Ga naar inhoud

2 harken DVB-t


Jiebie
 Delen

Aanbevolen berichten

Ik woon vrij dicht bij de Franse grens en heb nu 2 UHF harken op mast geplaatst. Eén is gericht op Frankrijk en de andere op Tournai voor de RTBF zenders.
Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik niet telkens van kabel moet wisselen als ik de zenders van de ene of de andere antenne wil ontvangen.
Bestaat er iets om die te koppelen, met 2 ingangen en 1 uitgang bvb? En waar kan ik dat kopen?

Link naar bericht
Delen op andere sites


 • Reacties 33
 • Aangemaakt
 • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Populaire berichten

Wil je het heel mooi doen, dan gebruik je sperfilters waarmee je ongewenste kanalen  kunt onderdrukken op de ene, andere of beide antennes. Dan heb je geen gehannes met een schakelaar. Ik he

Als de zenders op verschillende frequenties zitten, dan kan je een combiner plaatsen. Die doet beide coaxen naar 1 kabel. Maar als de kanalen te dicht bij elkaar zitten gaat dat niet. Dan zal je

Geplaatste afbeeldingen

2 uren geleden, Frans B zei:

Als de zenders op verschillende frequenties zitten, dan kan je een combiner plaatsen. Die doet beide coaxen naar 1 kabel.

Maar als de kanalen te dicht bij elkaar zitten gaat dat niet. Dan zal je een coax schakelaar kunnen plaatsen.

 

Dank voor de tip, heb een caox schakelaar besteld bij [totaal irrelevant]

aangepast door Michel
regels lezen!
Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Een koppelfilter is makkelijker maar kan ook storing geven. Met een richtantenne selecteer je één richting. Als je twee richtantennes koppelt, dan kunnen zenders die wat frequentie betreft dicht bij elkaar liggen elkaar gaan storen. Een schakelaar garandeert dus minder storing zeker ook voor veraf gelegen zenders. Het is maar wat je wilt.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Wil je het heel mooi doen, dan gebruik je sperfilters waarmee je ongewenste kanalen  kunt onderdrukken op de ene, andere of beide antennes.

Dan heb je geen gehannes met een schakelaar.

Ik heb het hier over kanaal sperfilters. Die zijn er met een demping van 40 dB van één enkel UHF kanaal en hebben een uiterst geringe doorgangsdemping.

Een combinatie van zeer goede richtinggevoelige antennes met sperfilters voor ongewenste kanalen is de ultimatieve oplossing.

 • Bedankt 2

"On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."

Link naar bericht
Delen op andere sites

3 uren geleden, Sprietje zei:

Zo ziet die er uit.

 

Is deze schakelaar ook in tegenovergestelde vorm te gebruiken, Sprietje? Ik bedoel zodat ik op eenvoudige wijze kan schakelen van mijn ontvanger in de huiskamer, naar een die (evenals mijn antenne) op zolder staat. Het lijkt me minder verliesgevend dan een splitter.

Link naar bericht
Delen op andere sites

 • V.I.P.

Ja hoor, het signaal kan in 2 richtingen door de schakelaar.

 

Drs.IJzerbout heeft het over sperfilters. Die had je vroeger voor bekende kanalen want toen waren er nog niet zoveel verschillende frequenties in gebruik en kon je meestal wel van een of ander merk een sperfilter voor een bepaald kanaal kopen maar tegenwoordig worden er zoveel frequenties gebruikt dat fabrikanten daar niet meer aan beginnen. Bovendien is in Nederland de kabeldichtheid erg groot dus is er ook weinig vraag naar.
Het zal er dan ook wel op neer komen dat je zelf een sperfilter moet maken als je die wilt gebruiken en daar moet je toch wel een beetje verstand van hebben. Bovendien, wat is een ongewenste frequentie. Normaal gesproken een onbelangrijke zender die een belangrijke zender stoort, maar als je met een schakelaar werkt, heb je daar normaal gesproken geen last van en kun je die zogenaamde "ongewenste" zender ook ontvangen op de ene of de andere antenne.

 

aangepast door Sprietje
Link naar bericht
Delen op andere sites

13 uren geleden, Sprietje zei:

Die had je vroeger voor bekende kanalen want toen waren er nog niet zoveel verschillende frequenties in gebruik en kon je meestal wel van een of ander merk een sperfilter voor een bepaald kanaal kopen maar tegenwoordig worden er zoveel frequenties gebruikt dat fabrikanten daar niet meer aan beginnen.

 

Klopt niet Sprietje. Sperfilters zijn nog gewoon te koop, een oplossing juist voor dit soort problemen. Je kunt ieder individueel UHF, VHF kanaal sperren.

"On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."

Link naar bericht
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.
Opgelet: Je bericht zal moeten worden goedgekeurd door een moderator alvorens het zichtbaar zal worden.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Delen

 • Wie is er online   0 leden

  • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
 • Gerelateerde inhoud

  • Door OFDM
   Dinsdag 10 augustus is brand uitgebroken in zendgebouw en 315 meter hoge ronde buismast van de North Yorkshire zendmast Bilsdale. De brand is geblust maar er is twijfel over de sterkte van de mast en het terrein rond de mast is beveiligd.
    
   Digitale ether TV, DAB en FM radiozenders zijn uitgevallen en blijven dat voor onbepaalde tijd.
    
   Het aantal getroffen huishoudens loopt tegen een miljoen.
    
   https://www.bbc.com/news/uk-england-tees-58169501
    
   Zoals ik in een Engels forum kon lezen zal een noodmast echt de hoogte van de huidige moeten evenaren om over omliggende heuvels te reiken.
  • Door Tvoverair
   Beste forumleden,
    
   Afgelopen maand heb ik een megasat dvb-t 40 antenne met een free to air receiver overgenomen van een kennis. 
   De bedoeling was hiermee vrije Duitse zenders (ARD, SWR, MDR  ZDF) uit de lucht te plukken. Helaas vindt hij alleen de Nederlandse radio en tv zenders vanuit de mast van Doetinchem terwijl de radio op elke plek in huis probleemloos Duitse radiozenders kan ontvangen.  Ik heb de antenne boven op zolder uit het raam gehangen maar dit helpt alleen het signaal te versterken van de mast in mijn buurt.  Nu kan ik mij indenken dat dit gewoon een goedkope antenne is die alleen sterke signalen ontvangt. Ik woon in Doetinchem dat in het dekking gebied licht volgens de Duitse dvb t2 site. De kaart is volgens mij gebaseerd op de mast in Wesel.  Kleve heeft geen dvb t meer?   Waar moet je rekening mee houden als je een antenne voor Duitse zenders koopt?  Wat zijn precies de verschillen tussen richtantennes  en gewone antennes met versterking?  Met welke prijs zal ik ongeveer rekening moeten houden?
  • Door jlavwensveen
   Ik ben in bezit van een Vu+ ultimo, welke draait onder openpli 7.2 met daarin geplaatst een dvb-t2 (3e)tuner.
   Ik heb de tuner geïnstalleerd en de zender lijst ingeladen.
   Daarnaa een keuze gemaakt via de zender lijst en alleen het geluid wordt weergegeven en geen beeld.
   Wie weet de oplossing om dit te verhelpen.
   M.v.g Hans.
  • Door Denisdaf
   Wat betreft Prefix moet ik kiezen, doch er is niet 1 keuze maar ik zou ze allemaal moeten nemen.
   Mijn vraag is namelijk wat valt er nog te vangen met een antenne (hark) in het zuiden van Portugal?
   Zowel analoog als digitaal voor zover dat nog in de lucht hangt.
   Vraag heeft betrekking op het feit of het nog de moeite loont een hark aan het park toe te voegen.
  • Door Satfeeds-DX
   Vanaf 3 Februari 2020 worden de Franse regionale zenders Grand Lille Tv en Grand Littoral Tv hernoemt tot BFM Grand Lille en BFM Grand Littoral.
   https://actu.fr/hauts-de-france/lille_59350/bfm-grand-lille-remplacera-grand-lille-tv-fevrier-sur-ecrans_29750565.html

  • Door OFDM
   Het zag er in juni naar uit dat Zwitserland het eerste land ter wereld zou zijn zonder ether televisie. De afschakeling is ook gerealiseerd zie:
    
   https://www.youtube.com/watch?v=j6FwL_P9Nz8
    
   Dit was voor een klein aantal inwoners van Zwitserland zelf misschien nog op te lossen maar de kabelnetten in buurlanden Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland kwamen ook zonder beeld te zitten. Het bleek wel dat hier en daar werd gesmokkeld door het HD beeld van satelliet te pakken hoewel: Als er ook ether ontvangst mogelijk is zal dat misschien mogen. Uiteindelijk is het voor zover ik weet toch tot afschakeling gekomen op die kabelnetten met een boel protest tot gevolg. Extra wrang is dat Zwitserland al sinds lange tijd dicht bekabeld is en alle zenders uit de buurlanden doorgeeft. Zelfs Britse zenders die niet doorgegeven mogen worden zijn gewoon te zien omdat Zwitserland er wettelijk soepeler mee om kan gaan (zie onderaan 2e link).
    
   Nu lees ik toevallig dat er een oplossing is gevonden! De Oostenrijkse kabelaar Lampert gaat een DVB-T zendstation in Zwitserland opnieuw in gebruik nemen en dit volledig betalen. Vanuit de Zwitserse overheid is hier geen enkel bezwaar tegen en de omroep SRG juicht toe dat er zo'n grote belangstelling is voor hun zenders...!  Ook Duitsland heeft nu interesse in een dergelijke oplossing.
    
   Lees hier:
    
   https://www.broadbandtvnews.com/2019/11/24/srg-returns-on-dtt-in-switzerland-and-austria/
    
   https://www.rxtvlog.com/2019/11/why-cable-operator-has-brought-back.html
    
   https://www.teltarif.de/schweiz-dvb-t-digitales-fernsehen/news/78802.html
    
  • Door ebhoorn
   Wonend in Zoetermeer heb ik de DVB-T2 antenne uitgericht op de zendmast in Delft. Er is eveneens een mast in Zoetermeer, maar aangezien ik mij - al TV kijkend - vaak tussen de ontvangstantenne en de zendmast bevind viel de keuze op Delft (7..9 km hemelsbreed).

   Dat ging goed, tot dit weekend. Plotseling ontving ik maar 34 zenders in plaats van de gebruikelijke 64 zenders. Opnieuw gescand, resultaat: geen verbetering.  Dan: Wat is er veranderd?  Wel: ik had een DAB radio binnen 20 cm van de antenne geplaatst. De problemen deden zich ook voor als de DAB radio uitgeschakeld was. Mijn theorie:  Ook een DAB radio heeft een LC afstemkring, en wellicht gaat deze resoneren - lees: energie onttrekken - op de frequentie waar ik problemen ervaar.

   The eating of the pudding: DAB readio op de oorspronkelijke plek gezet: geen ontvangstproblemen meer. Grappig.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.