naar.
Het zal er dan ook wel op neer komen dat je zelf een sperfilter moet maken als je die wilt gebruiken en daar moet je toch wel een beetje verstand van hebben. Bovendien, wat is een ongewenste frequentie. Normaal gesproken een onbelangrijke zender die een belangrijke zender stoort, maar als je met een schakelaar werkt, heb je daar normaal gesproken geen last van en kun je die zogenaamde "ongewenste" zender ook ontvangen op de ene of de andere antenne.

 

Edited by Sprietje

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuten geleden, Tonskidutch zei:

dubbele dvb-T2 nog niet tegengekomen!

Maar het kan wel,  met 2 single tuners DVB C / T2

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minuten geleden, henkvd1 zei:

Maar het kan wel,  met 2 single tuners DVB C / T2

 

Maar dan moet die tweede tuner toch op een extra coax kabel worden aangesloten?

Dat maakt het dan wel een omslachtig en duur alternatief.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 uren geleden, Sprietje zei:

Die had je vroeger voor bekende kanalen want toen waren er nog niet zoveel verschillende frequenties in gebruik en kon je meestal wel van een of ander merk een sperfilter voor een bepaald kanaal kopen maar tegenwoordig worden er zoveel frequenties gebruikt dat fabrikanten daar niet meer aan beginnen.

 

Klopt niet Sprietje. Sperfilters zijn nog gewoon te koop, een oplossing juist voor dit soort problemen. Je kunt ieder individueel UHF, VHF kanaal sperren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Satfeeds-DX
   Vanaf 3 Februari 2020 worden de Franse regionale zenders Grand Lille Tv en Grand Littoral Tv hernoemt tot BFM Grand Lille en BFM Grand Littoral.
   https://actu.fr/hauts-de-france/lille_59350/bfm-grand-lille-remplacera-grand-lille-tv-fevrier-sur-ecrans_29750565.html

  • By OFDM
   Het zag er in juni naar uit dat Zwitserland het eerste land ter wereld zou zijn zonder ether televisie. De afschakeling is ook gerealiseerd zie:
    
   https://www.youtube.com/watch?v=j6FwL_P9Nz8
    
   Dit was voor een klein aantal inwoners van Zwitserland zelf misschien nog op te lossen maar de kabelnetten in buurlanden Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland kwamen ook zonder beeld te zitten. Het bleek wel dat hier en daar werd gesmokkeld door het HD beeld van satelliet te pakken hoewel: Als er ook ether ontvangst mogelijk is zal dat misschien mogen. Uiteindelijk is het voor zover ik weet toch tot afschakeling gekomen op die kabelnetten met een boel protest tot gevolg. Extra wrang is dat Zwitserland al sinds lange tijd dicht bekabeld is en alle zenders uit de buurlanden doorgeeft. Zelfs Britse zenders die niet doorgegeven mogen worden zijn gewoon te zien omdat Zwitserland er wettelijk soepeler mee om kan gaan (zie onderaan 2e link).
    
   Nu lees ik toevallig dat er een oplossing is gevonden! De Oostenrijkse kabelaar Lampert gaat een DVB-T zendstation in Zwitserland opnieuw in gebruik nemen en dit volledig betalen. Vanuit de Zwitserse overheid is hier geen enkel bezwaar tegen en de omroep SRG juicht toe dat er zo'n grote belangstelling is voor hun zenders...!  Ook Duitsland heeft nu interesse in een dergelijke oplossing.
    
   Lees hier:
    
   https://www.broadbandtvnews.com/2019/11/24/srg-returns-on-dtt-in-switzerland-and-austria/
    
   https://www.rxtvlog.com/2019/11/why-cable-operator-has-brought-back.html
    
   https://www.teltarif.de/schweiz-dvb-t-digitales-fernsehen/news/78802.html
    
  • By ebhoorn
   Wonend in Zoetermeer heb ik de DVB-T2 antenne uitgericht op de zendmast in Delft. Er is eveneens een mast in Zoetermeer, maar aangezien ik mij - al TV kijkend - vaak tussen de ontvangstantenne en de zendmast bevind viel de keuze op Delft (7..9 km hemelsbreed).

   Dat ging goed, tot dit weekend. Plotseling ontving ik maar 34 zenders in plaats van de gebruikelijke 64 zenders. Opnieuw gescand, resultaat: geen verbetering.  Dan: Wat is er veranderd?  Wel: ik had een DAB radio binnen 20 cm van de antenne geplaatst. De problemen deden zich ook voor als de DAB radio uitgeschakeld was. Mijn theorie:  Ook een DAB radio heeft een LC afstemkring, en wellicht gaat deze resoneren - lees: energie onttrekken - op de frequentie waar ik problemen ervaar.

   The eating of the pudding: DAB readio op de oorspronkelijke plek gezet: geen ontvangstproblemen meer. Grappig.
  • By Dreeke
   De Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb) zendt nu al zijn radioprogramma's uit als zogenaamde Internet Link Service via DVB-T2 HD. Tot nu toe verspreidde de zender alleen zijn Berlijnse stadszender rbb 88.8 fm op deze manier. Tijdens het proces wordt een visueel radioprogramma, dwz audiogeluid en diashow, uitgezonden. De zenders zijn te vinden in de normale zenderlijst van de DVB-T2-ontvanger of op de tv. Noodzakelijk is een verbinding met internet.
    
   bron: SatelliFax
  • By uncle
   Er is nu een probleem bij Fox Sport 1 Eredivisie. Daarop wordt niet meer de topwedstrijden uitgezonden maar die worden nu op Fox Sport 2 gedaan.
   De oplossing is een extra kanaal en wel in de stream waarop RTL uitgezonden wordt. Daar kunnen ze dan Fox Sport 3 gaan uitzenden met Cartoon en ONS. AT5 kan naar de extra locatie van de dubbel uitgezonden TV NH zodat die de hele dag beschikbaar is voor de kijker in Noord Holland, dus niet meer voor de rest van Nederland. Het kanaal van Fox Sport 2 komt dan de hele dag beschikbaar voor de Fox Sport abonnees. Opvallend is wel dat er veel zenders zijn die niet in HD maar in een soort opgewaardeerd SD worden uitgezonden. Die zouden naar 720P kunnen worden omgezet zodat er meer ruimte voor meer zenders zou kunnen komen.
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy